"От кухнята" на ЕС: Плашат Орбан още повече с отнемане на глас, Макрон има други намерения

11554
"От кухнята" на ЕС: Плашат Орбан още повече с отнемане на глас, Макрон има други намерения
Снимка: Getty Images

Все повече и повече сигнали се трупат, че евролидерите могат да лишат Унгария от право на глас при вземане на решения в Европейския съвет - последната "инстанция" за прокарването на всяко едно законодателство. Там е нужно пълно единодушие от 27-те държави членки, а унгарският премиер Виктор Орбан веднъж вече отказа да подкрепи пакета от 50 млрд. евро за Украйна (за 4-годишен период).

Той бе принуден да напусне залата, за да се вземе политическо решение за подкрепа на Киев с 26 гласа "за" от евролидерите, но въпросът остава отворен и засега финансирането е блокирано: Милиарди от ЕС: Няма пари за Украйна, има пари за Украйна. Нови санкции срещу Русия

Ако Орбан застраши Украйна, може и да не гласува повече

След като години наред към унгарския премиер се подхождаше по-меко, този път европейските дипломати дават индикации, че изхвърлянето на Будапеща от процеса на гласуване в ЕС вече е опция. Кога? Ако Орбан застраши сигурността на Украйна, пише Politico, позовавайки се на дипломати и официални лица в блока.

ЕС може да стори това, като използва т.нар. член 7 - най-сериозната политическа санкция срещу страна членка, която включва спиране на правото ѝ на глас по решенията на ЕС. Членът се активира за нарушение на принципите на правовата държава. Голямата новина тук е, че Полша вече не е "против".

Още: ЕС може да лиши Унгария от право на глас след ветото на Орбан за Украйна

Петима европейски служители и дипломати заявяват пред Politico, че други страни от блока са готови да предприемат стъпки срещу Будапеща, което би било исторически ход за лидерите, разчитащи на сплотеността и единодушието.

"Ако Орбан наистина блокира отново споразумението (50-те милиарда евро за Украйна) на срещата на върха през февруари, използването на член 7 за лишаване на Унгария от правото ѝ на глас може да се превърне в реална възможност", казва един от дипломатите на ЕС.

Още: Финландски евродепутат поиска да се отнеме правото на глас на Унгария в ЕС

Проблемите с доставките на оръжие за Украйна

Гласуването следващата седмица относно помощта за Украйна е от съществено значение както за Киев, така и за посланието на ЕС към руския диктатор Владимир Путин, че Украйна има единодушната подкрепа на западните съюзници. През декември Орбан блокира усилията на ЕС да изпрати помощ на Украйна. Тогава заяви, че е готов да вдигне ветото си само ако ЕС размрази еврофондовете на Будапеща, блокирани заради нарушения на върховенството на закона.

Още: Европарламентът се перчи, но не закача Фон дер Лайен за Унгария

Европейските лидери също така се стремят да покажат постоянна подкрепа за Украйна, докато в САЩ пакетът от 60 млрд. долара за Киев е блокиран от републиканците.

Още: Унгария няма да пречи на новия оръжеен фонд на ЕС за Украйна

Във вторник Пентагонът обяви, че без непрекъснатата подкрепа от страна на САЩ боеприпасите на украинските войници на фронтовата линия са на изчерпване. А с потенциалното завръщане на прокремълския дневен ред на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, сред европейските лидери се усеща чувство на неотложност, посочва Politico.

Снимка: Getty Images

Играта на Орбан

"Ясно е, че на държавните и правителствените ръководители им е писнало от Орбан", казва Стивън ван Хеке, професор по европейска политика в Университета в Льовен. "Време е Орбан да осъзнае, че заплахата от член 7 вече съществува".

"Отново се впускаме в тази игра - какво иска той? Защо трябва да се притесняваме да спасяваме нечие лице?", казва неназован дипломат. "Трябва да бъдем малко по-решителни."

Междувременно се появи информация от външния министър на Финландия, че Орбан е дал сигнал, че ще се откаже от ветото си над 50-те милиарда евро за Украйна.

Факторът Роберт Фицо

Някои държави от Централна и Източна Европа се страхуват да се позоват на член 7, казват няколко дипломати. Причината е, че се притесняват, че в бъдеще могат да се сблъскат с подобен контрол по въпроси, свързани с върховенството на закона у дома.

Словашкият министър-председател Роберт Фицо е особено важен фактор, тъй като все още не е ясно дали ще бъде лоялен към Орбан, или към останалата част от блока.

Още: Фицо с друго лице в Украйна: Подкрепя 50 млрд., оръжия и териториалната цялост

Съществува и риск от ответна реакция в самата Унгария. Преустановяването на правото на глас "ще я отчужди още повече от Европейския съюз", казва Петер Креко, директор на базирания в Будапеща Институт за политически капитал.

По време на парламентарен дебат миналата седмица унгарският евродепутат от партията на Орбан Балаш Хидвеги се подигра на твърдението за член 7, като заяви: "По този начин копаете гроба на Европейския съюз. Събудете се".

Френската стратегия

До специалната среща на върха следващия четвъртък лидерите на ЕС и Европейската комисия се опитват да привлекат Орбан обратно при себе си, вместо да го отчуждят още повече със заплахата от член 7.

През последните месеци Орбан става все по-изолиран. Италианският премиер Джорджа Мелони се ориентира към по-центристки възгледи по отношение на Русия и помощта за Украйна, въпреки че оглавява най-дясното италианско правителство от времето на Бенито Мусолини. В Нидерландия, въпреки че крайнодясната партия на Герт Вилдерс спечели изборите, все още не е ясно дали той ще се присъедини към лидерите на ЕС около масата за преговори като министър-председател. А на последните избори в Полша Орбан загуби най-близкия си политически съюзник, тъй като националистическото правителство на страната беше победено от проевропейската опозиция, водена от Доналд Туск.

Франция например иска да възстанови доверието с Унгария. През последните седмици френски правителствени служители се въздържаха от публични критики към Орбан и неговата тактика на изнудване.

През декември френският президент Еманюел Макрон покани Орбан на частна вечеря в Париж в опит да го очарова. Според няколко френски дипломати - през последните няколко седмици официални лица дискретно са посетили Будапеща в опит да подобрят отношенията.

"Налице е истинска френска офанзива за решаване на проблема с Орбан", заявява пред Politico бивш френски дипломат, запознат с европейските въпроси, и добавя: "Големият въпрос обаче е дали позицията на Орбан е принципна, или той е готов да преговаря".

Още: 50 млрд. евро помощ: Брюксел е готов да клекне пред Орбан заради Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Сам срещу четирима: Украински войник застреля в близък бой атакуващи го руснаци (ВИДЕО, 18+)

Руски генерал е арестуван, неясно какво е обвинението

Първите F-16 от Дания ще пристигнат в Украйна до месец

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 14.05 - Каква е ситуацията в Харковска област?

Разкритие: Новият руски военен министър получавал грантове от САЩ

Кристалина Георгиева: Изкуственият интелект ще удари трудовия пазар като цунами

Михаел Рот: Европейската история в момента се пише в Тбилиси (ВИДЕО)

Фон дер Лайен: Не изключвам споразумение с Европейските консерватори и реформисти

Нещо важно за приемането на еврото в България през 2025 г

Мемоарите на Меркел излизат през ноември

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа