Столичани масово не одобряват новите правила за паркиране

3422
Столичани масово не одобряват новите правила за паркиране

69% от столичани не одобряват предвидените нови цени за паркиране в синя и зелена зона. Цената от 2 лева за 1 час престой в синя зона е неприемлива според 71%, а 1 лев за час престой в новата зелена зона не одобряват 60% от столичани.

Това показват данните на социологическото проучване на агенция ЕСТАТ, съобщи днес управителят на агенцията Иво Желев, предаде БГНЕС.

Столичани виждат и очакват тези промени да бръкнат много дълбоко в джоба им и да ги вкарат в допълнителни разходи, заяви Желев. Никой не желае да плаща повече, особено когато смятат, че не получават достатъчно добра услуга в замяна, допълни той. Според данните на ЕСТАТ мнозинството смята, че разходите ще скочат тройно след новите промени. Хората, които живеят и работят в центъра очакват месечният им разход за паркиране да стане от порядъка на 150 - 180 лева.

Позитивни очаквания от наредбата имат повече пенсионерите, докато особено засегнати се чувстват хората, които живеят в периферията на столицата, но работят в центъра, поясни Желев. Заявява се, че ще се увеличи градския транспорт, но дела на тези, които ще си извадят стикери за паркиране пред дома не е толкова голям – под 10%, информира той. Малко над 1/3 от анкетираните са категорични, че ще протестират, а още 30% заявяват, че имат готовност да се включат в протестите. 38% очакват, че след бурни протести тези промени ще бъдат отменени или поне смекчени, допълни Желев.

1303 души са участвали в анкетата в рамките на една седмица, счетохме, че това е достатъчно, добави Иво Желев. Тези проценти, които получихме би трябвало да накарат общинската управа да се замисли, допълни той.

Управителят на ЕСТАТ отправи и своята критика към общината за това, че не е направила проучване за това как столичани ще приемат промените за паркиране. "Въпросът е, че тази анкета трябваше да я направят те, но преди това. А, сега какво следва – конфронтация", заяви Желев.

Освен данните от проучването от движение "ДНЕС" могат да се позоват и на подписката си против новите регулации в "синята" и "зелената" зона, която вече е събрала между 29 и 30 хиляди подписа. Сметнахме за подходящо в случая да приложим един по-малко използван метод – онлайн анкетата, поясни Желев. Той не се поколеба да защити представителността на проучването. При степента на ползване на интернет в София и обхвата на канала, който ползвахме, счетохме, че сме на прав път. Смятам, че по какъвто и да е друг начин да се зададат тези въпроси, ще се получат същите отговори, заяви Желев.

Резултатите от проучването показват, че 52% от столичани не одобряват и въвеждането на максимално време за престой в синя (2 часа) и в зелена зона (4 часа), срещу 43% одобряващи това решение на столичните общински съветници.

Що се отнася до начините на заплащане на таксата за паркиране в синя и зелена зона, очевидно столичните шофьори са свикнали с тази практика и почти 80% от тях я приемат, като само 19.6 на сто изказват неудовлетворение.

Негативно настроени са софиянци и срещу новите изисквания към живеещите в районите на зоните с платено паркиране относно правото им да паркират в близост до жилищата си. 62% от анкетираните не одобряват новите изисквания, включително огромния брой изискуеми документи, а 33% подкрепят това решение на СОС.

По отношение промените в реда за преференциално паркиране на автомобили, превозващи хора с увреждания, 45.8 на сто от анкетираните изказват одобрение срещу 25.6% противници на новите правила. Тук, обаче, е твърде висок процентът (28.7%) на отговорилите, че не могат да преценят, тъй като очевидно този казус не се отнася до тях и не познават в детайли старите и новите правила.

Най-критични са столичани по отношение на обществените (безплатните) паркинги. 88.5% от участниците в проучването твърдят, че те са недостатъчно на брой, според 84.4% имат недостатъчен капацитет, а според 76.6% са с недобро местоположение. На противното мнение са, съответно – едва 6.3% (брой паркинги), 7.8% (капацитет) и 12% (местоположение).

Според данните от проучването, 78.5% от анкетираните карат собствена (или на семейството) кола, 4.7% карат кола на лизинг, а 9.8% - служебен автомобил, а едва 7% от участниците в анкетата не карат автомобил. 14.3% от анкетираните са декларирали, че живеят в района на "синя зона", 19.3% - в "зелена зона", а 64% - извън зоните за платено паркиране. В същото време, 33% работят в "синя зона", на 17% работните места са в новата "зелена зона", а 44% са трудово ангажирани извън зоните за платено паркиране. Това в голяма степен обяснява и големия процент (65.3%) отговорили, че новите правила за паркиране в София ще им се отразят негативно, а други 21% не могат да преценят. Едва 13.7% оценяват положително промените в Наредбата за организацията на движението в София.

На въпроса "Как промените в наредбата ще се отразят на Вашето паркиране в центъра на София?" най-голям процент (28.7%) от анкетираните отговарят, че ще избягват платените зони, 26.1% ще търсят други начини, 18.1% декларират, че няма да променят стереотипа си на паркиране, а 15.4% възнамеряват да ползват повече градски транспорт. 9.1% отговарят, че ще си извадят стикер за паркиране пред дома, а едва 2.6% планират да се абонират за платен паркинг.

На този фон, никак не е изненадващ фактът, че 63% от анкетираните изразяват готовност да участват в протест срещу новите правила. 32.5% отговарят на този въпрос с "да, категорично", а 30.3% с "по-скоро да", срещу 19.3% с "по-скоро не" и 17.9% с "не, категорично". Според 37.9% от участниците в анкетата промените ще бъдат отменени, ако има дълги протести, 14.8% смятат, че те ще бъдат отменени скоро, 36.9% очакват промените да останат в сила, а 10.5% се затрудняват да преценят каква ще е тяхната съдба.

51% от анкетираните знаят за внесения от Гражданско движение "ДНЕС" съдебен иск срещу промените в Наредбата за организация на движението в София.

Редактор: Калина Здравкова

Замразяват бунта "Синя зона"

"Толеранс в името на диалога и гражданите". Под това мото „ДНЕС“ и Фейсбук групата „Не на данък паркинг ...“ ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com