Военният министър иска отмяна на рефенредума за "Змейово"

4116
Военният министър иска отмяна на рефенредума за "Змейово"

От военното министерство предлагат Общинският съвет в Стара Загора да отмени решението си за референдум за полигона "Змейово". Това става ясно от писмото, подписано от министъра на отбраната Тодор Тагарев до председателя на Общинския съвет Емил Христов и общинските съветници, разпространено от общината.

"Считаме за безспорно от гледна точка на действащото законодателство, че преценката относно целесъобразността от съществуването, закриването, както и отпадане на функциите, които се изпълняват от това военно формирование, а именно – извършване на полигонни и лабораторни изпитания на въоръжение и боеприпаси, е въпрос на преценка от органите на държавната власт и управление", се казва в писмото.

Военният министър се чуди дали няма частен интерес зад референдума за "Змейово"

Посрещнахме с интерес новината за предстоящия референдум в общината, поставящ под въпрос съществуването на полигона "Змейово". Не вяр...

Министърът посочва, че решението на общинския съвет е издадено при липса на компетентност и така то е недействително, а ако има референдум, то това ще доведе до "нецелево разходване на средства" за него. Освен всичко друго се посочва, че това може и да се оцени като щета за общинския бюджет. В писмото се изтъква и че кметът не би могъл да изпълни решение за закриване на полигона, ако такъв е изходът от местния референдум, "защото не разполага със законови средства за това, в т.ч и законодателна инициатива"

Решението на местния парламент за провеждане на референдум е от 28 март тази година. Въпросът, който е определен, е: Да бъде ли закрит централен артилерийски технически изпитателен полигон "Змейово"? Писмото, подписано от министъра, е от 15 април.

Няколко дни преди това на първото заседание на обществения съвет по отбрана министърът посочи, че са посрещнали с интерес новината за предстоящия референдум в общината, поставящ под въпрос съществуването на полигона "Змейово" и каза, че не вярва обаче, че така ще се решат екологичните проблеми на старозагорци. Тодор Тагарев предположи, че зад исканията за закриване на полигона може би стоят частни интереси.

В писмото до областния управител и общинския съвет се обяснява, че полигонът е част от Въоръжените сили за страната и е на пряко подчинение на министъра на отбраната. Функциите на военното формирование са определени с акт на Министерския съвет. Имотът, върху който е полигонът, пък е публична държавна собственост и е предоставен на МО за управление и ползване. Тагарев изтъква още, че имотът е свързан със сигурността и отбраната на страната, необходим е на МО, за да изпълни възложените му от закон и акт на МС функции.

На 26 май Стара Загора решава бъдещето на полигон "Змейово"

Ще има референдум за бъдещето на полигон "Змейово", реши на свое заседание Общинският съвет в Стара Загора, предаде БГНЕС. Местният пл...

Освен всичко друго той посочва и че границите на полигона са в границите на три общини Стара Загора, Казанлък и Братя Даскалови. "Това съществено обстоятелство не е взето предвид от Общинския съвет на Стара Загора при приемане на цитираното решение от 38.03.2013 година. В тази връзка следва да се отбележи, че местен референдум се произвежда единствено за пряко решаване на въпроси от местно значение, които законът е предоставил в компетентност на органите на местно самоуправление ", се казва в писмото на министъра.

"В посочените разпоредби не попадат въпроси, свързани със сигурността и отбраната на страната, включително и създаването, функционирането, закриването на военни формирования. Съгласно Конституцията и ЗОВСРБ. Тези въпроси са от компетентност единствено на централните органи на законодателната и изпълнителната власт. Не съществува правна възможност друг орган, в т.ч. и на местна власт и самоуправление, да иззема тези компетентности, свързани с управлението на отбраната и сигурността на страната, в т.ч. и чрез провеждане на местен референдум, на който да се реши в рамките на общината въпросът за закриването на полигона като структура на отбраната", изтъква той. За това има решения и на НС, и на МС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com