Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доклад: Потреблението на природен газ ще расте в следващите години

01 март 2024, 11:02 часа • 1143 прочитания

До 2050 г. населението на света ще се увеличи с около 2 милиарда души до 9,7 милиарда. Приблизително 90 на сто от този прираст ще се осъществи в Африка и Азиатско-тихоокеанския регион. В резултат глобалното търсене на енергоносители ще се увеличи с 22 на сто, а делът на природния газ в това увеличение ще бъде между 23 и 26 на сто и още през настоящата година ще изпревари въглищата. Това се посочва в Годишния доклад за глобалните газови перспективи на Форума на страните износителки на газ (GECF), цитиран от БТА.

Още: Новият търг на ЕС за съвместни покупки на газ получи оферти, трикратно надвишаващи търсенето

Документът се основава върху детайлното разглеждане на макроикономическите условия по света, на цените на енергията и на политиките в сектора, на ръста на световното население, както и на икономическите и геополитическите промени в глобален план. Докладът акцентира върху стратегическото място, което природният газ ще заема още дълго време като основен източник на енергия.

Природният газ - партньор на възобновяемите източници

Докладът акцентира и върху факта, че след енергийната криза от 2022 г. природният газ е бил възприет като “партньор на възобновяемите енергийни източници, осигуряващ гарантирането на стабилността на електроенергийната система“.

Според оценките в доклада до 2050 г. глобалната търговия с природен газ ще се увеличи с 36 на сто и ще надхвърли 1700 милиарда куб. м, като това ще стане най-вече от сериозното увеличение на производството и потреблението на втечнен природен газ. Докладът посочва още, че Европейският съюз “обмисля да заложи по-сериозно на ВПГ заради развитието на стратегията си за диверсификация на енергийните доставки“.

"Булгаргаз" обяви каква цена на газа очаква за март

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес