"Солена глоба" заплашва убиеца на видра в Бургаско

27489
"Солена глоба" заплашва убиеца на видра в Бургаско

До 10 000 лева може да достигне санкцията за разстрела на видрата на плажната ивица в курортен комплекс "Слънчев бряг". Това съобщиха  от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите /РИОСВ/ в Бургас.

Животното бе открито преди два дни на пясъка от случаен гражданин. При извършения оглед, екоинспекторите са установили огнестрелна рана от вътрешната страна между задните крайници на животното. Потърсено е съдействие от органите на МВР.

Подмолен рак защипа видра за окото – осигури си безплатен транспорт

Снимките показват болезнената сцена, в която горката видра „отнася“ една щипка в окото от подмолен рак. Явно в този ден рак...

По случая се води досъдебно производство. Извършителят на убийството на животното се издирва.

Според Наказателния кодекс, който противозаконно унищожи, повреди, придобие, държи или отчужди екземпляр от защитен вид от дивата флора или фауна, когато не представлява маловажен случай, се наказва с лишаване от свобода до 3 години или пробация, както и с глоба от две хиляди до десет хиляди лева, съобщиха от РИОСВ.

Санкциите варират между 100 до 5 000 лева за физическо лице и от 500 до 10 000 лева за юридически лица.

Видрата е защитен вид, включен в Приложение 2 и 3 на Закона за биологичното разнообразие, под закрила са както видът, така и местообитанията му. Видрата е вписана в Червената книга на България - като застрашен вид и в редица Международни конвенции - Списъка на IUCN в категория „уязвим“, в Приложение 1 на Конвенцията CITES за търговия с видове от дивата флора и фауна, в Приложение 2 на Бернската конвенция за опазване на дивата флора и фауна и природните местообитания.

16-годишна видра лекува артрита си с баскетбол

16-годишната морска видра Еди цели баскетболния кош без проблеми. Той живее в зоологическата градина в Орегон и може да плува с топкат...

Като цяло видрите в Черно море се превръщат в същинска напаст за рибарите. По Черноморието се опасяват, че хищникът може да предизвика дефицит на риба по магазините за Никулден.

С всяка изминала година видрите създават все повече проблеми на рибарите. Малките бозайници не могат да се похвалят със значителен улов, но пък късат мрежите. „Начи рибата е тука, и се е хванала, тя отхапва, като го отхапе това нещо и къса цялото парченце и тази мрежа остава неизползваема”, обясни през ноември Ярослав Бойчев от рибарското селище „Карантината".

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com