У нас няма лазаня с конско месо

4006
У нас няма лазаня с конско месо

"Още след първите сигнали за вложено конско месо в лазаня ние се самосезирахме и извършихме незабавни проверки в търговски обекти на големите хранителни вериги. Оказа се, че такъв продукт у нас няма". Това заяви в предаването "Денят започва" на БНТ д-р Любомир Кулински, Дирекция "Контрол на храните" към Българската агенция по безопасност на храните.

В петък пристигна информация по системата за бързо известяване от Великобритания за лазаня с от 30 до 100 процента съдържание на конско месо, информира още агенция КРОСС. Тук говорим за абсолютно безопасна храна, но за изключително голямо заблуждение на клиентите, уточни Кулински. Още след първите сигнали ние се самосезирахме и извършихме незабавни проверки в търговски обекти на големите вериги. Оказа се, че такъв продукт у нас няма. Въпреки че проверки имаше и в малките търговски обекти, големите вериги са по-рискови, тъй като те имат представителства в чужбина и пряка комуникация, обясни той.

Посочените данни от Великобритания са само информационни, което означава, че няма официално постъпила информация, че този продукт е опасен за човешкото здраве, обяви Кулински. Той потвърди, че има опасна болест, която понякога засяга конете. Тя обаче не е заразна за хората. Няма доказателства, че вложеното в лазанята месо е от заразени коне, каза той.

По думите му, Румъния изнася конско месо официално, което е отговорът и на властите в страната. Но България е малък потребител на такова месо. У нас има няколко артикула, в които в различен процент се включва този продукт, като това е упоменато на етикета. Дори в страната ни някога да е влизало конско месо, то е било законно, но рядко явление. Страната ни е изключително малък потребител, така че сама може да покрие нуждите си и не се налага да внася, заключи той.

 

ДНК тестове за хранителните продукти иска Великобритания

Великобритания и Ирландия поискаха въвеждане на ДНК тестове на преработени хранителни продукти като част от системата за ранно предуп...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com