В Банкя протестираха срещу концесията на банята

19069
В Банкя протестираха срещу концесията на банята

Стотици жители и гости на Банкя се вдигнаха на първия си протест в защита на най-големия символ на града – минералната баня, която се подготвя за концесиониране, предаде БГНЕС.

Днес по обяд те се бяха подготвили не само за протест, но и за митинг в защита на тази ценност за всеки гражданин на курорта. И започнаха събирането на подписка банята и балнеоложкият комплекс да останат общински. Протестът е организиран от Гражданско сдружение "Банкя", което е направило специална листовка под заглавие "Да запазим град Банкя като национален балнеоложки курорт". Те са изпратили и писмо-възвание до първите хора в държавата да подкрепят исканията им, за да остане Банкя и възможностите за ползване на лековитата й вода достъпни за всеки жител и гост на курорта.

В "Младост 4" протестират срещу строеж на Митьо Пайнера

Жители на столичния квартал "Младост 4" излизат на протест днес от 11.00 часа пред блок 482 и 486, за да изразят несъгласието си от стр...

Това е първият ни протест срещу концесията, тъй като докладът за това бе тайно внесен на 22 април тази година и не искахме да се политизира проблемът преди изборите. Но след тях взехме решение да протестираме, защото курортът от 20 г. насам запада и се унищожава, заяви пред БГНЕС Станислав Славов, председател на Гражданско сдружение "Банкя".

Актьорът Евгени Будинов, жител на Банкя, един от ораторите, заяви, че жителите на Банкя ще бъдат непреклонни, защото банята е символ на този град, нейната архитектура е произведение на изкуството и е символ на нашите ценности, свързани с лековитата вода. Той призова стотиците присъстващи на протеста в следващите дни да донесат по една хавлия от вкъщи и стари джапанки, и да ги хвърлят пред банята, за да знаят всички към какво се стремят управниците на курорта. Лековитата минерална вода трябва да бъде ползвана не само от ВИП персони, а от целия български народ, призовават хората.

Те подозират, че отдаването на концесия на тази общинска собственост може да добие характер на прикрита приватизационна сделка. В листовката, призоваваща към протест, организаторите от сдружението са направили таблица с обектите на курортната инфраструктура на Банкя, сравнявана с какво е било до 1989 година и какво е в момента. В нея пише: "До 1989 голяма балнеолечебница, работеща, към 2013 г. в разруха. Малка балнеолечебница работеща, 2013 г. - в разруха. Топломинерален плаж, туристически къмпинг, курортно бюро, туристическа спалня, лятно кино, зимно кино, лесопарк Димитър Благоев, работещи до 1989 г., към 2013 г. - унищожени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com