Ердоган обмисля да повиши основния лихвен процент

2090
Ердоган обмисля да повиши основния лихвен процент
Снимка: Kremlin.ru

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган даде да се разбере днес, че турската централна банка може да повиши основния си лихвен процент в края на юни, за да спре растежа на инфлацията, въпреки че турският държавен глава многократно се е противопоставял на високите лихви, съобщи Франс прес.

„Приехме министърът на финансите (...) бързо да предприеме необходимите мерки заедно с централната банка“, каза Ердоган пред журналисти, подчертавайки, че е „решен да сведе инфлацията до едноцифрено число“. Решението на централната банка се очаква на 22 юни, предаде БТА. 

Рязко забавяне на турската инфлация през май до 39,59%

Годишната инфлация в Турция се забави през май до 39,59% спрямо 43,68% месец по-рано, показват данни на официалната статистика. Това п...

Противно на класическите икономически теории Ердоган, който беше преизбран в края на май за трети мандат, е на мнение, че високите лихви благоприятстват инфлацията, която достига близо 40 процента на годишна основа в Турция според официални данни. Според независими икономисти инфлацията е над 100 процента.

Турският президент каза днес, че позицията му за лихвените проценти “остава непроменена". Ердоган бе принудил през последните години турската централна банка да понижава основния си лихвен процент многократно. Това допринесе за резкия растеж на инфлация и поевтиняването на турската лира, която загуби повече от 80 процента от стойността си спрямо долара за пет години.

Турският държавен глава намекна за възможно връщане към по-традиционна финансова политика след преизбирането си. Той назначи бившия икономист от американската банка Мерил Линч (Merrill Lynch) Мехмет Шимшек за министър на икономиката, а бившата високопоставена служител от Уолстрийт Хафизе Гайе Еркан за ръководител на централната банка.

Когато встъпи в длъжност Шимшек, който беше министър на икономиката (2009-2015 г.), а след това вицепремиер, отговарящ за икономиката (до 2018 г.), предупреди, че ще бъде необходимо да се върнем към „рационалните мерки“, за да бъде съживена турския икономика.

Турската икономика расте с 4% през първото тримесечие на 2023 г.

Икономиката на Турция отбелязва ръст от 4% на годишна база през първото тримесечие на 2023 г., надминавайки пазарните прогнози. Това пр...

Ердоган неколкократно се е позовавал на предписанията на исляма, който забранява лихварството, и твърди, че високите лихви се насърчават от чуждестранно "лоби". 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com