Кои са най-големите производители на смартфони в света за миналата година?

23517
Кои са най-големите производители на смартфони в света за миналата година?
Снимка: iStock

Световният пазар на смартфони нарасна за първи път от четири години насам, но броят на продадените устройства остава под нивата от преди пандемията, сочат данните на компанията за проучвания Counterpart Research.

Доставените смартфони нарастват с 4% на годишна база до 1.39 млрд. броя през 2021 година, въпреки COVID-19 пандемията и недостига на компоненти, които нарушиха производствената дейност на компаниите за електроника.

За сравнение, през 2017 година производителите на смартфони продадоха 1.56 млрд. броя, като тази цифра намалява всяка година в периода 2018-2020 година.

Отложеното търсене на места като Северна Америка, Латинска Америка и Индия допринесоха за общия растеж на пазара през миналата година, коментира Хармийт Сингх Валиа, старши анализатор в Counterpoint Research, предава CNBC.

Според анализатора, растежът в САЩ се движи до голяма степен от търсенето на първата серия iPhone 12 на Apple с достъп до 5G интернет.

„Това търсене продължи през цялата година, тъй като тримесечието октомври-декември завърши със силна нотка заради празничните промоции и разпродажбите за Черния петък”, добавя той.

По думите му, Индия отчита по-висок процент подмяна на устройства, по-добра наличност, както и по-атрактивни възможности за финансиране за телефони от среден и висок клас.

Counterpoint Research посочва, че продажбите на смартфони в Китай намаляват с 2% на годишна база поради няколко причини, включително недостигът на полупроводници и компоненти, който ограничи производителите през миналата година.

„Възстановяването на пазара можеше да е дори по-добро, ако нямаше недостиг на компоненти, който имаше най-силно влияние през втората част на 2021 година.”, казва Валиа.

Как се представиха топ производителите на смартфони

Samsung запазва позицията си на най-големия производител на смартфони в света по обем на доставките, въпреки, че заводите на компанията във Виетнам бяха засегнати от прекъсвания поради COVID-19 за известно време.

Южнокорейската компания продаде около 271 млн. устройства през 2021 година, което представлява ръст от 6% на годишна база, като се отчита нарастване в търсенето на техните смартфони от среден клас.

Samsung посочи през тази седмица, че очаква търсенето на смартфони и таблети през настоящото тримесечие да намалее спрямо периода октомври-декември поради сезонни причини и несигурност относно доставките на компоненти.

Все пак компанията обяви, че планира да разгърне продажбите си на устройствата от Galaxy S серията, както и да извади на масовия пазар конкурентно 5G устройство.

Counterpoint Research отбелязват, че растежът на Samsung е бил ограничен от нарастващата конкуренция на някои пазари като Индия и Латинска Америка.

Apple, която отчита рекордно висок пазарен дял в Китай през последното тримесечие на миналата година, постига ръст в продажбите си по света в размер на 18% на годишна база до 237.9 млн. броя, основно заради силното представяне на iPhone 12 серията.

Обемът на доставки на компанията нараства на ключови пазари като САЩ, Китай, Европа и Индия.

„В Китай, те станаха топ брандът за смартфони през четвъртото тримесечие след 6 години, благодарение на iPhone 13, съответно измествайки Samsung като топ смартфон производител в света през четвъртото тримесечие на 2021 година”, посочват от Counterpoint Research в доклада си.

 

Силно търсене в Китай направи Apple производител номер едно на смартфони в света за четвъртото тримесечие на миналата година;   Снимка: iStock

Китайският производител на смартфони Xiaomi отчита ръст в световните си доставки от цели 31% на годишна база до общо 190 млн. устройства.

От септември: Apple пуска смартфони без използване на SIM карта

Apple се готви да пусне смартфони без поддръжка на физическа SIM карта. Това беше съобщено от 9to5mac. "Apple води разговори с мобилни...

Въпреки, че доставените обеми са значително по-ниски спрямо тези на Samsung и Apple, Xiaomi постига растеж през последните години, който превръща китайската компания в третият най-голям производител на смартфони в света.

Нещо повече – Xiaomi вече е най-големият бранд на индийския пазар, след като измести Samsung през 2018 година.

Китайските Oppo и Vivo също регистрират двуцифрен растеж през миналата година, като доставените устройства възлизат на съответно 143.2 млн. броя и 131.3 млн. броя.

Counterpoint Research посочват в доклада си, че 2022 година може да бъде оптимистична за пазара на смартфони, ако светът се справи с пандемията и веригите за доставки се възстановят до средата на годината.

Някои анализатори и инвеститори обаче очакват световния недостиг на чипове да продължи до края на годината и дори през следващата 2023 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Украинската централна банка понижи основната лихва

Еврокомисар: 1,5 млн. мигранти не са ни достатъчни

Недостигът тласка цената на медта все по-близо до границата от 10 000 долара за тон

Китaйcĸитe ĸoмпaнии нaмaлиxa драстично дocтaвĸите нa мaшини и oбopyдвaнe зa Pycия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com