Франция ще настоява за минимална цена на полетите в Европа

2693
Франция ще настоява за минимална цена на полетите в Европа
Снимка: ThePixelman / Pixabay

Франция ще потърси подкрепа от други страни от Европейския съюз за минимална цена на самолетните полети в Европа в опит да намали приноса на авиационния сектор към изменението на климата, каза министърът на транспорта Клеман Бон, цитиран от Ройтерс.

Този ход, ако бъде одобрен, ще удари по авиокомпаниите, предлагащи много евтини билети. Същевременно може да се окаже трудно такова предложение да спечели достатъчна подкрепа сред страните от ЕС, които включват островни нации, които разчитат на въздушен транспорт, както и региони с туристически сектори, подкрепяни от нискотарифни полети.

Целта на Франция е да "открие дебата за справедливата социална и екологична цена на самолетния билет", заяви Бон в писмен коментар. "Не става въпрос да умножим по десет цената на билетите. Защо? Защото има и хора, които хващат самолет веднъж в живота си, които нямат много пари - това също е свобода, средство за придвижване, което може не е запазено само за богатите", каза той.

Още: Полетите - все по-скъпо удоволствие?

Кой подкрепя Франция?

Представители на ЕС казаха на Ройтерс, че страни, включително Нидерландия и Белгия, подкрепят идеята по принцип. По-рано Австрия вече е предлагала минимална цена, но е изправена пред правни трудности, за да я приложи, казаха служители на ЕС.

"Мисля, че това е дискусия, която трябва да проведем на ниво ЕС", каза Бон.

Спечелването на по-широка подкрепа може да се окаже предизвикателство. Разговорите между страните от ЕС относно данъците върху авиационното гориво изпаднаха в задънена улица, като някои правителства се противопоставиха на приемането на мерки, които биха могли да повишат цените за гласоподавателите преди изборите за ЕС догодина.

Още: ЕС със законопроект авиокомпаниите да плащат повече заради вредните емисии

ЕС прилага някои мерки за ограничаване на въздействието на летенето върху околната среда. Европейските полети ще плащат по-висока цена за емисиите си на CO2 през следващите няколко години в рамките на въглеродния пазар на ЕС.

Противопоставяне

Минималната цена на билета може да наруши бизнес модела на превозвачи като "Райънер", които предлагат много ниски тарифи по някои маршрути в Европа. Компанията затвори своята база с два самолета на брюкселското летище Завентем през миналата зима, като обвини за това увеличените такси и данъци, след като Белгия въведе такса от 10 евро на пътник за полети, по-къси от 500 км, и такса от две евро за заминаващ пътник по маршрути в ЕС .

Някои индустриални групи се противопоставиха на идеята. В писмо до страните от ЕС миналата седмица Airlines for Europe каза, че минимална цена би нарушила закон на ЕС, който позволява на авиокомпаниите свободно да определят своите цени. "Ние не подкрепяме инициативи, които биха нарушили установените права съгласно правото на ЕС за авиокомпаниите", се казва в писмото, видяно от Ройтерс.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Хората в най-голямата икономика в Европа консумират все по-малко месо

S&P Global Ratings повиши кредитния рейтинг на Турция

Благодатният огън слезе в храма над Божи гроб в Йерусалим

Студенти издигнаха пропалестински лагер в ирландския Trinity College

Неочаквано повишение на инфлацията в Швейцария

Обявиха с колко ще се забави пускането на газовия терминал край Александруполис

Светлина в тунела за германската автомобилна индустрия

Търговията на Русия с Иран се оказа нерентабилна

Съдят OpenAI и Microsoft за нарушаване на авторските права на медии

Пълен обрат с цените на петрола само за часове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com