Курумбашев за Цветанов: Той вече е оттеглен

15066
Курумбашев за Цветанов: Той вече е оттеглен

Независимо от това дали си мисли, че се оттегля или не се оттегля, Цветан Цветанов вече е оттеглен.  От тук нататък неговото присъствие в политиката е невъзможно. Това заяви Петър Курумбашев по повод на скандала с подслушванията по-известен като "Цветановгейт", цитиран от  БГНЕС.

Според него, ГЕРБ се "опитват да удържат фронта до изборите, но въпросът с подслушванията ще продължи да се разследва и след изборите". "За него е по-добре да го направи по-рано", добави Курумбашев.

Рединг и Шулц запознати със случая "Цветановгейт"

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц и еврокомисар Вивиан Рединг са уведомени за скандала известен като „Цветановге...

Той смята, че бившият министър на вътрешните работи дължи няколко прости отговора. Поръчвал ли е на СДОТО да има такива подслушвания? Дали е поръчвал устно или писмено? Дали е знаел това, което се случва в служба СДОТО, защото той носи отговорност и в двата случая. Ако не е знаел, значи не е осъществил необходимия контрол съгласно член 34 от Закона за СРС-та. Ако пък е знаел и е разпореждал устно незаконни подслушвания, носи също такава наказателна отговорност. "Той дължи отговори на тези прости въпроси", подчерта Курумбашев и добави, че и служителят, който е изтрил информацията, трябва да отговори каква информация се е погрижил да бъде изтрита.

Тези, които са подавали тези заявки и които са ги одобрявали дължат това обяснение, защо е необходимо да се подслушват 115 хиляди български граждани и тези, с които говорят, заяви Курумбашев. "Цветановгейт е сериозен удар по лицето на България. Единственото, което можем да направим в момента е да подпомогнем усилията на прокуратурата час по-скоро да бъдат изяснени максимално много факти около това, което се е случило и да бъдат предприети бъдещи законови мерки това повече да не може да си случва", каза в заключение Курумбашев.

БГНЕС припомня, че над 75% от сигнала на лидера на опозицията Сергей Станишев до главния прокурор Сотир Цацаров отговарят на истината. За останалата част все още не може да бъде установено, защото информацията е изтрита в първите часове на проверката от ръководен служител на Специализираната дирекция "Оперативни и технически операции" (СДОТО).

Има образувани четири досъдебни производства – срещу бившите началници на службата Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров, както и срещу началника на отдел в СДОТО Радко Димитров. Те ще бъдат разследвани за злоупотреба със служебно положение, възпрепятстване на правосъдието и създаване на официален документ с невярно съдържание. Прокуратурата ще изследва и как бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е изпълнил задълженията си да осъществява контрол по прилагането и използването на СРС.

Солидна охрана пази Цветанов от народната любов

Бус от НСО с над 15 души разнася из страната скенери за проверка на електората, където присъства Цветан Цветанов. Мощна денонощна охран...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com