ФЕД ще бори инфлацията с по-високи лихви

1800
ФЕД ще бори инфлацията с по-високи лихви
Снимка: iStock

Федералният резерв на САЩ, който изпълнява функциите на централна банка на страната, повиши основния си лихвен процент с 0,75 пр.п. до 2,25-2,5% за втори пореден път. Това се казва в съобщение, качено на уебсайта на американския регулатор, предаде БГНЕС.

"Комитетът за операциите на открития пазар се стреми да постигне максимална заетост и инфлация от 2% в дългосрочен план. В подкрепа на тези цели тя реши да повиши целевия диапазон на лихвения процент по федералните фондове до 2,25-2,5% и очаква, че по-нататъшното му увеличаване ще бъде подходящо", се казва в изявлението.

Златото с незначителен ръст заради монетарната политика на ФЕД

Цената на златото тази сутрин нарасна незначително заради очакванията, че ФЕД няма да ожесточи рязко монетарната политика въпреки висок...

"Инфлацията е твърде висока", заяви председателят на ФЕД Джером Пауъл след повишаването на лихвените проценти, като добави, че на следващото заседание може да е подходящо още едно "необичайно голямо увеличение" на основния лихвен процент. Пауъл и други членове на борда на директорите на ФЕД дадоха да се разбере, че са готови да рискуват спад и ще продължат да повишават лихвените проценти, докато не видят солидни доказателства, че инфлацията се връща към целта от 2 процента. Те имат подкрепата на американския президент Джо Байдън.

ФЕД ще продължи да намалява и притежаваните от него съкровищни и ипотечни ценни книжа, както е описано в плановете за намаляване на баланса, публикувани през май. "Комитетът ще продължи да следи постъпващата информация за икономическите перспективи и е готов да коригира позицията по паричната политика в съответствие с нея", добави регулаторът.

Всички членове на комисията гласуваха в подкрепа на увеличението на ставките. Само че президентът на ФЕД на Канзас Сити Естер Джордж изрази несъгласие на заседанието през юни, като предупреди, че твърде бързото действие може да бъде "тревожно" и да породи опасения за рецесия, но този път гласува за голямото увеличение на лихвения процент.

"Сега ФЕД е заклещен, без да има лесен изход, без икономиката да почувства болка", заяви главният икономист на KPMG Даян Суонк, като отбеляза, че "Пауъл започна да подчертава тази реалност, като призна, че може да настъпи рецесия". "Подгответе се", добави тя в Туитър, оприличавайки рязкото покачване на инфлацията на рак, който ще се разпространи, ако не се лекува.

Байдън номинира Джером Пауъл за нов мандат като шеф на Федералния резерв

Президентът на САЩ Джо Байдън е номинирал Джером Пауъл за втори мандат като председател на Федералния резерв, което ще му позволи да пр...

Политиците искат да постигнат "меко кацане", като укротят инфлацията, без да предизвикват икономически спад, но икономисти предупреждават, че пътят към успеха е все по-труден и че е лесно да се прескочи границата, ако се действа прекалено агресивно.

Макар че в САЩ цените продължават да растат, като цените на жилищата достигнаха нов рекорд, повишаването на лихвените проценти по ипотечните кредити забавя продажбите на жилища вече пет поредни месеца. Световните цени на петрола обаче бележат тенденция към понижение, като американският бенчмарк WTI спадна под 95 щатски долара за барел от върховата си стойност от над 123 щатски долара за барел през март, а цените на бензина на бензиностанциите се понижиха с над 70 цента от рекордните малко над 5 щатски долара за галон в средата на юни.

Междувременно пазарът на труда в САЩ остава силен, а проучванията показват, че инфлационните очаквания за следващите месеци са започнали да се понижават.

Следващото заседание на регулаторния орган на САЩ ще се проведе на 21 септември 2022 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com