Банките в Китай, Турция и ОАЕ бавят плащанията за руски петрол

3546
Банките в Китай, Турция и ОАЕ бавят плащанията за руски петрол
Снимка: iStock

Руските петролни фирми са изправени пред огромни закъснения от няколко месеца при получаване на плащанията за техен суров петрол и горива. Причината е, че банките в Китай, Турция и Обединените арабски емирства (ОАЕ) стават все по-предпазливи по отношение на вторичните санкции, наложени от САЩ, съобщава Ройтерс, цитирайки няколко източника, запознати с въпроса.

Забавянето на плащанията намалява приходите за Кремъл и ги прави нестабилни, позволявайки на Вашингтон да постигне целите си на "двойна политика" на санкциите - да попречи на парите, отиващи към Кремъл, за да го накаже за войната в Украйна, като същевременно не прекъсва глобалните енергийни потоци.

Нови изисквания

Няколко банки в Китай, ОАЕ и Турция засилиха изискванията си за спазване на санкциите през последните седмици, което доведе до забавяне или дори до отказ на парични преводи към Москва, според осем банкови и търговски източника, цитирани от агенцията.

С оглед на допълнителните санкции на САЩ, банките започнаха да искат от клиентите си да предоставят писмени гаранции, че никое физическо или юридическо лице от "черния списък" на Специално посочени лица на САЩ не участва в сделка или е бенефициент на плащане.

Още: Най-голямата индийска енергийна компания отказа корабите с руски петрол

Източниците поискаха да не бъдат назовавани поради чувствителността на темата и защото не им е позволено да говорят с медиите, отбелязва Ройтерс.

В ОАЕ банките First Abu Dhabi Bank и Dubai Islamic Bank спряха няколко сметки, свързани с търговията с руски стоки, казаха два от източниците.

Mashreq bank от ОАЕ, турските банки Ziraat и Vakifbank, както и китайските банки ICBC и Bank of China все още обработват плащания, но обработката им отнема седмици или месеци, посочиха пред Ройтерс четири други източника.

Още: Китайски банки вече не искат плащания от Русия дори в юани

Кремъл призна за проблеми

Посочените банки отказаха коментар, а говорителят на Кремъл Дмитрий Песков призна, че има проблеми с плащанията, когато беше попитан за информациите, че банките в Китай са забавили плащанията.

"Разбира се, безпрецедентният натиск от страна на Съединените щати и Европейския съюз върху Китайската народна република продължава", посочи Песков предни дни пред репортери, но добави: "Това, разбира се, създава определени проблеми, но не може да се превърне в пречка за по-нататъшното развитие на нашите търговско-икономически отношения с Китай".

"Банките и компаниите осъзнаха, че заплахата от вторични санкции на САЩ е реална", каза един от търговските източници на Ройтерс, позовавайки се на изпълнителна заповед на Министерството на финансите на САЩ, публикувана на 22 декември 2023 г., която предупреждава, че може да приложи санкции за избягване на тавана на руските цени на чуждестранни банки и ги призовава да засилят съобразяването с тези санкции.

Това стана първото пряко предупреждение за възможността от вторични санкции срещу Русия, поставяйки я наравно с Иран в някои сфери на търговията.

Банките увеличиха проверките

Следвайки изискванията на САЩ, китайските, турските и банките от ОАЕ, които работят с Русия, увеличиха проверките, започнаха да искат допълнителна документация и обучиха повече персонал, за да се уверят, че сделките са в съответствие с ценовата граница, казаха източниците на Ройтерс.

Допълнителните документи могат също така да включват подробности за собствеността на всички компании, участващи в сделката, и лични данни на лицата, контролиращи субектите, така че банките да могат да проверяват всяка експозиция към американския списък с Специално посочени лица.

В края на февруари банките в ОАЕ трябваше да засилят проверката на плащанията, тъй като бяха помолени да предоставят данни на кореспондентските банки в САЩ и американската хазна, ако имат транзакции, които отиват в Китай от името на руско дружество, според един банков източник, запознат с въпроса.

"Това означаваше забавяне в обработката на плащанията към Русия", каза един от източниците на агенцията. Друг източни посочи, че едно от плащанията е било забавено с два месеца, докато друг каза, че закъсненията възлизат на две до три седмици.

"Стана трудно и дори не само за доларовите транзакции. Понякога са необходими седмици, за да се изпълни директна транзакция от юани в рубли", казва един от търговците, цитирани от Ройтерс.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com