ЕС иска да изключи седем руски банки от SWIFT

4645
ЕС иска да изключи седем руски банки от SWIFT
Снимка: iStock

Европейският съюз обсъжда изключването на седем руски банки от глобалната система за разплащания SWIFT, включително VTB Bank PJSC и Bank Rossiya, става ясно от проектен списък по предложението, предава Bloomberg.

Документът е част от списък с банки, които вече са изправени пред санкциите от ЕС, като не включва нито Sberbank PJSC, която е най-голямата банка в Русия, нито Gazprombank.

Финалният списък ще трябва да бъде съгласуван с други юрисдикции, включително САЩ, посочват източници запознати с темата.

Останалите институции, включени в списъка са Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank PJSC, Sovcombank PJSC и VEB.RF. Трябва да се отбележи, че това не е финалният списък, като са възможни промени в процеса на дискусии между правителствените пратеници на страните от ЕС в Брюксел.

ЕС ще изключи някои руски банки от системата SWIFT

Западните страни приеха нов набор от санкции срещу Москва след нахлуването в Украйна, решавайки, по-специално, да изключат много руски ...

Решението за изключване на някои руски банки от системата SWIFT (система за съобщения, част от световната система за разплащания), използвана за трансакции по света на стойност трилиони долари, бе обявено през уикенда чрез съвместно изявление на САЩ, Европейската комисия, Франция, Германия, Италия, Великобритания и Канада.

Говорител на ЕК отказва коментар по проекта за списък.

Великобритания бе един от основните двигатели за забраната на някои руски банки да използват SWIFT, като призова за пълна забрана на SWIFT за Русия.

Изваждането на Русия от SWIFT се смяташе за крайна мярка от редица европейски държави преди Русия да нападне Украйна, тъй като има потенциала да навреди на собствените им икономики, тъй като някои изпитват сериозна зависимост от руския газ и петрол.

ЕС и САЩ работиха по начини за смекчаване на влиянието върху трансакциите свързани с енергийните продукти, като изключва не най-големите руски банки от тази конкретна мярка.

Ще бъде ли изключена Русия от системата SWIFT? Сигналите остават разнопосочни

Продължава преговорният процес относно процедурата по изключване на Русия от системата SWIFT. Подготовката за извеждането ѝ от междунар...

Държавната VTB е втората най-голяма банка в Русия, като държи около 1/5 от активите на цялата банкова система.

През миналата седмица САЩ забрани на всички американски лица да извършват трансакции с банката. Санкциите на щатското правителство обхванаха и Sovcombank, третата най-голяма частна банка по размер на активите, както и държавната Otkritie.

Novikombank и Promsvyazbank, които финансират руския отбранителен сектор, също попаднаха под ударите.

VEB.RF също е държавна финансова институция, която бе ударена от санкциите на САЩ през миналата седмица. Паралелно с това щатските власти наложиха по-леки санкции на Sberbank, най-голямата банка в Русия.

Bank Rossiya, която се контролира от съюзници на президента на Русия Владимир Путин, бе ударена със санкции от САЩ още през 2014 година.

Какви санкции наложи САЩ срещу най-големите банки в Русия и част от богаташите в страната?

САЩ наложиха нови санкции на Русия заради атаката над Украйна, които засягат двете най-големи банки в страната и членове на руския елит...

През миналата седмица Великобритания обяви санкции срещу Bank Rossiya и Promsvyazbank.

От SWIFT, който са базирани в Белгия, посочиха, че тъй като представляват неутрална глобална кооперация, в която членуват 200 държави, са длъжни да се съобразят с регулациите в ЕС и Белгия.

„Ангажирани сме с европейските органи, за да разберем подробностите за субектите, които ще бъдат обект на новите мерки“, посочи организацията в имейл през уикенда. „Подготвяме се да изпълним законовите инструкции.“, добавят оттам.

SWIFT, която доставя защитени съобщения сред над 11 000 финансови институции и компании, представлява ключова част от глобалната финансова система, като липсата на достъп до нея може да доведе до значителни икономически щети.

Още: Крепостта Русия: Как Путин планира да издържи на международните санкции?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Кристалина Георгиева посочи от колко пари се нуждае Украйна

Най-големият инвестиционен фонд в света спечели 109 милиарда долара за тримесечието

Санкциите срещу руските олигарси сринаха продажбите на суперяхти

В Германия започват тестове на безпилотни тирове

Износът на петрол от Иран достигна 6-годишен връх

Цените на петрола: Накъде поеха след отчетения рязък спад?

Курсът на еврото смени посоката спрямо долара

Швейцария отново отказа да проследява парите на руски олигарси

Колониална зависимост: Китай е най-големият вносител за Русия, а Москва дори не е сред значимите му партньори

Обединение на пазара за телекомуникации, реформи в енергетиката и отбраната: Бъдещето на ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com