ВАС възстанови на длъжност уволнен от Цветанов полицай

11367
ВАС възстанови на длъжност уволнен от Цветанов полицай

Върховният административен съд (ВАС) възстанови на длъжност уволнен преди 3 г. от вътрешния министър Цветан Цветанов граничен полицай, съобщи вестник "Сега".

Става дума за Чавдар Бурназки, който бе задържан в Кюстендил. МВР служителят бе арестуван заедно със съдията от Окръжен съд - Кюстендил Юри Маринов по подозрение, че е бил посредник при предаване на подкуп за магистрата. С решението си ВАС за пореден път осъжда практиката служители да бъдат наказвани, преди делата срещу тях да завършат окончателно, предаде БГНЕС.

През миналата година на първа инстанция Софийският градски съд призна за виновни Маринов и Бурназки и ги осъди на по 3 години условно. Според съда граничният полицай е съдействал при предаването на 24 000 лв. подкуп за съдията, който пък поискал сумата от частна фирма, на която бил написан ревизионен акт в размер на 1.4 млн. лв. Съдия Маринов е отстранен от длъжност, докато трае делото. Бурназки обаче е уволнен от Цветанов малко след ареста си заради нарушаване на етичните правила за поведение на служителите в МВР. Тъй като обаче няма влязла в сила присъда, ВАС отменя заповедта на Цветанов.

Според съда дисциплинарната комисия на МВР, разглеждала случая с уволнения граничар, е основала решението си на медийни публикации и документи за следствени действия срещу него. Липсват обаче доказателства, че Бурназки е уронил престижа на МВР, т.е. ведомството на Цветанов нарушава презумпцията за невиновност с уволнението.

Редактор: Калина Здравкова

Цветанов полагал максимални усилия да спим спокойно

Полагаме максимални усилия не само да установим самоличността на атентатора от летище „Сарафово”, но и да установим всичко...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com