Каква заплата получава шефът на Apple?

7681
Каква заплата получава шефът на Apple?
Снимка: Getty Images/Guliver

Огромното възнаграждение на изпълнителния директор на Apple разбуни духовете. Оказва се, че инвеститорите в технологичния гигант са били призовавани да гласуват против възнаграждението в размер на внушителните 99 млн. долара на изпълнителния директор на компанията Тим Кук, което трябва да получи за миналата година.

Консултантската организация Institutional Shareholder Services (ISS) е посочила, че изпитва „значителни притеснения” относно размера на пакета от компенсации, който нараства сериозно спрямо възнаграждението от предходната година, което възлиза на 14.8 млн. долара, предава BBC.

Тим Кук, чието лично състояние надхвърля 1 млрд. долара, получава възнаграждението си под формата на акции в компанията, заплата и средства, предназначени за покриване на други разходи.

В писмо до акционерите, ISS посочва, че изпитва „значителни притеснения” относно „дизайна и магнитуда” на пакета от компенсации. Половината от възнаграждението не е обвързано с критерии относно представянето на компанията, става ясно от становището на ISS.

61-годишният Тим Кук често говори публично относно притесненията си свързани с равенството и правата на човека. През 2015 година Кук дори посочи, че планира да дари цялото си състояние преди края на живота си.

Според становището на ISS, възнаграждението на Кук е 1 447 пъти по-високи от средната заплата на служителите на Apple.

Пакетът от компенсации включва 630 600 долара разходи за лична охрана и 712 500 долара за лична употреба на частен самолет. ISS посочва, че разходите за подобни услуги значително надскачат средствата, които са били отделени по тази линия от другите сходни на Apple компании през миналата година.

През миналата година, документи подадени до Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ, показаха, че Тим Кук е дарил акции на Apple на стойност около 10 млн. долара за благотворителност, без да посочва получателят на сумата.

Apple стана първата компания, която успя да премине пазарна оценка от над 3 трилиона долара, като след това капитализацията претърпя лека корекция до настоящия размер от 2.8 трилиона долара.

Възвръщаемостта за акционерите на компанията е над 1000% откакто Кук пое управлението през 2011 година.

 

Изпълнителният директор на Apple Тим Кук получава 1 447 пъти повече от средната заплата на служителите в компанията, сочат данните на Institutional Shareholder Services;   

Apple с рекордно високи приходи за тримесечие

От компанията Apple съобщиха, че в края на миналата година тримесечните й приходи са достигнали рекордните 124 млрд. долара на фона на ...

Снимка: Getty Images/Guliver

Apple ще проведе годишна среща на акционерите през първата седмица на март. Въпреки това, гласовете на акционерите имат единствено съвещателен характер, което означава, че решението относно заплати и компенсации се вземат от борда на директорите.

На миналогодишната среща на акционерите, 95% оттях са подкрепили пакета компенсации за изпълнителния директор на компанията.

Противопоставяне срещу високите заплати

Все повече компании в САЩ и Великобритания се изправят срещу силна съпротива от страна на акционерите срещу високите размери на възнагражденията.

General Electric, IBM и Starbucks не успяха да спечелят мнозинство сред акционерите за одобрение на възнагражденията на изпълнителните директори през 2021 година. Щатските петролни гиганти ExxonMobil и Chevron също станаха свидетели през миналата година на бунт от страна на акционери, загрижени за климата.

Apple стана първата компания в света с оценка над 3 трилиона долара

Технологичният гигант Apple счупи пореден рекорд. Производителят на iPhone постигна оценка от над 3 трилиона долара в началото на тази ...

Компанията за управление на активи Blackrock, която е вторият най-голям акционер в Exxon, удвои гласовете си срещу предложенията за възнаграждения в Северна и Южна Америка в началото на 2021 година в сравнение с вота си от 2020 година.

Във Великобритания все повече компании от базата на индекса FTSE 100 са изправени пред отпор от страна на акционерите си по отношение на възнагражденията на изпълнителните директори на фона на финансовите затруднения, които срещнаха служителите по време на пандемията.

Щатският президент Джо Байдън призова за по-високи данъци за милиардерите и големите бизнеси с цел осигуряване на финансиране за социални разходи в страната. Предложението би довело до допълнителни приходи от 16 млрд. долара в резултат на ограничаването на правилата за приспадане на удръжки, прилагани при възнагражденията на изпълнителните директори.

Планът за повишаване на данъците ще бъде използван за финансиране на разходите за платен семеен отпуск, по-високи бюджети за образование и проблеми, свързани с климата.

Още: Кои са най-големите производители на смартфони в света за миналата година?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Какво се случва с биткойна преди дългоочаквания халвинг?

Европейският енергиен регулатор: Ограничаването на руския газ да е постепенно

Букурещ към румънците, живеещи и работещи в ОАЕ: Върнете се у дома

S&P Global понижи кредитния рейтинг на Израел

Цените на петрола отбелязаха рязък скок заради напрежението в Близкия изток

Еврото отново е нестабилно в края на седмицата

Кристалина Георгиева посочи от колко пари се нуждае Украйна

Най-големият инвестиционен фонд в света спечели 109 милиарда долара за тримесечието

Санкциите срещу руските олигарси сринаха продажбите на суперяхти

В Германия започват тестове на безпилотни тирове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com