Три години тел. 116 111 - 843 спасени деца

30286
Три години тел. 116 111 - 843 спасени деца

Над 240 000 обаждания са получени от стартирането на Националната телефонна линия за деца (НТЛД) 116 111 от създаването й през 2009 г.  52 000 са проведените през този период консултации, от които около 45 000 са с млади хора, съобщиха от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД).

Данните показват, че тийнейджърите най-често се свързват с Националната линия за консултиране на типични за тази възраст проблеми: любовни връзки, взаимоотношения с връстници, семейни и училищни конфликти, различни страхове и източници на тревожност. По-рядко търсят помощ по телефона децата под 11-12 години.

Постъпват и обаждания от деца, настанени в специализирани институции. Част от тях звънят многократно на линията, защото имат силна потребност да споделят, сблъскват се с различни проблеми в своето израстване, поради което се нуждаят от подкрепа и възможност да обсъдят възможните решения за своите дилеми.

За 3 години са проведени 7000 консултации с родители и други пълнолетни граждани. Те съобщават за деца в риск, търсят информация за правата на младите хора или как трябва да се работи с тях. Наблюдава се тенденция на нарастване на тези обаждания, която показва по-високото гражданско съзнание и отговорност на обществото, както и стремеж да се предприемат действия при наличие на нарушаване правата на децата или накърняване на тяхното достойнство.

Педиатри: Кризата разболява и българските деца

Значителната безработица, масовото обедняване на хората и ред други икономически проблеми се отразяват негативно върху здравето на бълг...

Подобна ангажираност е много важна в случаи, в които самите деца не могат сами да потърсят помощ, защото са твърде малки или пък са в ситуация, в която не осъзнават, че са жертви на злоупотреба. Консултантите разговарят с възрастните и за различни проблеми в развитието на децата им, конфликти в семейството, за обрати в живота на родителите като раздяла и развод.

813 сигнала към органите за закрила на детето са подадени от 2009 година до сега. Статистиката показва, че немалка част от тежките случаи, които изискват намеса на институциите, за да бъдат защитени живота и здравето на младите хора, са от малки градове или села. При всеки разговор консултантите на телефон 116 111 осъществяват оценка дали съществува някакъв риск за детето. Ако се прецени, че има опасност, информацията се предава на отделите "Закрила на детето" или полицията. Най-често сигналите се отнасят за физическо и психическо насилие в семейството или в училище; за пренебрегване основните потребности на дете и застрашаване на съществуването му; за риск от отпадане от образователната система и за въвличане на деца в просия и други форми на експлоатация. Подобни сигнали се подават както от самите засегнати млади хора, така и от родители или други граждани.

От началото на своята дейност Националната телефонна линия 116 111 е постоянно достъпен за деца и възрастни ресурс за психологическа консултация и помощ. Тя действа и като канал за съобщаване за ситуации на риск за дете (от самото дете или от други хора), като по този начин подпомага цялостното функциониране на системата за закрила.

 

Редактор: Евгения Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com