Реналдо Мандметс: Видяното в центъра на София е уникално

13287
Реналдо Мандметс: Видяното в центъра на София е уникално

Министрите на културата Вежди Рашидов и на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова представиха пред ръководителя на отдел "България" в Генерална дирекция "Регионална политика" на ЕК Реналдо Мандметс напредъка по проект "Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика".

Заедно с директора на столичния "Метрополитен" инж. Стоян Братоев те разгледаха и новите станции на метрото, като се качиха на тестово влакче от станция "Сердика II" до станция "Лъвов мост" и обратно. Новите станции са изградени със съфинансиране от Оперативна програма "Транспорт", съобщиха от Министерството на културата.

Рашидов запозна Реналдо Мандметс с осъществените от МК проекти с финансиране по ОПРР на ЕС, като му показа не само брошури за отделните проекти, но и отчет на изпълненото от Министерството досега, предаде БГНЕС. "Всичко, което сме направили, може да се посочи с пръст", подчерта министър Рашидов. Мандметс отбеляза, че е силно впечатлен от културното наследство на България.

"Виждам, че сте използвали всеки европейски цент по предназначение. Свършили сте превъзходна работа, а това, което виждам в самия център на София, е наистина уникално", изтъкна Реналдо Мандметс. Той бе еднакво удивен както от римските мозайки, които ще бъдат експонирани в пешеходната зона на Ларгото, така и от новите влакчета на метрото.

Финансирането на археологическите открития за трите етапа на проекта за експониране на културното наследство на София е на стойност 16 млн. лева. То е осигурено от Оперативната програма "Регионално развитие". Уникалният обект трябва да е изцяло завършен през 2013 година и ще допринесе изключително много за развитието на културния туризъм у нас.

Редактор: Калина Здравкова

Откриването на новата метролиния ще струва 60 000 лева

Около 60 хиляди лева ще струва рязането на лентата на новата линия на метрото от "Обеля" до "Черни връх". Парите са заделени, за да...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com