Как Русия възобнови износа на диаманти за Европа въпреки санкциите

3521
Как Русия възобнови износа на диаманти за Европа въпреки санкциите
Снимка: Getty Images

Русия е възобновила износа на диаманти въпреки действащите западни санкции. Санкционираният руски гигант "АЛРОСА" – лидер в света по добив на диаманти по обем, възстанови експорта си до почти предвоенни нива, след като някои индийски банки са започнали да разрешават трансакции във валути, различни от щатски долари.

„АЛРОСА“ продава на купувачи в Индия и Европа, главно в замяна на рупии, пише в свой материал Bloomberg.

Русия е намерила купувачи за всички отказани от ЕС въглища, но продава с 10 пъти по-голяма отстъпка

През юли Русия е успяла да намери купувачи за всички въглища, които ЕС отказа заради налагането на санкции върху федерацията, но с "изк...

Паниката, която обхвана света на диамантите тази година, започва да отшумява. „АЛРОСА“ осигурява около една трета от световното предлагане на необработени диаманти, а индустрията на стойност 80 млрд. долара беше хвърлена в смут, тъй като шлифовачите, полировачите и търговците търсеха начини да продължат да купуват от Русия, докато банките им не можеха или не искаха да финансират плащанията. Внезапният недостиг на камъни доведе до рязко покачване на цените на диамантите, особено на по-малките и по-евтини скъпоценни камъни, в които „АЛРОСА“ специализира.

Сега, след месеци на парализа заради американските санкции, компанията отново продава диаманти за над 250 млн. долара месечно, като според запознати продажбите са само с около 50-100 млн. долара на месец под нивата отпреди войната. Продажбите са възобновени именно заради действията на индийските банки, казват източници на Bloomberg.

Повечето от руските скъпоценни камъни се насочват към производители в Индия - най-големият от няколкото индустриални центъра, където стотици, предимно семейни фирми, шлифоват и полират необработени диаманти. Превръщат ги в готови продукти, готови за използване за обеци и годежни пръстени.

Няма индикации, че някоя от продажбите е нарушила санкции или закони, но все още цари голямо безпокойство относно последиците от търговията с руски стоки. Сделките се сключват тихомълком - дори по стандартите за „затворени врати“ в известния с потайността си свят на диамантите. "АЛРОСА" е спряла да публикува каквато и да е информация за своите продажби или финансови резултати. Говорител на компанията е отказал коментар пред Bloomberg.

Завръщането на един от основните източници на скъпоценни камъни в света ще бъде облекчение за производителите и търговците, които разчитат на диамантите на „АЛРОСА“. Въпреки това цените на необработените диаманти вече показваха признаци на отслабване в отговор на влошените икономически перспективи.

САЩ имат нов план как да затворят вратичките пред Русия за заобикаляне на санкциите

САЩ ще преработят санкциите срещу Русия, така че да са сигурни в ефективността им. Американските служители планират да затворят всички ...

Възобновените продажби показват как купувачите на руски продукти - от нефт и газ до въглища и алуминий - са намерили начини да поддържат потока от суровини въпреки последиците от войната.

Търговията с диаманти носи дори по-голяма репутационна заплаха. Ако потребителите искат да избегнат руските диаманти, те трябва просто да спрат да купуват диаманти като цяло. Защото естеството на индустрията означава, че е трудно да се проследи всеки конкретен камък - милиони взаимозаменяеми скъпоценни камъни се движат между десетки търговци и производители, преди накрая да се окажат на витрината на даден бижутериен магазин.

Някои части на диамантената индустрия настояват за изключване на руското производство. Американските бижутери Tiffany&Co. и Signet Jewelers Ltd. заявиха, че ще спрат да купуват нови диаманти, добити в Русия, а някои държави, включително САЩ, се стремят скъпоценните камъни да бъдат маркирани като "конфликтни диаманти", съобщи „Ню Йорк Таймс“.

Въпреки това индийските и белгийските купувачи и търговците на бижута от ключови пазари като Китай и Близкия изток още имат желание да купуват руски диаманти. Те търсят нови решения, след като банките не могат или не желаят да обработват плащанията след въвеждането на санкциите.

„АЛРОСА“ на практика се контролира от държавата - федералното правителство притежава 33%, а други 25% се държат от местните власти. Компанията се конкурира в световен мащаб с De Beers - собственост на Anglo American Plc, и двете компании произвеждат приблизително еднакво количество диаманти годишно.

Война на санкции: Русия и Западът са в трета фаза, кой ще поддаде пръв?

Икономиката ви ще се сблъска с "опустошителни" последици, предупреди президентът на САЩ Джо Байдън руския си колега Владимир Путин за с...

След първоначалния хаос, настъпил след санкциите на САЩ срещу "АЛРОСА", новият поток от руски скъпоценни камъни бързо облекчава напрежението на пазара. През последните месеци акредитираните купувачи на De Beers можеха да реализират печалба от около 10%, като търгуваха покупките си с други производители на скъпоценни камъни, които се сблъскваха с ограничени доставки. Сега цените на някои стоки на "вторичния" пазар, където търговците и производителите продават помежду си, са спаднали рязко през последния месец и този марж вече е изчезнал, казват източниците на Bloomberg.

ОЩЕ: Руската икономика се разпада: 9 развенчани мита на Путин за ефектите от санкциите

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Турция цели да намали зависимостта си от Русия: Внася втечнен газ от САЩ

Страните от Г-7 определиха кога ще затворят въглищните си централи

Манията по изкуствения интелект се завърна на Уолстрийт

Обрат в цените на петрола на фона на преговорите между Израел и "Хамас"

Накъде пое еврото в началото на седмицата?

Путин дои здраво европейските банки: Плащат в пъти по-големи данъци в Русия

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com