Европа напредва със запълването на газовите хранилища въпреки свиването на руските доставки

7859
Европа напредва със запълването на газовите хранилища въпреки свиването на руските доставки
Снимка: PGNiG

ЕС е напът да изпълни плана си за запълване на газовите си хранилища два месеца преди поставените цели. Блокът се подготвя за тежка зима, след като Русия намали доставките, а това доведе до ръст на цените на енергията.

Резервите в ЕС са запълнени на 79.94% от общия капацитет към 27 август, сочат данните на Gas Infrastructure Europe. Така количествата изпреварват зададените цели, тъй като планът е до 1 ноември хранилищата в блока да бъдат запълнени на 80%. България все още е под този праг.

Германия има газ за по-малко от 3 месеца при спиране на потоците от Русия

Газовите хранилища на Германия може и да се пълнят по-бързо от обичайното, но страната все още е затруднена да подсигури достатъчно син...

ЕС затегна правилата за съхранение на газ по-рано тази година, след като миналата зима запълненият капацитет се оказаха по-нисък, отколкото през изминалите години. Проблемите бяха особено наболели в германските хранилища, които са под контрола на Газпром. Този фактор допринесе за рязкото увеличение на цените на енергията, предава Bloomberg.

Запълването на хранилищата е от значение, когато трябва да се посрещнат шокове в доставките. Количествата в хранилищата може да подсигурят между 25% до 30% от общото консумирано количество газ през зимния сезон. Чрез натрупването на резерви европейските страни се подготвят, ако се наложи да се изправят пред по-нататъшно намаляване на доставките. Понастоящем страховете са допълнително подхранени от започналата неочаквана поддръжка на тръбопровода „Северен поток“ в сряда.

По-ниските температури тази и идната седмица в Източна Европа и части от Иберийския полуостров ще помогнат за спестяването на повече газ, тъй като консумацията на енергия за охлаждане намалява.

Европейските цени на природния газ паднаха до най-ниските си стойности от март насам в понеделник, след като Германия заяви, че нейните газови хранилища се запълват по-бързо от планираното. Спадът в цените носи известно облекчение, фючърсите обаче все още се търгуват на почти шест пъти по-високи цени спрямо година по-рано.

ЕС се стреми да намали зависимостта си от Русия, която е най-големият енергиен доставчик на континента през последните години. Потоците от руско синьо гориво трябва да бъдат заменени от увеличаващ се брой зелени източници на енергия, по-висока енергийна ефективност и внос на втечнен природен газ от други доставчици, като страни от средиземноморския регион, Африка, Близкия изток и САЩ.

Цената на въглеродните емисии в Европа удари нов рекорд заради въглищата

Цената на квотите за въглеродни емисии в Европа удари нов рекорд, тъй като енергийната криза в региона доведе до увеличение в търсенето...

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи в понеделник, че блокът се готви за намеса в своя енергиен пазар в краткосрочен план, за да смекчи растящите разходи за енергия и евентуално да прекъсне връзката между цените на газа и електроенергията.

В Полша хранилищата са запълнени на почти 100% към 27 август, а Португалия е изпълнила целите си за пълен капацитет. Италианските хранилища са запълнени на 81.7%, унгарските – на 62.82%, а България – на 60.52% от общия капацитет. Над 90% са запълнени хранилищата на Дания, Франция и Швеция, показват данните на Gas Infrastructure Europe.

В Германия хранилищата се пълнят бързо и се очаква целта за октомври от 85% да бъде достигната още през следващия месец, казва министърът на икономиката Робърт Хабек.

Но дори и на 100% запълнени хранилища, Германия може и да се изправи пред тежка зима, ако Русия спре газовите потоци, казва Клаус Мюлер, президент на Федералната мрежова агенция (FNA), енергийният регулатор на най-голямата европейска икономика и най-големият вносител на енергия в ЕС, в интервю по-рано този месец.

Германия понастоящем отново въвежда в експлоатация въглищни електроцентрали, за да пести синьо гориво. Освен това страната се стреми да въведе нова онлайн инфраструктура за внос на втечнен природен газ от страни от цял свят, като първите два плаващи терминала трябва да заработят тази зима.

Въпреки шантажа на Кремъл: Германия съкрати руския газ под 10%, а хранилищата са пълни

Германският министър на икономиката Роберт Хабек заяви, че поставените от правителството цели за запълване на газохранилищата са постиг...

Междувременно френският премиер Елизабет Борн призова бизнеса да намали потреблението на енергия, за да не се стигне до евентуални ограничения на горивата тази зима, в случай на спиране на руските доставки.

Министър-председателят добави още, че „компаниите ще понесат първия удар“, ако се стигне до свиване на потреблението тази зима.

91.47% от газовите хранилища на Франция са пълни. Страната трябва да има достатъчно синьо гориво, за да се справи със зимата, посочи в понеделник изпълнителният вицепрезидент на компанията Engie Клер Уейсанд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Законодателите на ЕС одобриха таван от 10 000 евро за плащане в брой

Къде са санкциите? Приходите на Русия от петрол и газ през април ще се удвоят

"Бундесбанк": Германия започва да излиза от кризата

Руски съд разпореди изземане на активи на JPMorgan Chase

В Русия продадоха активите на Hugo Boss

След обрата: Цените на петрола поддържат курса заради американските запаси

Еврото все по-уверено променя посоката

Пример как руснаците избягват западни санкции: Украинска група с впечатляващо разследване

В Русия очакват по-висока инфлация и по-слаба рубла

Германия разследва голяма местна компания, помагаща на Русия да строи в Мариупол

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com