Стойнев: Ще има наказани за инцидента в рудник „Ораново"

13958
Стойнев: Ще има наказани за инцидента в рудник „Ораново"

Според официална информация до момента има двама загинали миньори при срутването на рудник „Ораново", а други двама са все още заградени. Има съмнения и за трети загинал, но все още информацията не е потвърдена, съобщи БНТ. 

"На място има три екипа, които работят, включила се е втората смяна от рудника. Работи се в много тежки условия, тъй като това е кална маса и няма техника, с която да се изнесе. Ние предложихме да предоставим техника, но миньорите и техническите ръководители обясниха, че всичко трябва да се прави на ръце и с кофи. В рудника има хора, но няма опасност за живота им", заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пред Фокус. 

Сигналът за бедствието в Ораново е подаден над час и половина по-късно

Изваден е човек от затрупаната мина Ораново. Той е контактен, настанен е в МБАЛ – Благоевград. Името на пострадалия е Бойко Рулин...

"Третият човек от спасителната служба е в добро състояние и е закаран в болницата. За съжаление, имаме два смъртни случая, трети смъртен случай няма. Двамата загинали са на 40 и 45 години", обясни още министър Драгомир Стойнев. 

„Двама са загинали, двама са заградени. В момента има спасителни екипи, които работят. За съжаление, много трудно може да се стигне до двамата заградени миньори, тъй като това е маса от кал, вода. Работи се на ръце с кофи. Инцидентът се е случил на 300 метра под земята и на два километра навътре. Прави се всичко възможно по-бързо да бъдат намерени двамата заградени миньори. Отговорност трябва да се понесе, защото много често стават тези инциденти през последните години. Моето лично мнение е, че всяка една мина, трябва да има специално звено, което да отговаря в случай на инцидент за спасяването на миньорите", каза министър Стойнев пред БНР. 

Той заяви, че има шанс те да са живи, има прокарана специална тръба за въздух, но докато не се намерят, нищо конкретно не може да се каже.  Ще има наказани за инцидента в рудник „Ораново" в Симитли, заяви Стойнев. 

Не е нормално в този рудник да няма спасителна служба, каза Стойнев. Сигналът за инцидента веднага е подаден до спасителната служба в Бобов дол, а тя се намира на 50 км. 

Двама от затрупаните миньори са загинали, правят път към другите

Един от пострадалите миньори при срутване в рудник „Ораново” в Симитли преди минути е изваден жив, съобщи кметът на община ...

„Тук всяка минута е важна. В този див капитализъм, в който живеем, за съжаление много хора мислят първо за парите, а после за хората", каза министър Драгомир Стойнев. Всяка мина трябва да има специализирано отделено. След като приключи разследването на инцидента ще се говори за промени, защото със сигурност не може да продължава по този начин, допълни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com