Фабрика за тайни: Как Пригожин и други от кръга на Путин са криели ценни активи

3159
Фабрика за тайни: Как Пригожин и други от кръга на Путин са криели ценни активи
Снимка: Колаж/Actualno.com

Офшорна компания е подпомогнала укриването на ценни активи на близкото обкръжение на руския диктатор Владимир Путин, включително на вече покойния Евгений Пригожин. Това разкрива BBC, позовавайки се на документи, придобити от Международния консорциум на разследващите журналисти.

Базираната на Сейшелските острови компания Alpha Consulting също така е помогнала за създаването на повече от 900 партньорства в Обединеното кралство, които са използвали вратичка, за да скрият истинските собственици. Едно от дружествата е участвало в управлението на петролен танкер, нарушаващ санкциите срещу Русия, а други са извършвали престъпления. Alpha Consulting отвръща, че винаги е спазвала закона.

Разследването на BBC, Finance Uncovered и Сейшелската радиотелевизионна корпорация анализира вътрешни документи на Alpha и хиляди фирмени записи, за да идентифицира някои от хората, които тайно са се възползвали от работата на офшорната фирма, базирана в островната държава в Индийския океан.

Още: С опит за смешки Путин показа безпокойство: Инфлацията в Русия е проблем

Освен че е обслужвала членове на най-близкото обкръжение Путин, Alpha е била фабрика за тайни - една от най-плодотворните компании, които са се възползвали от огромна дупка в британското законодателство. Някои от партньорствата, за чието създаване тя е помогнала, са замесени в предполагаеми измами. Едно от тях е обвинено в намеса в избори в чужбина.

Връзката с Пригожин

Евгений Пригожин - бившият ръководител на ЧВК "Вагнер", който загина по-рано тази година при самолетна катастрофа, е един от възползвалите се от услугите на Alpha. Неговото дружество Beratex Group Ltd беше санкционирано от САЩ през 2019 г. като подставено лице, което е прикривало собствеността върху частния му самолет и яхта.

Още: Синът на Пригожин пое контрола над "Вагнер": Ще вербуваме най-добрите от добрите

Изтекли документи, получени от Международния консорциум на разследващите журналисти и разгледани в рамките на разследването Pandora Papers от 2021 г., показват, че Alpha е помогнала за създаването на Beratex на Сейшелските острови, а скритият действителен собственик е бил записан като възрастната тъща на олигарха.

Още: Да заобиколиш санкциите: Луксозният живот на семейството на Пригожин

Alpha заяви, че "никога не е участвала в никаква бизнес дейност" с Beratex, пише BBC.

Другите приятели на Путин

Леонид Рейман, близък приятел и сътрудник на Путин, също е бил клиент на Alpha. През 2006 г., когато е министър на комуникациите на Русия, швейцарски съд установява, че Рейман е бил таен собственик на компания, която е получавала корупционни плащания.

Още: Войната в Израел: Без да прави нищо, Путин получава това, което иска

Въпреки добре документираните отношения на Рейман с руския президент, документите показват, че Alpha е осигурила директор на една от неговите компании, който не е декларирал, че Рейман е "политически уязвимо лице" - лице, чието положение или връзки означават, че може да бъде по-изложено на рискове от корупция и следователно изисква по-голямо ниво на проверки.

Снимка: Телеграм

Експертът по борба с изпирането на пари Греъм Бароу заяви, че това "всъщност не е пропуск". Неподаването на декларация е "нарушение на правилата, ако съзнателно правите бизнес с лице, което е политически уязвимо", каза той.

Alpha заяви, че е извършила всички необходими проверки на Рейман и не е открила информация, която да предполага, че той е политически обвързано лице или е замесен в пране на пари. Тя заяви, че "не действа за клиенти или професионални посредници, за които сме установили, че са замесени в неправомерни действия".

Още: Слуховете за смъртта на Путин: защо Кремъл ги обича?

Тайни бенефициенти

Разследването разкрива също, че Alpha, управлявана от руската бизнесдама Виктория Вълковска, е помогнала за създаването на 927 дружества с ограничена отговорност - едно от всеки пет регистрирани в Англия, Уелс и Северна Ирландия от 2017 г. насам. Става въпрос за фирми, които обикновено се създават от двама или повече души, за да притежават и управляват бизнес заедно. Те също така могат да се използват за заобикаляне на правилата за прозрачност.

След като през 2016 г. беше въведен закон, изискващ от дружествата в Обединеното кралство да декларират кой ги притежава или реално контролира, се наблюдаваше рязък ръст на регистрацията на такива фирми. Миналата година BBC и Finance Uncovered разкриха все по-широкото използване на такъв тип английски дружества и доказателства, свързващи редица от тях с измами, тероризъм и пране на пари.

Въпреки това правителството не успя да разшири обхвата на законите, изискващи от дружествата да идентифицират хората, които действително ги контролират - известни като "лица със значителен контрол" - до всички командитни дружества.

Младши-министърът Кевин Холинрейк отхвърли опасенията за вратичка, като заяви пред Камарата на общините, че "ограничените дружества не могат да притежават собственост или активи от свое име".

Още: Данилов: Смъртта на Путин няма да промени нищо, руснаците от деца са учени да мразят всички

Разследването на BBC обаче показва, че Alpha е помогнала за създаването на дружества с ограничена отговорност, които са били използвани за придобиване на активи и скриване на собствениците им - включително петролния танкер "Делфи", който замърси крайбрежието на Украйна, след като претърпя авария през 2019 г. При разследванията на властите са получени документи, които идентифицират собственика на танкера като базирано в Кардиф дружество с ограничена отговорност, наречено Mister Drake PC.

Подобно на много от фирмите, за чието създаване е помогнала Alpha, то се оказва частично притежавано от жител на Сейшелските острови, който на хартия изглежда като голям предприемач - Лутър Денис, вписан като главен съдружник в 184 британски дружества с ограничена отговорност. Но вътрешни документи показват, че партньори като Денис прехвърлят всички свои правомощия на тайния "бенефициент". Денис е един от 12-те номинални или фиктивни партньори, осигурени и платени от Alpha.

След катастрофата съдът налага глоба на Mister Drake PC, така и не успява да установи действителния собственик и глобата не е платена.

BBC цитира документи, в които е записано, че действителен собственик на Mister Drake PC е Алла Ковтунова, майка на бивш местен политик от забранената вече проруска Партия на регионите в Украйна. От Alpha заявиха пред медията, че "не знаят за нито една от твърдените от вас дейности във връзка с тази компания".

Разследването разкрива още осем партньорства, свързани с Alpha, които в даден момент са били регистрирани като собственици на кораби.

Още: Пригожин поискал от Русия дело срещу Шойгу и Герасимов заради "геноцид" (документи)

Танкери, нарушаващи санкции

През септември 2020 г. Лутер Денис е посочен в документите на друго партньорство - Cilkon PC, което този път е участвало в управлението на петролен танкер, наречен Ostra. Под друго име Ostra вече е нарушил санкциите срещу Сирия през 2019 г. Партньорството на Денис се включва в управлението на танкера, след като регистрираният му собственик - руската компания Rustanker, е санкционирана за опит да заобиколи забраната на САЩ за търговия с венецуелски петрол.

През септември миналата година проследяващото устройство на Ostra е било изключено за три седмици, което е позволило на кораба да изчезне край бреговете на Венецуела. Това показва, че той може би отново е нарушил санкциите.

Други партньорства, за чието създаване е помогнала Alpha Consulting, включват:

- Green Line LP - фирма, която незаконно продава хапчета за сърце, като популяризира недоказани здравни твърдения;

- Histol Corporate LP - фирма, обвинена в участие в "мащабна измама" в Русия. Твърди се, че двама руски служители са поръчали химикали за отбранителната промишленост на завишени цени от дружество, собственост на Histol, което те са контролирали.

Още: След смъртта на Пригожин: Как ще действа ЧВК "Вагнер" в Африка?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

"Това, което не те убива, те прави по-силен": В Китай се надсмиват над новите мита на САЩ

Израел смята да заобиколи турската забрана за търговия през България и Румъния

Грузинската национална валута се срина на фона на протестите

ЕК започва ново разследване срещу Meta заради пристрастяващите алгоритми

Цените на петрола поддържат курса на фона на данните за инфлация в САЩ

Милиардерът Уорън Бъфет най-накрая разкри мистериозната компания, в която инвестира милиарди

Рязка промяна в курса на еврото спрямо долара

ЕС е внесъл руски петрол за 3 млрд. евро през три турски пристанища

Стагнация при продажбите на дребно в САЩ

МАЕ се размина с ОПЕК - понижи прогнозата си за ръст в търсенето на петрол през 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Международни