Вигенин: Не бива да прибързваме с позицията си за Сирия

6726
Вигенин: Не бива да прибързваме с позицията си за Сирия

Не бива да прибързваме, една позиция в развитие е по-правилна в сегашната ситуация по отношение на Сирия. Това каза министърът на външните работи Кристиан Вигенин след изслушването му в парламентарната Комисия по външните работи, цитиран от bTV.

Той съобщи, че в петък и събота предстои неформално заседание на външните министри на ЕС във Вилнюс, на което ще участва и държавният секретар на САЩ Джон Кери. Основната тема ще бъде Сирия.

Не можем да мълчим пред варварството в Сирия, смята Обама

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че международната общност не трябва да мълчи пред "варварството" в Сирия. Той говори в шведксата ...

Очакваме допълнителна информация и ще видим в каква посока върви общоевропейската позиция. НАТО не планира участие в подобна операция. Най-реалистичният вариант, който се вижда към момента, е някаква форма на коалиция на желаещите”, заяви Вигенин.

По думите му България била една от първите страни, която обявила позиция по отношение на употребата на химически оръжия, както и за очакванията й към Света за сигурност на ООН.

„Тази позиция беше потвърдена от изявленията на президента, от министър-председателя. България има сравнително ясна позиция, която кореспондира с позицията на голямото мнозинство страни-членки на ЕС. За да имаме последващо развитие на тази позиция, за нас е важно да имаме и допълнителна информация. Става дума за резултатите от работата на разследващия екип на ООН. За нас е необходимо да знаем по-конкретно какви са параметрите на евентуалния удар, който се обсъжда в САЩ, което няма да е ясно преди понеделник. За нас е важно и работим по това да има консолидирана европейска позиция по тази тема. Огромното мнозинство страни-членки на ЕС заемат умерена, внимателна позиция. Някои са с по-крайни мнения, както Франция, други заявяват, че без санкция на Съвета за сигурност на ООН няма да участват под никаква форма в никакви акции”, посочи още Вигенин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com