Как правописните грешки превърнаха двама украинци в милиардери

6159
Как правописните грешки превърнаха двама украинци в милиардери
Снимка: Grammarly

През миналата седмица популярното приложение за коригиране на граматически грешки Grammarly набра ново финансиране в размер на 200 млн. долара. Това изстреля оценката на компанията до 13 млрд. долара, правейки двама от основателите си милиардери. Украинците Алекс Шевченко и Макс Литвин, които стартират приложението за автоматична корекция на граматиката през 2009 година заедно с програмиста Дмитро Лидер, вече притежават по 4 млрд. долара всеки, сочат изчисления на Forbes.

Около 22% от Grammarly се притежава от инвеститорите, взели участие в двата рунда за набиране на финансиране, осъществени съответно през 2019 и 2021 година, сочат данните на Pitchbook.

Междувременно, Лидер, който е третият съосновател, притежава дял от едва 1% в компанията. Източник, запознат с бизнеса, потвърждава тези цифри пред Forbes.

Тайният милиардер в Tesla: Как един индивидуален инвеститор натрупа 7 млрд. долара

Възходът на Tesla произведе милиардер, за когото много хора дори не са и чували. Оказва се, че живеещият в Сингапур Лео Когуан е третия...

Grammarly е частна компания, което означава, че информацията за нея не се публикува публично.

Базираната в Сан Франциско компания е основана преди повече от десетилетие под името Sentenceworks, като продукт, опериращ на база абонамент, насочен към нуждите на студенти и ученици.

Към днешна дата Grammarly е нещо много повече от инструмент в сферата на образованието. Приложението предлага автоматична корекция на текстове в имейли, документи и други. Компанията има и специализирани продукти като Grammarly for Business, който се използва от корпорации като Zoom, Cisco, Dell и Expedia.

Предприемачите Литвин и Шевченко се запознават докато учат в Киев, столицата на Украйна;  Снимка: iStock

Почина известен предприемач, превърнал 1000 долара в 1 милиард

Съоснователят на Subway Питър Бък, който успя да превърне първоначална инвестиция от 1000 долара в състояние от над 1 млрд. долара, поч...

Основният продукт на Grammarly е широко достъпен, тъй като предлага базови функции безплатно, докато всички допълнителни възможности се заплащат.

Според компанията, продуктът достига до 30 млн. потребители всеки ден чрез 500 000 приложения и сайтове, включително интернет браузъри, социални мрежи, Microsoft Word, имейл приложения и други.

Това не е единствената компания, която Литвин и Шевченко са създавали през кариерите си. Идеята за Grammarly всъщност дошла от техен предходен проект на име MyDropBox, разработван още в студентските им години. Двамата предприемачи се запознават именно докато следват в Международният християнски университет в Киев, Украйна.

“Изградихме продукт, който да държи плагиатството далеч от студентите”, посочва Литвин в публикация в блога на компанията. „Това ни накара да си зададем един основен въпрос: Защо изобщо хората избират да плагиатстват? Може ли да е заради това, че хората намират за сложно да комуникират какво мислят със собствения си глас?”, добавя той.

Преди последния инвестиционен рунд, Grammarly имаше набрано финансиране в размер на 90 млн. долара в края на 2019 година, което постави оценка на компанията от 1 млрд. долара.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Япония повиши основната лихва до нула

В Европа са 4 от 5-те най-предпочитани от инвеститорите дестинации

Цената на петрола пак ще гони 100 долара за барел: Притеснителна прогноза от американска банка

Страната, която готви най-големите избори в света

ЕС е предвидил 7,7 млрд. евро за хуманитарни помощи през 2024 г.

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Наша съседка с действия срещу Meta заради обмена на данни между Instagram и Threads

Парадокс: Бизнесът в европейска страна недоволен от силната валута, иска мерки от централната банка

Тази страна иска да е сред най-големите производители на чипове в следващите 5 години

Коя страна е новият любимец на инвеститорите в Азия?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com