Как криптовалутите могат да предизвикат финансова криза

9522
Как криптовалутите могат да предизвикат финансова криза
Снимка: iStock

Дните, в които биткойн, етер и другите криптовалути бяха смятани за дребна ниша в света на финансовите пазари вече са в миналото.

Нов доклад на Борда за финансова стабилност, който представлява международна организация, създадена от страните от Г-20, посочва, че „бързо развиващия се” пазар на криптовалути може да достигне момент, в който да се превърне в „заплаха за глобалната финансова стабилност” заради размера си, структурните уязвимости и нарастващите връзки с традиционната финансова система.

Балон ли е биткойн?

За хората, които истински вярват в криптовалутите, биткойн е ултимативният актив за съхраняване на стойност и най-солидното средство ср...

„Рисковете относно финансовата стабилност могат бързо да ескалират”, посочват от организацията, добавяйки, че законотворците по света трябва да се намесят, предава CNN.

Позицията идва в момент, в който банки и други големи пазарни играчи увеличават експозициите си към криптовалутите заради желанията на техните клиенти, въпреки пословичната волатилност на този вид активи.

В средата на тази седмица биткойн поевтиня с близо 8% на фона на разпродажбите на пазара. Още в същия ден, компанията за рискови инвестиции Sequoia Capital обяви, че увеличава крипто бизнеса си чрез нов фонд за 500 млн. до 600 млн. долара. Компанията посочва, че ще се фокусира предимно към „ликвидни токени и дигитални активи”.

„Системно важните банки и други финансови институции са все по-склонни да предприемат активности и да увеличават експозиции към крипто активи”, посочват от Борда за финансова стабилност.

„Ако настоящата траектория на растеж в мащаба и взаимната свързаност на крипто активите с тези институции продължи, това може да доведе до последици за глобалната финансова стабилност”, смятат от организацията.

Защо правителството на САЩ притежава огромно количество биткойн и какво прави с него?

От години американското правителство провежда търгове за продажба на биткойн и други криптовалути. От дистанцията на времето изглежда, ...

На даден етап през 2021 година пазарът на криптовалути достигна обща стойност от 2.6 трилиона долара. Това е сравнително дребна сума спрямо традиционните капиталови пазари, чиято стойност възлиза на над 120 трилиона долара.

Защо тогава Бордът за финансова стабилност алармира за евентуална опасност?

Организацията смята, че заради навлизането на големите играчи, евентуален крах на пазара на криптовалути, може да провокира серия от неочаквания събития. Бордът дори прави сравнение с търговските връзки с пазара на недвижими имоти, които помогнаха за стартирането на финансовата криза през 2008 година.

„Както в случая с кризата с ипотечните кредити в САЩ, малко количество известна експозиция не означава непременно малък риск, особено ако има липса на прозрачност и недостатъчно регулаторно покритие”, пише в доклада.

Така въпреки, че правителствата все още нямат обща позиция относно регулацията на пазара на виртуални валути, изглежда това скоро може да се промени. По информация на Yahoo News, щатският президент Джо Байдън може да издаде заповед през следващата седмица, която да задължи правителствените агенции да изучат криптовалутите и да разработят стратегия за регулация на дигиталния актив.

Изкарва ли пари копаенето на криптовалути в наши дни?

Копаенето на криптовалути в наши дни е бизнес, който генерира сериозни доходи. Преводите на стойност под формата на виртуални валути за...

По-рано през този месец, Конгресът на САЩ проведе изслушвания за регулация на стейбълкойните – дигитални активи, чиято стойност е покрита от други фиатни валути или търгувани стоки.

Но от швейцарската банка UBS не смятат, че инвеститорите трябва да се тревожат заради налагане на регулация.

„Регулаторите може да чакат дълго време за действия на Конгреса и междувременно ще трябва да се справят с тези проблеми, използвайки ограничените и несъвършени правомощия, които вече имат“, заявиха от швейцарската банка през миналата седмица.

Още: Какво е NFT и защо все повече хора влагат парите си в тези активи?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Малкият остров в наша съседка, любим на трафикантите на хора

Гърция е шампион по ръст на БВП в Европа

Икономиката на САЩ нарасна повече от очакваното в края на 2023 г.

САЩ отпускат 1,5 млрд. долара за повторно пускане на атомна централа

Санкциите удрят здраво: Русия вече разчита на Габон за резервни части за самолетите си

Путин опря до Лукашенко за бензин, Беларус предпочита Запада

Цената на петрола се определя от оценката на инвеститорите на данните за запасите в САЩ

Ефектът на санкциите: Масово руските микрочипове са дефектни

ЕК въвежда обща европейска диплома за образование

Ще повиши ли цената прекратяването на преноса на руски газ през Украйна?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com