Топлофикациите ревнаха срещу поевтиняването на газа

8590
Топлофикациите ревнаха срещу поевтиняването на газа

Новите договори за доставка от „Булгаргаз” към топлофикациите могат да се окажат пречка за по-голямото поевтиняване на парното. Това заяви Валентин Терзийски, заместник-председател на Асоциацията на топлофикационните дружества.

Според него основен проблем в това отношение е, че равномерността на потребяване на подавания природен газ не може да бъде предвидена в по-голям период от време. При надвишаване на средно максималното количество на потребяван газ от топлофикациите се дължи по-висока цена. Тя се изчислява по специален коефициент, уточни Терзийски пред "Нова телевизия". Няма как обаче да се определи каква е консумацията ден по ден през януари и съответно при всички случаи ще има различно количество потребяван газ от това, което средно трябва да се потребява на ден.

67 лева по-ниска цена за 1000 куб. метра газ

Поевтиняване на природния газ с 9,3% поиска "Булгаргаз". Това гласи внесеното от компанията предложение в Държавната комисия за енергий...

Вчера, 10 декември, „Булгаргаз” внесе предложение за предложение за цена на природния газ на 1000 кубични метра, която да е по-ниска с 9,3% - т.е. поевтиняване от 67 лева. Цената ще важи за периода януари-март 2013 година. Според някои коментари от топлофикационните дружества обаче такова намаление на цената ще доведе до непосилно бреме за топлофикации. Счита се, че поевтиняване над 5% ще е пагубно за дружествата.

Решението каква ще е цената през първите три месеца на 2013 година ще бъде обявено днес (11 декември) от ДКЕВР.

Редактор: Ивайло Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com