Паметникът на Калоянчев в Бургас - готов до лятото

46687
Паметникът на Калоянчев в Бургас - готов до лятото

До началото на летния туристически сезон в Морската градина в Бургас ще бъде издигнат паметник на големия български актьор Георги Калоянчев. Ако беше жив, на 13 януари той щеше да навърши 90 години.

Паметникът ще се намира пред Летния театър в Морската градина. Височината му ще бъде 1,80 м. Авторът на проекта е изобразил Георги Калоянчев в костюм и с театрална маска в едната си ръка, която току-що е свалил от лицето си и в поклон пред любимата си публика след поредното представление. Макетът беше изложен в Бургаската художествена галерия и получи одобрението както на хората от артистичните среди, така и на гражданите на морския град.

Над 10% от парите за паметник на Георги Калоянчев вече са събрани

12% от парите, необходими за изграждането на паметник на великия български актьор Георги Калоянчев в родния му град Бургас вече са осиг...

"Става въпрос за един наш съгражданин, който е в душите и сърцата на всички българи. Финансовата страна - успяхме да се преборим и с нея. Всичко върви добре и мисля, че за летния сезон, когато Бургас е слънчев, красив, с много гости, ние ще можем да видим и да си направим снимка с паметника на Георги Калоянчев", каза пред БНТ Николай Дубаров, главен художник на Община Бургас.

За реализацията на проекта са нужни около 80 хил. лева. В набирането на средствата се включиха много хора и институции, казаха от Инициативния комитет.

"Ние първоначално заложихме да се включат всички бургазлии, всеки с минимални дарения, за да може цялата общественост да се чувства съпричастна към тази скулптура и всеки да казва, че е сложил своето сърце и средства за нейното изграждане, а сега започваме да работим с фирмите, които са в Бургаския регион. Част от тях наистина имат желанието да помогнат за изграждането на скулптурата на един велик наш актьор и бургазлия", посочи Георги Николчев, член на инициативния комитет.

До края на януари ще бъде завършен глиненият вариант на скулптурата на Калата в реалните размери. Следва восъчна отливка и изработването на калъпа за отливането й от бронз.

В Бургас започна набиране на средства за паметник на Георги Калоянчев

Мащабна общоградска инициатива за изграждане на скулптура на любимия на няколко поколения българи актьор - бургазлията Георги Калоянчев...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com