Как правописните грешки превърнаха двама украинци в милиардери

6199
Как правописните грешки превърнаха двама украинци в милиардери
Снимка: Grammarly

През миналата седмица популярното приложение за коригиране на граматически грешки Grammarly набра ново финансиране в размер на 200 млн. долара. Това изстреля оценката на компанията до 13 млрд. долара, правейки двама от основателите си милиардери. Украинците Алекс Шевченко и Макс Литвин, които стартират приложението за автоматична корекция на граматиката през 2009 година заедно с програмиста Дмитро Лидер, вече притежават по 4 млрд. долара всеки, сочат изчисления на Forbes.

Около 22% от Grammarly се притежава от инвеститорите, взели участие в двата рунда за набиране на финансиране, осъществени съответно през 2019 и 2021 година, сочат данните на Pitchbook.

Междувременно, Лидер, който е третият съосновател, притежава дял от едва 1% в компанията. Източник, запознат с бизнеса, потвърждава тези цифри пред Forbes.

Тайният милиардер в Tesla: Как един индивидуален инвеститор натрупа 7 млрд. долара

Възходът на Tesla произведе милиардер, за когото много хора дори не са и чували. Оказва се, че живеещият в Сингапур Лео Когуан е третия...

Grammarly е частна компания, което означава, че информацията за нея не се публикува публично.

Базираната в Сан Франциско компания е основана преди повече от десетилетие под името Sentenceworks, като продукт, опериращ на база абонамент, насочен към нуждите на студенти и ученици.

Към днешна дата Grammarly е нещо много повече от инструмент в сферата на образованието. Приложението предлага автоматична корекция на текстове в имейли, документи и други. Компанията има и специализирани продукти като Grammarly for Business, който се използва от корпорации като Zoom, Cisco, Dell и Expedia.

Предприемачите Литвин и Шевченко се запознават докато учат в Киев, столицата на Украйна;  Снимка: iStock

Почина известен предприемач, превърнал 1000 долара в 1 милиард

Съоснователят на Subway Питър Бък, който успя да превърне първоначална инвестиция от 1000 долара в състояние от над 1 млрд. долара, поч...

Основният продукт на Grammarly е широко достъпен, тъй като предлага базови функции безплатно, докато всички допълнителни възможности се заплащат.

Според компанията, продуктът достига до 30 млн. потребители всеки ден чрез 500 000 приложения и сайтове, включително интернет браузъри, социални мрежи, Microsoft Word, имейл приложения и други.

Това не е единствената компания, която Литвин и Шевченко са създавали през кариерите си. Идеята за Grammarly всъщност дошла от техен предходен проект на име MyDropBox, разработван още в студентските им години. Двамата предприемачи се запознават именно докато следват в Международният християнски университет в Киев, Украйна.

“Изградихме продукт, който да държи плагиатството далеч от студентите”, посочва Литвин в публикация в блога на компанията. „Това ни накара да си зададем един основен въпрос: Защо изобщо хората избират да плагиатстват? Може ли да е заради това, че хората намират за сложно да комуникират какво мислят със собствения си глас?”, добавя той.

Преди последния инвестиционен рунд, Grammarly имаше набрано финансиране в размер на 90 млн. долара в края на 2019 година, което постави оценка на компанията от 1 млрд. долара.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com