Износът на руски въглища отслабва, независимо от ниската им цена

1177
Износът на руски въглища отслабва, независимо от ниската им цена
Снимка: iStock

Износът на Русия на въглища за Азия отслабва през последните месеци, с по-ниски доставки както на термични, така и на металургични въглища, използвани за производството на стомана.

Пред февруари износът на руски въглища намалява с 21,6% на годишна база, въпреки ниската им цена, показват данни на Kpler, цитирани от Reuters. През втория месец от годината Русия е доставила на 8,48 млн. тона, което е минимално повишение, спрямо 8,37 млн. тона, доставени през януари.

През последните шест месеца обаче има непрекъснат спад на годишна база, сочат още данните.

ОЩЕ: Използването на въглища в света постави рекорд

През 2022 г. Русия трябваше да намери нови пазари за своите въглища, след като Западът спря вноса след началото на войната в Украйна. Миннодобивните компании, също както и петролните, намериха нови клиенти на изток - в Азия. През април 2023 г. беше отчетен пик на доставките на руски въглища по море за Азия от 14,69 млн. тона през април миналата година, или близо 2 пъти повече спрямо преди началото на войната.

Голяма част от повишемието дойде, тъй като Русия увеличи доставките за Индия, вторият по големина вносител на въглища в света след Китай. Руските компании успяха да навлязат на този пазарен дял благодарение на големите отстъпки, особено за въглищата, използвани за термичните централи (за производство на електроенергия).

Снимка: iStock

Според Reuters сега Русия трудно издържа на конкуренцията от другите големи износители в региона – Индонезия и Австралия, както и Южна Африка. Разходите за доставка оскъпяват продукцията и печалбата на руските компании е почти нулева, разказват от сектора, пожелали анонимност.

Заради по-добри оферти Индия е намалила вноса на руски въглища до 557 935 тона през февруари, което е спад от 1,06 млн. тона през януари 2024 г. Това е най-малкият обем на вноса от ноември 2022 г., според данни на Kpler.

Не само по-високите транспортни разходи вредят на руския износ на въглища за Индия, но и цените на конкурентното гориво от други доставчици също бележат спад през последните месеци.

ОЩЕ: Тази европейска страна е напът до 2025 г. да се откаже от въглищата за производство на ток

Reuters отбелязва значително намаление на цената на въглищата на световния пазар през последните месеци. Индонезийските въглища се търгуват на цена от 58,17 долара за тон, спрямо пика от 87,55 долара през януари.

По-калоричните австралийски въглища също поевтиняват до 95,77 долара за тон спрямо 135,29 долара в средата на януари.

Въпреки че руските доставки не са атакувани, корабните компании и застрахователите се притесняват от преминаването през Суецкия канал и Червено море, като плавателните съдове се пренасочват към по-дългия и по-скъп маршрут около нос Добра надежда.

Снимка: iStock

Руският износ на металургични въглища за Азия също се бори, като доставките от 1,73 млн. тона през февруари са най-ниските от август 2021 г. и спад от 2,32 млн. през януари.

Руският износ за Азия на високоенергийни въглища, използвани за производството на стомана, достигна своя връх от 4,47 млн. тона през март 2023 г. и с изключение на юни с.г. се задържа над 3 млн. тона на месец до ноември.

Оттогава обаче износът на Русия към най-големите купувачи Индия и Китай намаля, като доставките за Индия паднаха до 17-месечно дъно от 489 207 тона през февруари, спад от 1,09 млн. през януари и пик от 1,51 млн. през март 2023 г.

ОЩЕ: И Турция намалява покупките на петрол oт Русия

Износът на руски металургични въглища по море за Китай беше 587 751 тона през февруари, което е малко над 576 435 през януари, но през последните два месеца бяха най-слабите от декември 2021 г. и доста под пика от 2,13 млн. от март 2023 г.

Цялостната история за руския износ на въглища за Азия е, че западните санкции намалиха броя на купувачите, желаещи да поемат товари, а сега спадът в цените на конкурентните класове затруднява руските миньори да изгодно превозват товари до Азия.

На износа на руски енергоресурси тежат и опасенията за вторични санкции, макар че по отношение на въглищата няма допълнителни мерки, предприети от Запада, както например е таванът върху цената на руския петрол.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com