Абсурд - не можело да екстрадираме български граничари в Турция, но им търсим турски адвокати

3466
Абсурд - не можело да екстрадираме български граничари в Турция, но им търсим турски адвокати
Снимка: БГНЕС

Няма постановен съдебен акт от Военния съд в Сливен за случая с четиримата български граничари от 2008 година. Това е нещо много важно, коментира правосъдният министър Цецка Цачева по време на днешния парламентарен контрол, като уточни, че и съдът в Страсбург не е приел жалба на семейството на убит турски рибар т.е. и от ЕСПЧ няма съдебен акт. Имало обаче и друг международен акт – двустранно споразумение за правна помощ с Турция и точно по него България има ангажименти.

Припомняме, че случаят е още от 2008 година. Тогава граничният полицай Михаил Цонков застрелва турски рибар-бракониер, след като рибарят и колегите му биват засечени да ловуват незаконно калкан и оказват съпротива при опит на нашите граничари да бъдат задържани.

Бургаският районен съд отложи делото срещу търсените в Турция български граничари

Бургаският районен съд отложи делото, образувано по поръчка на турския наказателен съд. Според него показанията на българските граничар...

В България никога не е стартирано съдебно производство, за разлика от Турция, посочи Цачева в отговор на въпрос по време на парламентарния контрол. Не можем да се месим в действията на съда в Лозенград, но считаме, че е изключително важно да се осигури защитата на нашите сънародници, заяви правосъдният министър. Затова е имало среща на ниво "консули", на която е постигнато съгласие да се представи списък с адвокатски кантори в Турция, защото български адвокати не можело да работят на турска територия, и граничарите ни да си изберат турски правни защитници, като държавата да осигури пари. Същевременно Цачева обяви, че не било възможно българите да бъдат екстрадирани, но не можело и да спрем делото в Турция.

Задалият въпроса за положението с граничарите депутат Николай Тишев призова по случая да има дипломатически натиск и посочи като пример случая с американския пастор Андрю Брънсън, който Турция задържа и съдеше за тероризъм, но в крайна сметка Анкара го освободи, след като САЩ наложи санкции и спря изпълнението на сделка за продажба на F-35 на Турция.

Предисторията

На 17 април 2008 година при сблъсък с турски бракониери на калкан, нарушили морската ни граница, Михаил Цонков произвежда неволно изстрел от служебното си оръжие и ранява смъртоносно турски рибар - това е твърдението на българския граничар. Ситуацията се разиграва в българска акватория, а на смяна с Цонков са Живко Петков, Николай Костов и Николай Петков. Тогава турските рибари плуват с малка жълта гемия и не се подчиняват на заповедта, произнесена на три езика от българските граничари. В архивите пише, че бракониерите опитали да потопят патрулния катер, като го надупчили с канджи. Последвал ръкопашен бой.

Граждани излизат на митинг в подкрепа на българските граничари в Бургас

Днес пред сградата на Съдебна палата в Бургас, ще се проведе митинг в подкрепа на четиримата български граничари, които са търсени от т...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Благоустрояват района около четири блока в „Меден рудник“ (СНИМКИ)

Община Бургас изгради четвърта лодкостоянка в местността Ъгъла в „Сарафово“ (СНИМКИ)

Зелената зона в Бургас може да стане целогодишна

Община Бургас представи проекта за интегрирана здравна грижа на деца в Ямбол и Сливен

За ден: Глобиха 51 души с тротинетки и велосипеди в Бургас

В Бургас превръщат къщата на композитора Георги Шагунов в Дом на музиката

Обновяват осветлението в още няколко квартала в Бургас

Над 1000 изпълнители ще се явят на националния фолклорен конкурс "С песните на Златка Ставрева" в Бургас

Първите 100 електрически велосипеда вече са на разположение на бургазлии

Бургазлията Цанко Цанков успя да преплува протока Кук с рекордно време

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас