Германия поглежда към въглищата заради спирането на газа от Русия

3722
Германия поглежда към въглищата заради спирането на газа от Русия
Снимка: iStock

Германия планира да разчита на своите въглищни централи, след спирането на доставките на природен газ от Русия, като част от мерки за справяне с енергийната криза в резултат на войната в Украйна, предава Bloomberg.

Пакет от допълнителни мерки беше обявен в неделя от министъра на икономиката Робърт Хабек, който също включва стимули за индустрията и намаляване на потреблението. Правителството също така ще предложи допълнителни кредитни линии от държавния кредитор KfW, за да се гарантира запълването на газовите хранилища.

Обръщането към централи, които изгарят силно замърсяващи околната среда изкопаеми горива, е последният знак за това как борбата с климатичните промени в Европа отстъпва на заден план. Причината е необходимостта на правителствата на континента да гарантират, че ще има достатъчно енергия, за да се отговори на търсенето през зимата, пише американската медия.

„Сигурността на доставките в момента е гарантирана. Но ситуацията е сериозна.“, казва Хабек в изявление, изпратено по имейл. „Потреблението на газ трябва да бъде намалено още повече и е нужно да се увеличат количествата в хранилищата, в противен случай нещата наистина ще станат трудни през зимата“.

Цената на природния газ в Европа скочи, след като Русия намали доставките през "Северен поток"

Цените на природния газ в Европа скочиха, след като Русия намали доставките през най-голямата връзка към континента до по-мал...

Най-големите консуматори на енергия в Европа, каквито са Германия и Италия, започнаха да получават по-малко руски газ миналата седмица, което поражда опасения относно недостиг на гориво за захранване на тяхното промишлено производство и за битовите им потребители.

Потоците през газопровода "Северен поток" - основният коридор на Русия към Европа - бяха намалени с 60%, като компании, включително Uniper SE, заявиха, че получават по-малко газ, отколкото е договорено с руския доставчик.

Европейската комисия заяви, че Русия използва своите енергийни доставки с цел „шантажиране“. Ходът на Русия доведе до покачване на цените с над 50% през седмицата, подхранвайки и без това високата инфлация, която царува над континента.

От началото на войната в Украйна Германия се готви за спиране и използва всички налични ресурси, за да запълни празнината в доставките. 35% от енергийните нужди на Германия се посрещат от доставките на руски газ. Същевременно най-големият потребител на газ в Европа се мъчи да избегне шока в доставките.

„Очевидно стратегията на Путин е да ни разстрои, да вдигне цените и да ни раздели.“, казва Хабек. "Няма да допуснем това".

Руският газ може да поеме в посока Пакистан

След спирането на газовите доставки от Русия в множество европейски страни, като част от пакета санкции вследствие инвазията в Украйна,...

Германия ще предостави на компанията-управител на газовия пазар Trading Hub необходимата ликвидност, за да закупи повече синьо гориво за запълване на хранилищата. Това е наложително, за да може страната да постигне целта си да запълни хранилищата си на 80% до 1 октомври и на 90% до 1 ноември.

Веднага след като Русия прекъсна потоците през "Северен поток 1" миналата седмица, купувачите на газ от ЕС започнаха да използват складираното в хранилищата си, за да компенсират спрените доставки.

Нивата на газа в немските хранилища се увеличиха до общо 56,7% в събота от 56,3% в петък, става ясно от съобщение на сайта на Федералната мрежова агенция. Количествата обаче са все още са под средното ниво за това време на годината.

Заемът на KfW ще бъде обезпечен с гаранция от правителството. Германия вече поиска от Trading Hub Europe през март да закупи втечнен газ, който да бъде съхраняван. Компанията, изградена от оператори на газови мрежи, като Open Grid Europe и Gasunie, се финансира от таксите, плащани от потребителите на газ в страната.

Хабек, който е от партията на Зелените добавя също, че страната ще разчита повече на въглищните електроцентрали за производство на електроенергия. Законопроект, предоставящ това правно основание, си пробива път в парламента и трябва да влезе в сила бързо след обсъжданията на горната камара на 8 юли.

Борбата на Европа за газ може да провокира световна енергийна криза

Стремежът на Европа да намери алтернативи на руския природен газ тласка света към ръба на недостиг на енергия, като най-лошите пос...

Използването на повече въглища за производство на енергия е „тъжно, но просто необходимо в тази ситуация, за да се намали консумацията на газ“, казва той. "Трябва и ще направим всичко възможно, за да натрупаме възможно най-много газ в хранилищата през лятото и есента".

Зигфрид Русвурм, президент на BDI, основната група за бизнес лоби в Германия, казва, че страната трябва „да спре производството на електроенергия посредством газ сега и незабавно да извади от резерва си въглищните електроцентрали.“, в интервю за Funke Mediengruppe, публикувано в събота. Вносът на електроенергия от съседните страни има своите граници, добави той.

Индустрията също ще трябва да натрупа спестявания. Потребителите на газ ще бъдат насърчавани да пестят, като спестените количества ще послужат за запълване на хранилищата, казва Хабек, добавяйки, че правителството е готово да предприеме допълнителни мерки, ако е необходимо.

Тристепенният кризисен план на страната в момента е в началното си ниво. В последния етап държавата ще поеме контрола върху газоразпределението на Германия.

„Германия ще бъде изправена пред огромен недостиг на газ това лято, който ще се увеличи през следващата зима.“, посочва Кристоф Меркел, управляващ директор на консултантската компания Merkel Energy. „Мерките са добри. Много малко обаче беше изговорено за сериозността на извънредна ситуация, въпреки че е много по-вероятно тя да настъпи скоро“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Къде са санкциите? Приходите на Русия от петрол и газ през април ще се удвоят

"Бундесбанк": Германия започва да излиза от кризата

Руски съд разпореди изземане на активи на JPMorgan Chase

В Русия продадоха активите на Hugo Boss

След обрата: Цените на петрола поддържат курса заради американските запаси

Еврото все по-уверено променя посоката

Пример как руснаците избягват западни санкции: Украинска група с впечатляващо разследване

В Русия очакват по-висока инфлация и по-слаба рубла

Германия разследва голяма местна компания, помагаща на Русия да строи в Мариупол

Стана ясно колко ще струва първата АЕЦ в Полша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com