Съдът в Бургас защити бежанка от Иран, приела християнството

3168
Съдът в Бургас защити бежанка от Иран, приела християнството

Административният съд в Бургас отмени решение на интервюиращ орган в Държавната агенция за бежанците в новозагорското село Баня, с което е отхвърлена молбата на иранката Захра Шахсавани за предоставяне на международна закрила.

Съдът е приел, че при издаване на обжалвания административен акт са допуснати съществени нарушения на административнопроизводствени правила, тъй като не са преценени относимите факти, с оглед конкретната бежанска история на търсещото закрила лице, а е извършена формална преценка на ситуацията в държавата по произход.

Косово обеща, че ще защитава християните

Косово ще защитава християните и ще участва в борбата срещу "Ислямска държава", гарантира косовският външен министър Хашим Тачи. Тачи ...

Съдът е посочил, че в обжалвания административен акт не са обсъдени наведените от Шахсавани твърдения във връзка с промяната на религиозната и́ принадлежност, не са направени констатации относно положението на религиозните малцинства в Ислямска република Иран, не е извършена и дължимата преценка относно това дали жалбоподателката е изложена на опасност от преследване или от тежки посегателства при завръщане в страната по произход, поради принадлежността и́ към посочената от нея религиозна група, съобщиха от БАС.

Преписката се изпраща на органа за ново произнасяне по молбата, след обективно и пълно изследване на относимите обстоятелства. Постановеният съдебен акт е окончателен.

Иранката Захра живее у нас от доста време. В момента тя пребивава в Несебър и работи като фризьорка, пише още Topnovini.bg.

Захра е избягала от родината си през 2012 г. и след известен престой в Турция се мести в България. Тук приема християнството и заради това поиска статут на бежанец, за да не се върне в Иран, където промяната на религията се наказва със смърт.

Откриха гробница - феномен за християнската археология

Новата гробница открита от проф. Казимир Попконстантинов на остров Св. Иван се оказа празна днес, когато беше отворена за първи път в п...

 Снимка: Burgasdream.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас