Четири държави се сдобиха с милиардери за първи път, България е сред тях

34498
Четири държави се сдобиха с милиардери за първи път, България е сред тях
Снимка: Thinkstock

През настоящата 2022 година броят на милиардерите по света намалява с 87 души, сочи най-новото издание на класацията на Forbes за най-богатите хора в света.

Докато броят на милиардерите намалява в страни като Русия и Китай, други държави могат да се похваля с първите си милиардери. Това са Барбадос, Естония, Уругвай и България.

Най-известният нов милиардер е Риана, която е позната на целия свят с музикалната си кариера, а в последните години развива успешно и свой козметичен бранд. Риана се превърна в първият милиардер от Барбадос през август миналата година.

Бумът на финтех компаниите, които позволяват по-лесни и удобни международни парични трансфери, създаде цели трима нови милиардери – Кристо Керман в Естония, Андрес Бзуровски и Серджо Фогел в Уругвай.

Керман основава базираният в Лондон стартъп за трансгранични разплащания Wise през 2011 година заедно с друг естонец – Таавет Хинрикус, като за първи път придобива милиардерски статус през юли миналата година в резултат на листването на компанията на Лондонската фондова борса.

Хинрикус за кратко също беше милиардер, но в последствие състоянието му намаля до около 700 млн. долара, пише Forbes.

Бзуровски и Фогел основават компанията си dLocal през 2016 година. Понастоящем dLocal работи с Amazon и Netflix, като обработва плащанията на международната клиентска база на двата гиганта. През юни миналата година, компанията стана публична, като предложи акциите си на Nasdaq, което превърна двамата основатели в първите милиардери от Уругвай.

Forbes: Владимир Тенев вече не е милиардер

Новите милиардери от България, от друга страна, градят състоянието си от десетилетия, пише Forbes. Стартирайки в хаоса на посткомунистическата ера през деветдесетте години на миналия век, братята от България Георги и Кирил Домусчиеви основават инвестиционен конгломерат, който понастоящем обхваща компании в сферата на здравеопазването на животните, корабоплаването, недвижимите имоти и футбола.

В резултат на новите попълнения в класацията на Forbes за тази година, вече 75 страни по света разполагат с поне по един милиардери.

Четирите държави, които се сдобиха с първите си милиардери

Барбадос

Риана

Нетно състояние: 1.7 млрд. долара

Източник: козметика, музика

Риана може и да е позната по света с музикалната си кариера, но делът ѝ в размер на 50% в козметичния бранд Fenty Beauty, който тя притежава съвместно с гиганта в света на луксозните стоки LVMH, е причината да се превърне в милиардер. Риана притежава още около 30% от линията дамско бельо Savage X Fenty, която набра финансиране от 125 млн. долара през януари, достигайки оценка от 3 млрд. долара, като сега обмисля и евентуално IPO. 

България

Георги и Кирил Домусчиеви

Нетно състояние: по 2 млрд. долара всеки

Източник: ветеринарна фармация, инвестиции

Георги и Кирил Домусчиеви продават дрехи и обувки местно производство след падането на комунизма в България през деветдесетте години на миналия век, преди да обединят сили с инвеститори за придобиването на приватизирани компании, които преди това са били държавна собственост, пише Forbes. Братята започват да инвестират самостоятелно през 2000 година, когато придобиват дял от 54% в държавната компания за ветеринарни продукти Биовет.

На даден етап братята придобиват цялата компания и я трансформират в Huvepharma, която понастоящем е шестата най-голяма компания в света в сферата на здравеопазването при животните, като оперира из множество държави по света. Сред другите им бизнеси са компанията за насипни товари Navibulgar и футболният клуб Лудогорец Разград.

Естония

Кристо Керман

Нетно състояние: 1.2 млрд. долара

Източник: разплащания, банкиране

Керман, основа заедно с Таавет Хинрикус, стартъпът Wise в Лондон през 2011 година, който в наши дни е познат като TransferWise. Двамата са емигранти от Естония, като идеята да развият бизнес с разплащания идва от собствените им премеждия. На двамата им писва да губят пари всеки път когато изпращат средства към родната си Естония. В наши дни, компанията обработва трансгранични разплащания за близо 8 млрд. долара всеки месец, като има 12 млн. клиенти от 52 страни.

Когато Wise стана публична компания в Лондон през юли 2021 година, делът на Керман от 19% придоби стойност от 2 млрд. долара, докато делът на Хинрикус от 11% достигна стойност от 1.1 млрд. долара. Акциите на компанията са поевтиняли с 39% от тогава до 11 март – крайната дата на база, която Forbes изготвя списъка си с милиардери за 2022 година.

Уругвай

Андрес Бзуровски и Серджо Фогел

Нетно състояние: по 1.5 млрд. долара всеки

Къде се нареждат братя Домусчиеви в света на милиардерите?

Американското издание Forbes публикува обширен материал за българските бизнесмени Кирил и Георги Домусчиеви, обявявайки ги за първите б...

Източник: финтех

Бзуровски и Фогел учат във висшето учебно заведение Universidad ORT в Монтевидео, Уругвай. През 2009 година двамата създава AstroPay, платежна компания, която помага на потребителите в развиващите се пазари да съхраняват пари онлайн чрез предплатени виртуални дебитни карти.

През 2016 година, двамата обединяват сили със Себастиан Канович, който през 2012 година назначават за генерален мениджър на AstroPay, като тримата основават dLocal. Компанията работи с гиганти като Amazon, Netflix, Uber и Microsoft като обработва трансгранични плащания от потребители на 35 различни пазара.

dLocal се превърна в първия уругвайски еднорог през септември 2020 година, когато компанията набра финансиране от 200 млн. долара, постигайки оценка от 1.2 млрд. долара. През юни 2021 година компанията стана публична след листване на Nasdaq.

Акциите на dLocal поскъпнаха в седмиците след IPO-то, превръщайки Канович и ранният инвеститор в компанията Едуардо Азар също в милиардери. Книжата обаче поевтиняха с 21% оттогава насам, поради което и двамата загубиха милиардерския си статус и не попаднаха в класацията за тази година.

Още: България има своя първи еднорог: Българска компания постигна оценка от 1 млрд. долара

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Кения ще строи АЕЦ

Гърция съди "Газпром" за високи цени

Осъдиха "Криптокраля“ Сам Банкман-Фрайд на 25 години затвор

Руската централна банка удължи ограниченията за превод на пари в чужбина

По-строгите перспективи за предлагане повлияха сериозно на цените на петрола

Малкият остров в наша съседка, любим на трафикантите на хора

Гърция е шампион по ръст на БВП в Европа

Икономиката на САЩ нарасна повече от очакваното в края на 2023 г.

САЩ отпускат 1,5 млрд. долара за повторно пускане на атомна централа

Санкциите удрят здраво: Русия вече разчита на Габон за резервни части за самолетите си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Международни