Евросъюзът обмисля прекратяване на транзита на руски газ през Украйна

14364
Евросъюзът обмисля прекратяване на транзита на руски газ през Украйна
Снимка: iStock/Guliver

Европейският съюз не предвижда удължаване на споразумението за транзит на газ от Русия през Украйна след изтичането на настоящия договор в края на тази година. Вместо това Брюксел обмисля алтернативни доставки на синьо гориво за Европа, съобщава Bloomberg.

Според управляващите в ЕС, дори страни, които са най-зависими от доставките на руски газ, сред които са Австрия и Словакия, биха могли да намерят алтернативни доставки в случай на спиране на транзита на газ през Украйна, смятат източници на изданието.

Още: "От кухнята" на ЕС: Плашат Орбан още повече с отнемане на глас, Макрон има други намерения

В материала се посочва, че Европейската комисия е извършила предварителен анализ на възможните сценарии в резултат на прекратяването на транзитното споразумение. Този анализ включва анализиране на капацитета на други съществуващи връзки, като Турски поток, за да помогне за компенсиране на евентуален дефицит. Този въпрос ще бъде обсъден със страните-членки на ЕС през февруари, преди официалното представяне на плана на енергийните министри на среща в Брюксел на 4 март.

Освен това се обмислят и други начини, чрез които компании с договори след 2024 г. да осигурят доставките на газ през Украйна. Единият вариант е Русия да доставя газ до украинската граница и след това субект на ЕС да може да сключва споразумение с оператора на газопреносната система на Украйна за транспортиране на газ до Австрия, Словакия или Чехия.

Още: Заради снега в Русия: Храната изчезва от рафтовете в магазините

Трябва да се отбележи, че неотдавна източник на РБК-Украйна от правителството в Киев заяви, че въпросът за транзита на газ през Украйна след 2024 г. в момента не се разглежда. Въпреки това, тъй като Киев се стреми да стане част от европейската газова мрежа, компаниите в страните от ЕС могат да поръчат транзитен капацитет от газопреносната система на Украйна.

Източникът на Bloomberg добавя, че на скорошната среща между премиера на Украйна Денис Шмихал и министър-председателя на Словакия Робърт Фицо не е обсъждан подробно въпроса за транзита на газ през следващата година. В отговор на въпрос на Фицо за удължаване на договора, Шмихал е казал на колегата си, че сегашното споразумение за транзит с Газпром, което изтича тази година, не може да бъде удължено.

Доставки на газ за Европа

Европейските страни все още получават руски газ през Украйна по договор за транзит, както и през Турция. Според Брюксел, блокът трябва да се стреми да намали зависимостта си от Москва за газ. Русия е вторият по големина доставчик на втечнен природен газ за Европа след САЩ. 

Още: ЕК търси решение за украинските бежанци, което да бъде прието и в ЕС, и от Киев

Настоящото споразумение за транзит между НАК "Нафтогаз на Украйна" и руския "Газпром" беше подписано в края на 2019 г. за срок от пет години. Въпреки продължаващия конфликт, Украйна позволява на руски газ да преминава през нейна територия до страни като Австрия, Словакия, Италия и Унгария. Текущият транзитен обем е 42 милиона кубически метра на ден. 

Още: Унгария няма да пречи на новия оръжеен фонд на ЕС за Украйна

По-рано министърът на енергетиката Херман Халущенко заяви, че шансовете Украйна и Русия да постигнат споразумение за удължаване на договора за транзит на газ след 2024 г. са малки. В същото време Украйна не планира да поднови договора за транзит с Газпром, който изтича през декември 2024 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

САЩ предупредиха "Райфайзен банк", че ще ограничат достъпа ѝ до доларовата система заради руския бизнес

Централна банка намали драстично основната лихва с 10 процента

Цените на петрола с претърпяха обрат заради данните за запасите в САЩ

Еврото достигна стойности, невиждани от месец

Договориха правила срещу двойното данъчно облагане за инвеститорите в ЕС

Европейската комисия с първи коментар за новите американски мита върху китайски стоки

ОПЕК повиши прогнозата си за ръст на световното търсене на петрол през 2024 г.

САЩ повишиха рязко митата за китайски електромобили и чипове

Нищо ново: Унгария заплаши с вето новите санкции на ЕС за руския втечнен газ

Германската инфлация се задържа на 3-годишно дъно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com