Местата в Бургас, на които не трябва да замръквате

5991
Местата в Бургас, на които не трябва да замръквате
Снимка: actualno.com Gergana Tsoneva

Едно смразяващото събитие от последните дни потресе цяла България и ни накара да се замислим за сигурността си. Жестокото убийство на журналистката Виктория Маринова от Русе постави много въпроси. Един от тях е свързан с потенциално опасните места, които не бива да се посещават по тъмно. Има ги във всяко населено място.

Анкета сред бургазлии, направена от кореспондента на Actualno.com в Бургас, показа, че според хората изoставените сгради, строежите, районите край училищата, неосветените паркове и улици трябва да ни държат нащрек, дори и през деня. Много от жителите на Бургас смятат, че e добре да се пазят сами и да бъдат бдителни, дори когатo ползват банkомати в центъра на града.

Хората с увреждания са точно като нас

Историята на Дочка Велева от София е само една от многото на хората в неравностойно положение. Това не я прави по-малко тъжна и в същот...

Какво е мнението на институциите, които се грижат за нашата сигурност?

Говорителят на РДВР Бургас Цветелина Рандева твърди, че градът отдавна не е в класацията на така наречените "опасни" места за живеене. Според нея, повечето убийства в последните години са от битов характер. Семейни разправии, потопени в кръв, банкерката Павлина Йовчева, убита заради неотпуснат заем, стълкновения пред дискотеки и други от този род продължават да пълнят полицейската хроника и никой не го отрича. Но много от потенциално опасните места в града вече са добре осветени и хората се чувстват по-спокойни, казва Рандева. За това допринесоха европейски оперативни програми, с парите от които беше поставено осветление. Част от лампите се захранват със слънчева енергия и не представляват интерес за крадците. Така доскоро тъмни и страшни улици и паркове вече не крият опасност, смята Рандева.

Невралгични точки все още има и те са познати на повечето бургазлии. Градинката до една от пощите в града, известна като Старата поща, събира съмнителни лица. Същото се отнася за така нареченото Немско училище - изоставена сграда, за която Община Бургас имаше доста проекти, все неосъществени.

Камерите, които общината постави на много места в града, са едно добро решение в посока сигурност. Според Андрей Рунчев, директор на общинското предприятие "Транспорт", видеонаблюденето вече е доказало своята ефективност. Полицията е успяла да разреши много случаи с негова помощ. Това е причината поставянето на камери да продължи, не само в рамките на града, но и в по-отдалечените квартали и селища в общината. Рунчев твърди, че кражбите са спаднали с 30 процента след поставянето на камери на възлови места. Според него превенцията е изключително важен фактор.

Около 50 са регистрираните случаи на пострадали от трафик на хора в Бургаско

Около 50 са официално регистрираните случаи на пострадали от трафик на хора годишно в Бургаски регион. Това каза за Радио „Фокус&...

Полицаите, патрулиращи с автомобили, а през лятото на велосипеди, внасят респект и сигурност в града, казва още Рунчев.

Има още безброй неща, които институците могат да направят за да защитят гражданите от посегателства. От обществото зависи и то трябва настоява за това, с всички демократични средства. Но да не забравяме и истина, която е казал народът – за вълка и неговия врат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com