X
 
 

Документален филм разказва за първия концлагер в Европа

1058 3
photo of Документален филм разказва за първия концлагер в Европа
Снимка: Getty Images/Guliver
Документалният филм "Концлагерът Трикери" ще бъде представен в Бургас на 18 октомври. Той е посветен на една трагедия, която не е известна на много хора и остава скрита заради настъпилите политически промени след войните. Филмът разказва за първия концлагер в Европа. Той е създаден от гърците на безлюдния остров Трикери, в залива на град Волос, през юни 1913 година. Там са заточени над 7 000 души, сред които български свещеници, учители, книжовни дейци и много други представители на интелигенцията, както и пленени войници от българския гарнизон в Солун.

Actualno.com разговаря с автора на филма Георги Дракалиев: “Аз съм сценарист, режисьор, автор като цяло на филма. Моят пра пра дядо, който е български свещеник от днешната гръцка част на Македония е един от загиналите на острова по време на събитията за които става дума. Това е една от причините, а другата е, че много малко хора знаят за тази трагедия, тя не е позната на обществото и аз искам да достигне до повече хора. Най-важното нещо във филма е, че той изцяло се основава на исторически документи, които разкриват погледа на съвременниците на тези събития. Във филма няма нито една дума, която да е интерпретация от днешна гледна точка на събитията. Всяка дума е от спомените на участниците, от исторически документи и това е основната сила на филма".

Концлагеристите са оставени без храна и вода, без подслон. Заради глада и болестите там умират хиляди невинни българи, а оцелелите се прибират в родината със спомена за една ужасяваща трагедия.

Регионалният исторически музей в Бургас представя премиерата на филма в Дома на писателя от 18 часа, а входът е свободен.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • КОПИ-ПЕЙСТ 2 КОПИ-ПЕЙСТ преди 3 седмици Профил на трол?
  На всички е известен жестокият геноцид, на който са били подложени хиляди македонски българи в миналото. В книгата "90 години погърчване на българите в Беломорска Македония" на Стоян Бояджиев е описан един потресаващ спомен, който си заслужава да се знае от всеки българин. Този спомен е на Христо Лагадинов и е публикуван и във в."Македонска трибуна", излизащ в гр. Форт Уейн, САЩ, бр.3157 от 4 ноем виж още ›› ври 1993 г. Ето какво се казва в това страшно свидетелство: "През 1948 г. аз и още пет нашенци бяхме в най-страшния лагер на остров Макронисо. Използваха ни като зидари, в кухнята на пристанището. Рано една сутрин пристигна една гемия, от която бяха разтоварени около 50 момчета на възраст от 13 до 17 години. Всяко носеше кошница или торба със старите си дрешки. Комендантът на лагера - кръвопиецът полковник Тома Силю, започна своята реч: "Докарахме ви тука за превъзпитание. Вие сте деца на майка Елада и всеки трябва да подпише декларация, че не е "булгарико гурини" (българска свиня), а че е горд православен грък." Като по чудо всички деца гръмнаха в хор: "Ние сме българи!". Комендантът се опита още няколко пъти, обещавайки свобода и добра храна, но всички деца гръмнаха в хор: "Ние сме българи!" Тогава комендантът, побеснял, зарева: "Оти сти таласа!" (всички в морето). Започнаха да ги замерят с камъни. След половин час нареди да излязат от морето. Не излязоха всички деца, тъй като 5-6 българчета се удавиха. Още същата нощ тези деца герои бяха подложени на най-тежки мъчения. Това продължи още десетина дни, когато момчетата ги натоварихме, ни живи, ни умрели, на гемията, за да ги закарат в Атина на болница. Преди това тези деца бяха погълнали разни остри предмети като вилици, ножчета и др., за да се убият. Тези деца бяха от Кустурския край." Нека мъченическият подвиг на тези невинни български дечица да бъде пример за поколенията как се обича род и Родина. Поклон пред паметта им! Автор: georgiev
 • Октомври 1 Октомври преди 4 седмици Профил на трол?
  ВЕЧЕНА ИМ ПАМЕТ НА ГЕРОЙТЕ . F....F guptia Former Osmanic F..F И зад такива решетки трябва да стоят всички ВРАГОВЕ НА НАРОДИТЕ в Планетарен мащаб , а не Невинни хора. И не се и съмнявам , че след като долети Джедайският Орден ще бъде така.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  А зад какви решетки трябва да е Октомврий-дезертьор'89?! Гад и предател!
  : 0 !
Последно в Актуално