Цените на храните по света докосват рекордни стойности

2279
Цените на храните по света докосват рекордни стойности
Снимка: iStock/Guliver

Разходи за храна по света скачат през последния месец, продължавайки уверено да вървят към нов рекорд и да засилват инфлационния натиск върху потребители и правителства.

Индексът за цените на храните на ООН нарасна с 3% през октомври, постигайки най-високата си стойност от десетилетие насам, предава Bloomberg. Това означава, че домакинствата са изправени пред дори по-високи сметки за храна в близко бъдеще. Освен това, покачването на цените засилват притесненията относно инфлацията на централните банки по света и рисковете, свързани с влошаването на ситуацията със световния глад.

Гигант: Свиквайте с високите цени на храната

Хората трябва да свикнат с по-високите цени на храните. Това посочи шефът на Kraft Heinz Мигел Патрисио, предава BBC. По думите му, гиг...

Лоши климатични условия удариха реколтата по света през тази година, разходите за превоз нараснаха, а недостигът на работна ръка разтърси веригата за доставка на храни от ферми до супермаркети.

Енергийната криза също предизвиква главоболия, принуждавайки зеленчуковите оранжерии да ограничат дейностите на фона на скока в цените на торовете за земеделците.

„Казусът със суровините и торовете и последиците от него за реколтата през следващата година е проблем”, казва Абдолреза Абасян, старши икономист в Организацията по прехрана и земеделие на ООН.

„Досега пазарът отразява повечето проблеми свързани търсенето и предлагането. Но пазарът в никакъв случай не е отчел перспективите за производство за следващата година”, казва той.

Някои региони ще продължат да страдат от проблеми свързани с достъпа до храни. ООН в четвъртък повиши перспективите си за глобалната търговия с пшеница до рекордни висини, тъй като покупките в страните от Близкия изток отчитат скок от Иран до Афганистан. Сушата в този регион сви реколтата, засилвайки зависимостта от внос на зърно в момент, когато цените растат.

Българският бизнес: Цените ще скачат

Българската промишленост няма да може да отговори на търсенето през следващите месеци, строителството ще страда от поскъпване на матери...

„Това се случи в най-лошия момент за тези държави, тъй като световните цени точно сега са високи. Не можем да си позволим лоша година през 2022 година по отношение на важните култури”, казва Абасян.

Скокът в цените разпалва спомените за поскъпването между 2008 и 2011 година, което допринесе за глобалната криза с храните.

Въпреки, че е необходимо време, докато разходите за стоки се прехвърлят по рафтовете за хранителни продукти, властите в райони като Северна Африка и Турция вече се сблъскват с трудности при предпазването на купувачите от удара. По-големите разходи за земеделците също биха могли да ограничат реколтата в Северното полукълбо, посочват от Организацията по прехрана и земеделие на ООН.

Скокът в цените на храните през октомври идва главно от по-високите разходи за зърнени култури и растителни масла, сочи докладът на ООН. Все още цените на някои храни са на стабилно ниво, като цените на месото и захарта намаляват през миналия месец, казва Абасян.

Глобалните доставки на зърно и маслодайни семена се оказват достатъчни, за да задоволят търсенето, а цените на ориза - един от жизненоважните основни продукти в света - остават по-ниски, каза той.

Световната индустрия: Цените ще се движат само в една посока

Докато централните банки се борят с въпроса дали инфлационният натиск ще бъде временно явление, индустриалните ръководители по света им...

„От гледна точна на търсенето започваме да се справяме по-добре от това, от което всъщност се нуждаем, така че несигурността може би намалява“, добавя Абасян.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Еврото все по-уверено променя посоката

Пример как руснаците избягват западни санкции: Украинска група с впечатляващо разследване

В Русия очакват по-висока инфлация и по-слаба рубла

Германия разследва голяма местна компания, помагаща на Русия да строи в Мариупол

Стана ясно колко ще струва първата АЕЦ в Полша

Аржентинският президент постигна нулев дефицит с "моторната резачка"

Британски съд нареди на "Газпром" да прекрати дела срещу "Уникредит"

Глас от ЕЦБ: Намаляването на лихвите през юни изглежда сигурно

САЩ готвят санкции за китайски банки, работещи с Русия

Цената на петрола обърна курса - на фокус остава Близкият изток

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com