Какви санкции наложи САЩ срещу най-големите банки в Русия и част от богаташите в страната?

6217
Какви санкции наложи САЩ срещу най-големите банки в Русия и част от богаташите в страната?
Снимка: Getty Images

САЩ наложиха нови санкции на Русия заради атаката над Украйна, които засягат двете най-големи банки в страната и членове на руския елит, като Вашингтон даде да се разбере, че могат да се очакват и още действия в тази посока в бъдеще.

Сред целите на санкциите са пет основни руски банки, включително държавните Sberbank и VTB, които са двете най-големи банки в страната, както и заможни личности и техните семейства. САЩ обявиха и контрол над износа на определени стоки към Русия.

Вашингтон наложи новите санкции след като руски сили нахлуха в Украйна в четвъртък по въздух, суша и вода, като това се определя за най-голямата атака на държава срещу друга страна в Европа от Втората световна война насам, пише Reuters.

Министерството на финансите на САЩ посочи, че американските банки трябва да преустановят кореспондентските си банкови връзки, които позволяват на финансовите институции да извършват плащания помежду си и да прехвърлят средства по света, с най-голямата банка в Русия Sberbank и 25 от нейните дъщерни дружества в срок от 30 дни.

Ограниченията целят да ударят руската икономика чрез блокирането на възможността на Sberbank да обработва и урежда разплащания в рамките на финансовата система на САЩ.

Въпреки всичко САЩ не наложи най-тежките си възможни санкции срещу банките и не ги добави в списъка Specially Designated Nationals (познат у нас като „Закона Магнитски”), което би довело до замразяването на всичките им активи на територията на САЩ.

Руските банки внесоха чуждестранна валута в брой на стойност 5 млрд. долара само за месец

Руската кредитна агенция ACRA изчислява, че банките в страната са внесли банкноти от чуждестранни валути на стойност 5 млрд. долара пре...

Но от управляващите в САЩ предупреждават, че страната може да затегне санкциите в бъдеще, ако агресията в Украйна ескалира.

„Все още имаме всички опции на масата. Имаме пространство за по-нататъшна ескалация (на санкциите), при положение, че руската агресия ескалира.”, посочват от управляващите в САЩ.

От Sberbank посочват, че оперират нормално, но проучват последиците от санкциите, наложени срещу нея.

„Силата на санкциите идва от факта, че по-голямата част от световната търговия на даден етап се извършва в долари”, коментира Даниел Алтър, бивш главен съветник в Департамента за финансови услуги на Ню Йорк.

Вашингтон добави VTB, която е втората по големина руска банка, както и още три други финансови институции - Otkritie, Novikombank и Sovcombank в списъка Specially Designated Nationals.

Ще го заболи ли Путин - какви санкции може да наложат САЩ и ЕС

Напрежението по оста Вашингтон-Москва по темата Украйна може да провокира налагането на международни икономически санкции над Русия. В ...

Този ход ефективно изхвърля банките извън финансовата система на САЩ, забранява търговията им с американски граждани, институции и фирми и води до замразяване на активите им в САЩ.

Руските банки всеки ден обработват трансакции в чужда валута по света в размер на около 46 млрд. долара, като 80% са в щатски долари, посочват от финансовото министерство на САЩ, добавяйки, че по-голямата част от тези транзакции ще бъдат прекъснати в резултат на санкциите. Министерството на финансите разрешава определени сделки, свързани с енергията.

VTB посочват, че налагането на санкции от страна на Запада може да ограничи използването на техните банкови карти извън територията на Русия.

Руският елит

Финансовото министерство на САЩ обяви, че налага санкции над „руски елити”. Санкционираните включват Аленсандър Ведякин, първи заместник-председател на борда на директорите на Sberbank; Андрей Пучков и Юри Соловиев, директори на високи позиции във VTB; и Игор Сечин, изпълнителен директор на петролния гигант Rosneft и бивш заместник-министър председател, както и на неговия син, който също заема висша ръководна позиция в Rosneft.

След като САЩ обяви във вторник рестрикции свързани с търговията на руския суверенен дълг, в четвъртък Вашингтон разшири обхвата на ограниченията, като те вече важат и за щатски граждани, които се занимават с дълга и капитала на предприятия, собственост на руското правителство.

Какво ще стане, ако газът от Русия спре?

Руските сили стартираха атака над Украйна в четвъртък, като по този начин сбъднаха дългоочакваните страхове за военни действия в европе...

Дълговите и капиталови ограничения важат за 13 компании, включително Sberbank, Gazprombank и Russian Agricultural Bank.

Министерството на финансите в четвъртък издаде осем общи лиценза, свързани с COVID-19, енергетиката и международните организации, наред с други, за да гарантира, че последната серия от санкции ще постигнат целите си, като сведат до минимум непредвидените последици.

„Пакетът от санкции и лицензи е създаден, за да отчете предизвикателствата, които високите цени на енергията поставят пред обикновените граждани”, като не забранява сделки, свързани с енергията, включващи определени банки до 24 юни, посочват от щатското финансово министерство.

Кабинетът на президента на САЩ Джо Байдън насочи също така санкции срещу 24 банки, отбранителни компании и личности в Беларус, тъй като страната изигра ролята на база, от която руските сили настъпват на юг към Киев след провеждане на това, което се смяташе за военни учения.

Още: Крепостта Русия: Как Путин планира да издържи на международните санкции?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Какво се случва с биткойна преди дългоочаквания халвинг?

Европейският енергиен регулатор: Ограничаването на руския газ да е постепенно

Букурещ към румънците, живеещи и работещи в ОАЕ: Върнете се у дома

S&P Global понижи кредитния рейтинг на Израел

Цените на петрола отбелязаха рязък скок заради напрежението в Близкия изток

Еврото отново е нестабилно в края на седмицата

Кристалина Георгиева посочи от колко пари се нуждае Украйна

Най-големият инвестиционен фонд в света спечели 109 милиарда долара за тримесечието

Санкциите срещу руските олигарси сринаха продажбите на суперяхти

В Германия започват тестове на безпилотни тирове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com