Цената на газa в Европа ще падне с около 30% през идните месеци, прогнозира Goldman Sachs

1724
Цената на газa в Европа ще падне с около 30% през идните месеци, прогнозира Goldman Sachs
Снимка: iStock

Цената на природния газ в Европа може да намалее с около 30% през идните месеци, след като европейските страни засега намериха решение на проблемите с доставките на синьо гориво, прогнозира американската инвестиционна банка Goldman Sachs.

Основният показател за цената на газа в Европа са стойностите на нидерландския газов хъб TTF. Понастоящем газът се търгува на TTF на цени от около 120 евро на мегаватчас. Според експертите на Goldman Sachs тази стойност ще падне до 85 евро на мегаватчас през първото тримесечие на 2023 година, става ясно от проучване, публикувано през миналата седмица, предава CNBC.

Това би представлявало значително изменение на цените спрямо ситуацията през август тази година. Тогава в резултат на нападението на Русия над Украйна, енергийният микс на Европа бе поставен под натиск, което провокира скок в цените на газа до исторически високи нива – над 340 евро за мегаватчас.

Настоящото охлаждане в цената на газа се дължи на няколко фактора. Европейските газови хранилища са на практика запълнени за предстоящия зимен сезон, температурите тази есен са по-високи от очакваното, което отлага началото на периода на засилено потребление на енергия, като не на последно място Европа се оказа в ситуация на свръхпредлагане на втечнен природен газ (LNG).

Наскоро стана ясно, че около 60 плавателни съда чакат да разтоварят LNG товава в Европа. Някои от тези доставки са били поръчани още през лятото, но пристигат чак сега, когато хранилищата вече са запълнени.

Европа поглежда към Африка в търсене на нови източници на природен газ

Енергийната криза в Европа накара лидерите на страните от ЕС да започнат да поглеждат към различни дестинации в търсене на алтернативи ...

В Испания: Опашка за доставки на втечнен газ, няма къде да се разтоварва

Последните данни на индустриалната група Gas Infrastructure Europe показват, че газовите хранилища в Европа са запълнени на 94%.

Средносрочни проблеми с цената на газа на хоризонта

Въпреки оптимизма относно цената на газа в краткосрочен план, който може да окаже положително влияние в кризата с покачващите се разходи за живот, европейските лидери са поставени под сериозен натиск да осигурят доставки в средносрочен план.

„Нашият стоков екип прогнозира допълнително понижение до 85 евро през първото тримесечие, преди рязко да се повиши през следващото лято заради възстановяване на нивата на съхранение”, посочват анализаторите на Goldman Sachs в бележка. Според тяхната прогноза, цената на газа ще се повиши до близо 250 евро на мегаватчаст до края на месец юли следващата година.

Очаква се природният газ да поскъпне след първото тримесечие на 2023 година поради няколко причини.

С над 47 на сто по-ниска цена на природния газ за ноември предлага "Булгаргаз"

"Булгаргаз" ЕАД предлага с над 47 на сто по-ниска цена на природния газ за ноември за утвърждаване от Комисията за енергийно и водно ре...

Фатих Бирол, изпълнителният директор на Международната агенция по енергетика, коментира пред CNBC, че много малка част от новия втечнен природен газ ще достигне пазара през следващата година. „Ако икономиката на Китай се възстанови, следващата година вноса на LNG на Китай може също да се увеличи редом с Европа”, казва той.

Китай бе най-големият вносител на LNG в света през 2021 година, според данните на Администрацията за енергийна информация на САЩ.

В резултат на политиката на Китай за нулево разпространение на COVID, икономиката на страната трябваше да се справя с няколко локдауна, което от своя страна подкопа растежа. Всяка промяна на този политически подход ще доведе до ръст в търсенето на LNG, което от своя страна също ще вдигне цените за европейските купувачи.

Китай спира препродажбата на втечнен природен газ за Европа

В допълнение запълването на газовите хранилища в Европа бе подпомогнато от руски доставки, въпреки усилията на ЕС за тяхното ограничаване. Дори Ксавие Бетел, премиер на Люксембург, призна през октомври, че хранилището им е пълно с руски газ.

Кой е най-големият печеливш от газовата криза в Европа?

Кой е най-големият печеливш от газовата криза в Европа? Някои твърдят, че това е Русия, която съкрати драстично доставките към Стария к...

Оттогава обаче руските доставки на газ за Европа претърпяха сериозно понижение, а ЕС се цели към пълно освобождаване от руски изкопаеми горива в бъдеще.

Изпълнителният директор на EDP, португалска компания за електрически комунални услуги, обобщава ситуацията.

„Със сигурност сме в много по-добра позиция спрямо мястото където се намирахме преди няколко месеца”, казва Мигел Стилуел д’Андраде, но „трябва да очакваме сериозна волатилност в бъдеще”.

Към момента на подготвне на материала цената на природния газ на нидерландският газов хъб TTF се движи на ниво от 124.5 евро на мегаватчас, което представлява повишение от малко над 7% спрямо предходната сесия, която затвори на цена от 116.193 евро за мегаватчас. 

Още: Защо руското енергийно влияние в Европа се простира отвъд доставките на петрол и газ?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Украинската централна банка понижи основната лихва

Еврокомисар: 1,5 млн. мигранти не са ни достатъчни

Недостигът тласка цената на медта все по-близо до границата от 10 000 долара за тон

Китaйcĸитe ĸoмпaнии нaмaлиxa драстично дocтaвĸите нa мaшини и oбopyдвaнe зa Pycия

Цените на петрола поддържат курса заради опасенията за търсенето в САЩ

Еврото с нов завой спрямо долара

Законодателите на ЕС одобриха таван от 10 000 евро за плащане в брой

Къде са санкциите? Приходите на Русия от петрол и газ през април ще се удвоят

"Бундесбанк": Германия започва да излиза от кризата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com