Държавният дълг на САЩ нарасна до рекордна стойност

3006
Държавният дълг на САЩ нарасна до рекордна стойност
Снимка: iStock

Държавният дълг на САЩ надхвърли 31 трилиона долара за първи път, като това се случва на фона на исторически висока инфлация, повишаващи се лихви и нарастваща икономическа несигурност.

Общият размер на публичния дълг на най-голямата икономика в света достигна 31.1 трилиона долара, сочат данните на Министерството на финансите на САЩ от началото на тази седмица, предава CNN.

Действията на Фед могат да вкарат световната икономика в рецесия, сочи доклад на агенция на ООН

Политиката на Федералния резерв на САЩ за агресивно затягане на паричната политика направи така, че щатският долар да поскъпне до ниво,...

Правителството на САЩ набра сериозно количество нов дълг по време на COVID-19 пандемията, за да подкрепи икономиката на страната, която бе ударена от разпространението на вируса, спад на пазара на труда и прекъсване на веригите за доставки.

Размерът на дълга нарасна с близо 8 трилиона от началото на 2020 година насам. Само за последните 8 месеца дългът на САЩ е нараснал с 1 трилион долара.

Тегленето на нов дълг по времето на кабинета на Тръмп и в първите години на кабинета на Байдън бе при ниски лихвени проценти. Сега обаче, в период на ускорена инфлация и серия от повишаване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв, лихвите за набиране на нов дълг са доста по-високи.

Комисията по отговорен фискален бюджет изчисли през миналия месец, че политиките на президента Джо Байдън могат да добавят към дефицита на страната 4.8 трилиона долара в периода 2021 – 2031 година.

Седем държави в ЕС имат дълг, надхвърлящ 100% от БВП

Европейската централна банка взе решение за повишаване на лихвените проценти за първи път от 11 години насам в опит да овладее рекордна...

„Прекомерното теглене на дълг ще доведе до продължаващ инфлационен натиск, ще доведе националния дълг до нов рекорд веднага след 2030 г. и ще утрои федералните лихвени плащания през следващото десетилетие – или дори по-рано, ако лихвените проценти се покачат по-бързо или с повече от очакваното”, посочват от комитета.

През последното десетилетие дългът на САЩ нарасна значително. Публичният дълг бе 10.6 трилиона долара когато президент на страната стана Барак Обама на 20 януари 2009 година. Когато Доналд Тръмп пое управлението през януари 2017 година нивото на дълга вече бе 19.9 трилиона долара, а през януари 2021 година, когато Байдън застана начело, дългът достигаше 27.8 трилиона долара, соча данните на финансовото министерство.

Преминаването на още една дългова граница определено може да индикира „много голям проблем” в бъдещето, но в краткосрочен план инфлацията е най-голямото притеснение, смята Алекс Пеле, икономист в Mizuho Securities.

„Всеки вид дългов проблем реално е потенциален проблем, дори не бих казал сигурен проблем, а потенциален проблем за идните 5 до 10 години”, казва той. „Едно от предимствата да бъдеш световна резервна валута е, че всички искат да купят твоя дълг евтино”, добавя той.

Кога Китай ще изпревари САЩ като най-голяма икономика в света?

Понастоящем САЩ е най-голямата икономика в света, като на второ място се намира Китай. За мнозина обаче този факт не е изключено да се ...

Още: Защо златото не поскъпва въпреки кризата?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Глас от ЕЦБ: Намаляването на лихвите през юни изглежда сигурно

САЩ готвят санкции за китайски банки, работещи с Русия

Цената на петрола обърна курса - на фокус остава Близкият изток

Еврото удържа психологическа граница спрямо долара

В Германия признават панелките, построени по времето на ГДР, за архитектурни паметници

Украйна ще предложи план за преструктуриране на дълг от 20 милиарда долара

Спадът на напрежението между Иран и Израел обърна цената на петрола

Нов завой за еврото в началото на седмицата

Какво се случи с биткойна след дългоочаквания халвинг?

Украйна се превърна в рай за германските военни фирми

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com