Цената на кафето най-висока от 10 години насам

1889
Цената на кафето най-висока от 10 години насам
Снимка: iStock

Цената на кафето достигна 10-годишен връх, като анализаторите очакват затягането на пазара да продължи чак до 2023 година. Фючърсните договори за декември затвориха търговската сесия в понеделник на цена от 2.34 долара за паунд (0.45 кг.). В четвъртък, фючърсите върху кафето на междуконтиненталната борса в Ню Йорк достигнаха 2.46 долара за паунд, което е най-високата цена от 2011 година насам, когато стоката бе на цена надхвърляща 3 долара, предава CNBC.

Междувременно, цената на Международната асоциация за кафе бе на ниво от 2.07 долара за паунд в края на миналата седмица, което представлява ръст от 85% на годишна база.

Оле Хансен, ръководител стокова стратегия в Saxo Bank, коментира, че през последните 12 месеца перфектна буря от събития направи така, че цената на кафето да нарасне.

Според него, въпросът е колко от тези фактори ще провокират дългосрочен ефект върху цените на кафето.

„Мисля, че трябва да се съсредоточим върху това, което се случва в Бразилия през тази година, където температурите бяха най-ниски от поколения насам, имаше период на наличие на слана, който удари някои от районите, където се отглежда (кафе), имахме и период на суша – това постави реколтата за 2022 г. в малко несигурно състояние.", казва Хансен.

Според него, тези събития могат да повлияят на добива по-късно през тази година, през следващата 2022 година, че дори потенциално и през 2023 година.

"Видяхме как кафето поскъпна до цени от над 3 долара за паунд през 2011 година, когато имахме други страхове свързани с Бразилия“, казва той.

"Това са цифрите, които карат пазара да спекулира дали можем да достигнем тези нива отново, и мисля, че имайки предвид Бразилия, и ако прогнозите през следващите месеци продължат да потвърждават забавяне или намаляване на производството, тогава рискът за нашата напитка да поскъпне е много реален.“, казва Хансен.

Цената на кафето скочи двойно заради климатичните бедствия в Бразилия

Световните цени на кафето бързо се покачват. Причините са в голямото засушаване през последните 20 години в комбинация с най-тежките ст...

Наред с лошото време и глобалните ограничения на доставките оказаха значително влияние върху пазара на кафе, тъй като производителите и компаниите, които рафинират кафето в продукта, който пием – често се намират в различни държави. Пазарната несигурност произтича и от страни износители като Етиопия, която е на ръба на гражданска война, и Виетнам, където се наблюдава нарастване на случаите на Covid-19, които могат да засегнат производството.

„Мисля, че като цяло имаме пазар, който за първи път от години започва да показва известно затягане“, добавя Хансен.

Максимилиан Коупстейк, изпълнителен директор европейски продажби в Marex, посочва, че се намираме сред сериозна ценова напдревара, където пазарът се движи от дислокация на доставки.

„През последните пет до осем години имахме доставки (концентрирани в) един или два големи производители на кафе, един от които е Бразилия, другият - Виетнам“, казва той.

„Ако имате щети в една или две от тези страни, както се случва, изведнъж пазарът полудява, за да се опита да насърчи други страни да произвеждат кафе. Това е основният принцип и тогава черешката на тортата стават прекъсванията на товарите.“, казва експертът, добавяйки, че очаква цените да останат високи и волатилни в идно бъдеще.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Украинската централна банка понижи основната лихва

Еврокомисар: 1,5 млн. мигранти не са ни достатъчни

Недостигът тласка цената на медта все по-близо до границата от 10 000 долара за тон

Китaйcĸитe ĸoмпaнии нaмaлиxa драстично дocтaвĸите нa мaшини и oбopyдвaнe зa Pycия

Цените на петрола поддържат курса заради опасенията за търсенето в САЩ

Еврото с нов завой спрямо долара

Законодателите на ЕС одобриха таван от 10 000 евро за плащане в брой

Къде са санкциите? Приходите на Русия от петрол и газ през април ще се удвоят

"Бундесбанк": Германия започва да излиза от кризата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com