ЕЦБ ще продължи да вдига лихвените проценти, заяви Кристин Лагард

1346
ЕЦБ ще продължи да вдига лихвените проценти, заяви Кристин Лагард
Снимка: Getty Images/Guliver

Държавите от еврозоната трябва да бъдат подготвени за нови повишения на основните лихвени проценти, посочи председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард по време на Европейския банков конгрес, провеждан във Франкфурт, Германия, предава dpa, цитирана от БТА.

"Очакваме да повишаваме лихвите още", заяви Лагард пред участниците в конгреса. "В крайна сметка ще повишим лихвените проценти до нива, които своевременно ще доведат до снижаването на инфлацията до средносрочната ни цел", каза президентът на ЕЦБ.

Дългът на еврозоната възлиза на 94.2% от БВП, България втора по най-нисък дълг в ЕС

Държавният дълг на страните от еврозоната възлиза на 94.2% от брутния вътрешен продукт към края на второто тримесечие на тази година, с...

Целта на Европейската централна банка е да поддържа инфлацията на нива от около 2% на годишна основа. Данните за октомври обаче показват, че инфлацията в еврозоната достига до 10.6 на сто на годишна база. Това е най-високото й равнище от началото на нейното отчитане през 1997 г., отбелязва AP.

В Германия, най-голямата икономика в Европа, годишната инфлация достига 10.4% през октомври, припомня dpa.

Повишаването на цените е стимулирано от високите цени на природния газ поради ограничаването на руските газови доставки от началото на войната в Украйна, както и от нарушените вериги на доставки на части и суровини на фона на възстановяващото се търсене след премахването на много от ограниченията по време на пандемията от COVID-19, отбелязва AP.

След като изчака продължително време, без да повишава основните лихвени проценти, ЕЦБ започна да ги вдига ударно през юли в опит да се справи с бързо растящата инфлация. Анализатори очакват централната банка отново да вдигне лихвите на заседанието си на 15 декември.

"Лихвените проценти са и ще останат основният инструмент за коригиране на нашата парична политика", заяви Лагард.

ЕЦБ: Рисковете за финансовата стабилност се увеличават

Рисковете за финансовата стабилност нарастват, тъй като домакинства и бизнес в еврозоната усещат въздействието на влошаващите се иконом...

Същевременно тя предупреди, че се увеличават рисковете от настъпване на рецесия въпреки някои положителни данни за брутния вътрешен продукт на отделни страни, които бяха огласени неотдавна и изненадаха редица анализатори.

Президентът на ЕЦБ предупреди правителствата на отделните страни да внимават при отделянето на средства в подкрепа на потребителите и бизнеса, засегнати от високите цени на енергията. Тя каза, че подобна финансова помощ трябва да бъде временна и да бъде насочена към хората, които най-много се нуждаят от нея. В противен случай увеличаването на парите в обращение може да стимулира потреблението, което да повиши още повече инфлацията. Освен това увеличените енергийни помощи ще намалят мотивацията на хората да пестят енергия, смята Лагард.

Тя отбеляза, че през последното десетилетие ЕЦБ е изкупила големи количества европейски държавни облигации в усилията си да стабилизира икономиката на еврозоната. Сега ЕЦБ трябва да продаде тези държавни облигации, за да "разтовари" счетоводния си баланс.

"През декември ще изложим основните принципи, от които се ръководим при намаляването на обема на облигации, които притежаваме", каза Лагард, визирайки следващото заседание на ЕЦБ на 15 декември.

Чрез изкупуването на държавните им облигации, централната банка на еврозоната "наля" огромни суми в тези страни. Сега започва да "ги изтегля", отбелязват анализатори.

Къде в Европа инфлацията е най-ниска?

Инфлацията в Европейския съюз продължава да чупи рекорди и през месец октомври, въпреки, че в редица страни, включително България, цикъ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Еврото удържа психологическа граница спрямо долара

В Германия признават панелките, построени по времето на ГДР, за архитектурни паметници

Украйна ще предложи план за преструктуриране на дълг от 20 милиарда долара

Спадът на напрежението между Иран и Израел обърна цената на петрола

Нов завой за еврото в началото на седмицата

Какво се случи с биткойна след дългоочаквания халвинг?

Украйна се превърна в рай за германските военни фирми

Какво се случва с биткойна преди дългоочаквания халвинг?

Европейският енергиен регулатор: Ограничаването на руския газ да е постепенно

Букурещ към румънците, живеещи и работещи в ОАЕ: Върнете се у дома

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com