България има своя първи еднорог: Българска компания постигна оценка от 1 млрд. долара

20682
България има своя първи еднорог: Българска компания постигна оценка от 1 млрд. долара
Снимка: Payhawk

Българската финтех компания Payhawk постигна оценка от 1 млрд. долара, като по този начин се превърна в първия български еднорог или казано с други думи - стартъп с оценка над милиард долара.

Компанията, която има офиси в Лондон, София, Берлин и Барселона, постигна оценката след като набра ново финансиране в размер на 100 млн. долара, като по този начин увеличи привлечените вложения в рамките на своята инвестиционна Серия Б до 215 млн. долара, става ясно от съобщение на сайта на Payhawk.

Близо 4000 лева средна заплата във финтех индустрията у нас

Средната брутна заплата в българската финтех индустрия достига близо 4000 лева, което повече от 2.5 пъти над средната работна заплата у...

Така в резултат на успешния рунд за набиране на инвестиции, българската компания бе оценена на 1 млрд. долара, влизайки в историята като първия роден стартъп достигнал това равнище.

Компанията, която предоставя решения на бизнеса за управление на разплащанията и разходите, планира да се превърне в катализатор за българската стартъп екосистема, продължавайки да привлича най-добрия 1% от талантите на пазара. Част от новата инвестиция ще послужи именно за увеличаване на екипа в София.

Най-новият инвестиционен рунд е воден от Lightspeed Venture Partners, водеща световна компания за рисков капитал с над 10.5 млрд. долара под управление. Sprints Capital, Endeavor Catalyst, HubSpot Ventures и Jigsaw VC също взеха участие в инвестиционни рунд, посочват от Payhawk.

„Да станеш първият еднорог в България е огромно доказателство за упоритата работа и издръжливостта на нашия екип през последните три години и половина. Ние сме едва в началото на нашето пътуване и нямаме търпение да продължим да преоткриваме начините по, които фирмите управляват своите плащания.”, коментира основателят и изпълнителен директор на Payhawk Христо Борисов.

„Payhawk е нещо повече от просто софтуер за управление на разходите. Това е едно гише за финансовите екипи, чрез което консолидират разнородни системи, които преди това изискваха изразходване, обработване и бюджетиране на корпоративните средства. След като се запознахме с екипа в продължение на повече от година, ние бяхме възхитени от техния темп на развитие на продукта, изграждайки най-всеобхватното решение на пазара за по-малко от четири години.”, посочва Аршам Мемарзаде, патрньор в Lightspeed Venture Partners.

Българска финтех компания постигна оценка от 570 млн. долара

Българската финтех компания Payhawk набра финансиране в размер на 112 млн. долара във рамките на втория си инвестиционен рунд (Серия Б)...

Допълнителната инвестиция идва едва три месеца след като българската компания обяви първоначален размер на набраните вложения в рамките на Серия Б рунда в размер на 115 млн. долара. Преди по-малко от година пък Payhawk привлече инвестиции за 20 млн. долара в рамките на инвестиционен рунд Серия А.

С допълнителните средства Payhawk планира да разшири присъствието сред предприятията със среден размер и да продължи с амбицията си за глобално разгръщане.

Payhawk е финтех компания, която предоставя на бизнесите по света иновативни решения за управление на разплащанията и разходите, обединени в една платформа.

Българската компания е водеща платформа за малките и средните предприятия, както и за бизнес клиенти, особено за тези, които имат международни операции.

Payhawk работи с бизнеси от 30 страни по света, които са представители на най-различни различни индустрии, като оперира с множество валути и методи за разплащане.

Инвестициите в стартъпи счупиха всички рекорди въпреки пандемията

Инвестициите на рисков капитал в стартъпи надхвърлиха рекордните 675 млрд. долара през миналата 2021 година, което е двойно повече спря...

Набраните инвестиции ще бъдат използвани за разрастване на продуктовия екип на Payhawk чрез наемането на допълнителни 60 софтуерни инженери в София.

Очаква се през март тази година, българската компания да открие офиси в Амстердам и Париж, а през септември – в Ню Йорк.

„Винаги сме знаели, че можем да изградим голяма компания, ако се насочим към сериозен проблем на голям пазар. Размерът на възможността все още движи нашия растеж и амбиция и днес. Всеки служител, който се занимава с разплащания в компания, усеща, че трябва да има по-добър начин да върши това, но този огромен проблем никога не е бил решен от силен продуктов екип със сериозен инженерен опит. Това е нещото, което Payhawk носи на пазара.”, казва Христо Борисов.

Payhawk е основана през 2018 година от Христо Борисов и Бойко Караджов, като на малко по-късен етап към тях се присъединява и Константин Дженгозов.

Още: Програмистите у нас по-добре заплатени отколкото в Германия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика