Започна изгрждането на нова детска градина в Бургас (СНИМКИ)

2692
Започна изгрждането на нова детска градина в Бургас (СНИМКИ)
Снимка: община Бургас

Кметът Димитър Николов даде начало на строителните дейности за изграждане на модерна детска градина в бургаския квартал „Горно Езерово“. Новата сграда на детското заведение, което е филиал на ДГ „Синчец“, ще бъде на два етажа със сутерен, кухня и физкултурен салон, а на двора ще има две детски площадки, спортно игрище с трибуни и озеленяване.

„Горно Езерово“ е от последните бургаски квартали с неосъвременена детска образователна инфраструктура. С изграждането на новата и модерна детска градина ще бъдат разкрити достатъчно места за всички деца от квартала, които вече ще растат щастливи и в много по-добри условия“, сподели кметът Димитър Николов.

В момента децата от квартал „Горно Езерово“ се отглеждат в стара едноетажна постройка, която още преди десетилетия е пригодена да изпълнява функциите на детска градина. Тя е крайно недостатъчна да обхване всички малчугани от квартала. В нея се отглежда само една градинска група от 21 деца, а останалите се транспортират до съседните детски заведения в ж.к. „Меден рудник“.

Новата детска градина ще предостави възможност за отглеждане на две целодневни градински групи /всяка по 24 деца/ с възможност за увеличаване на капацитета при необходимост. На първия етаж ще бъдат разположени помещенията за една градинска група /дневни, спални, гардероби и санитарни помещения/, административната част и физкултурния салон, а на втория етаж ще има помещения за втора градинска група, лекарски кабинет с изолатор, компютърна зала, кабинети по изобразително изкуство и езиково обучение.

Сградата ще има осигурена отоплителна инсталация с гориво тип пелети. Детската градина ще има осигурен достъп за хора в неравностойно положение и система за видеонаблюдение.

Физкултурният салон на първия етаж ще предоставя бърза и удобна връзка с комбинираната спортна площадка на двора. Тя ще бъде с площ 200 кв. м. и ще има врати за мини футбол, два баскетболни коша и мрежа за волейбол, бадминтон и джитбол. Настилката ще бъде от изкуствена трева за мултиспорт.

На двора ще бъдат изградени още две детски площадки, които ще разполагат с комплексно детско оборудване, съдържащо пързалки, катерушки, люлка тип махало, люлка тип везна и пясъчник. Под тях ще бъде положена ударопоглъщаща настилка за безопасност на играещите деца. Около спортното игрище и двете детски площадки ще бъдат осигурени седящи места и ще бъдат засадени дръвчета.

Новата детска градина в квартал „Горно Езерово“ е част от усилията на Община Бургас в последните десет и повече години за цялостна модернизация и обновяване на образователната инфраструктура в града, кварталите и съставните селища. Освен нея, местната администрация съвсем скоро ще стартира изграждането на още две чисто нови детски заведения - ДГ "Морско конче" в ж.к. "Братя Миладинови" и ДГ "Надежда" в ж.к. "Меден рудник", а причината е, че броят на децата в Бургас се увеличава, а с него и този в градинските групи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Община Бургас призова да се дават идеи за изпълнение на плана за интегрирано развитие

Кметът на Бургас похвали двама първокласници (СНИМКА)

Бургас ще бъде домакин на най-голямото географско събитие в страната

125 електрически велосипеда скоро ще са на разположение на бургазлии

Бургас отбеляза Деня на Тракия

Община Бургас изгражда нов дом за възрастни хора в парк "Минерални бани"

Община Бургас изгражда нова спортна зала

Бургас ще посрещне учени от цял свят на симпозиум по биоинформатика и биомедицина

Бургас започва профилактична дезинфекция на паркове, градини и площадки

Бургас отбеляза Благовещение и 90 г. от рождението на Христо Фотев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас