Деца от Бургас спасиха 78 дървета от изсичане

666
Деца от Бургас спасиха 78 дървета от изсичане
Снимка: община Бургас

 

Финалът на националната екоинициатива "Стара хартия за нова книга" беше поставен вчера в Бургас. По време на дебютното си издание в морския град кампанията събра 1100 деца, които, обединени от любовта към четенето и грижата за природата, предадоха 6 тона хартия за рециклиране и така спасиха от изсичане 78 дървета. В замяна малките екоактивисти получиха 1500 нови книги.
Кампанията се проведе с подкрепата на Община Бургас и Регионална библиотека "Пейо Яворов".
На сцената в Приморския парк бяха обявени победителите от специалното предизвикателство на организаторите тази година - конкурс за кратък разказ "Стари герои в нови истории". Това са 8-годишните Дария Георгиева и Катерина Микова. Те получиха като награда комплект от книгите за Пърси Джаксън, който беше талисман на тазгодишното издание на кампанията.
Освен Бургас, тази година домакини на националната екоинициатива "Стара хартия за нова книга" бяха още 4 общини - Хасково, София, Русе и Пловдив. Под надслов "Почисти и прочети" общо 8250 малки екоактивисти предадоха 43 тона хартия и така спасиха 560 дървета. Децата научиха повече за рециклирането, разбраха как да събират разделно отпадъците и се сдобиха с 9600 нови книжки по избор.
Средствата от събраната стара хартия в петте града ще бъдат използвани за публикуване на специалното издание на кампанията "Ти можеш да спасиш планетата", предварително осигурено от "ЕКОПАК България" АД.
Организатори на "Стара хартия за нова книга" са "ЕКОПАК България" АД и Книжен център "Гринуич". Партньори на събитието са издателствата "Ентусиаст", "ЕГМОНТ", "Книгомания" и инициативата "Забавното четене". Събитията в петте града се провеждат с подкрепата на общините и регионалните библиотеки.
Каузата е подкрепена от издателствата "Хермес", "Бард", "Фют", "Труд", "Сиела", "Софтпрес", "ПАН", "Златното пате" и "Албо груп".
Началото на каузата "Стара хартия за нова книга" е поставено на 15 септември 2013 г. Организаторите Книжен център "Гринуич" и "ЕКОПАК България" АД и партньорите на "Стара хартия за нова книга" се обединиха около идеята, че е важно всяко дете още от ранна възраст да се научи да полага грижи за природата, да събира разделно отпадъците и да има специално отношение към книгата и четенето. За петте години в инициативата се включиха близо 26 250 деца. Малчуганите, заедно със своите родители, предадоха за рециклиране 133 тона хартия и получиха 29 600 книжки. Така всички заедно спасихме от изсичане 1730 дървета.

 

Родители избират и плащат онлайн детските менюта в училищните столове в Бургас

Община Бургас въвежда още една електронна услуга в сферата на образованието. От 1 октомври тази година ще бъде въведена платформата е-...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

За първи път масов летен Никулден в Бургас

Община Бургас продължава да ремонтира улиците в центъра на града

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на пет възможни локации

Красивото цветно изложение "Флора 2024" се открива на Лазаровден с концерт в Бургас (ПРОГРАМА)

Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма

Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас

Представиха резултатите от проекта за подобрено образование и грижи в ранна детска възраст в община Бургас

Авиомузей-Бургас кани децата на вълнуващо приключение за Великден

Забраняват строителството в Царево и Ахтопол от 15 май

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com