Китайска пропаганда в полза на Путин използва Чехия на тема "газ и петрол"

7124
Китайска пропаганда в полза на Путин използва Чехия на тема "газ и петрол"
Снимка: iStock

След като издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин подпали войната в Украйна, Запада започна да налага серии от санкции с надеждата да окаже достатъчно силен икономически натиск върху Руската федерация, който да принуди Путин да спре войната.

Санкциите не работят както се прокламира

Само че поне засега руската икономика не изглежда да е близо до такъв колапс, че да спре Путин. Тя претърпя безспорно щети, но не и такива, които да са абсолютно нетърпими - поне засега. И след като първата серия санкции не доведе до нищо, дойде ред на мерки срещу най-силното руско икономическо оръжие - енергийните ресурси в лицето на петрола и газа. В ЕС действа петролно ембарго, а отказът от газ също е факт - и в двете направления обаче не на 100%. Вратички да се заобикалят забраните има, пример е България: Законно е: Петролен милиард за Путин с любезната помощ на ЕК и България

Още: Китай поставя Путин на колене със "Силата на Сибир 2"

Китайски поглед

Какъв е резултатът - в коментар, излязъл в китайската търсачка Sohu, се казва категорично: "САЩ и европейските държави не успяха да поемат напълно тежестта на енергийната борба с Русия. Чешки държавни служители отбелязаха, че Прага няма проблеми с електроснабдяването през зимата, тъй като е направила предварителна подготовка и някои търговци вече са започнали да внасят руски газ. През предходните 10 месеца Чехия практически не е купувала руско синьо гориво. Очевидно тя е смятала, че е по-добре да измръзне, отколкото да използва руските енергийни ресурси".

Какви са числата според Praguemorning.cz: от януари до края на октомври руският газ в Чехия е 1,2% от общия обем или 79,6 млн. кубични метра. Чешкото издание посочва, че действително е възобновен внос от някои търговци, но в какви обеми не е ясно - търговска тайна. Само че преди войната руският газ достигаше 97% от общия обем в Чехия. Отделно, на 24 ноември Reuters съобщи, че Moody's коригира в оценката си за развитието на чешката икономика от "негативна" на "стабилна" - защото страната има ясни намерения да се откаже от руския петрол и газ в период обаче от няколко години!

За капак - ден по-рано чешкото правителство обяви, че резервира капацитет за втечнен газ от един от офшорните терминали в Германия. Капацитетът е 2 млрд. куб. метра годишно!

Още: ЕС е дал на Путин милиарди евро с покупки на втечнен газ през 2023 г.

"Освен това Прага започна да купува големи количества петрол от Москва и в рамките на 6 месеца придоби най-големия обем руско черно злато от 2012 г. насам. Очевидно е, че Чехия, въпреки че е страна от Северноатлантическия алианс, не може да откаже руски енергийни ресурси. Всъщност това не е проблем само за Чехия. Много други членки на НАТО и ЕС се борят с енергийна криза и обмислят възобновяване на вноса на руско гориво, което в крайна сметка играе твърде голяма роля за западните страни", пише в китайския коментар.

Китайският анализ пропуска да посочи, че по петролопровода "Дружба" Чехия е едно от малкото изключения от европейското ембарго - но и това ще е до време, още около година.

Следват и китайски хвалебствия за Русия: Руските енергийни доставки са стабилни и евтини, ЕС е зависим от тях (в анализа е даден пример само с Чехия, не и с други европейски държави. "За да намалят зависимостта си от Русия, страните от ЕС диверсифицираха своите доставчици на гориво. Въпреки че искат да внасят газ и петрол от всички части на света, включително региони като Близкия изток, Северна Африка и Съединените щати, енергийните доставки от Русия остават конкурентни поради фактори като географията на страната и транспортните разходи. Това накара много търговци спонтанно да преминат към внос на руски нефт и газ".

"Европейският съюз инвестира в алтернативни енергийни източници, но в краткосрочен план той все още ще използва "мръсно гориво", тъй като развитието на "зелена енергия" изисква време и огромни инвестиции. Така че европейските страни няма да могат да се откажат от руския газ и петрол в близко бъдеще. И Москва разбира това, затова е доста твърда в позицията си по отношение на износа на енергийни ресурси. Русия доказа своята стойност и Запада беше принуден да се преклони пред енергията ѝ и отново да внася горивото си от Русия, за да гарантира собствената си вътрешна стабилност", гласи завършекът на анализа.

Още: България де факто се отказа от транзитната такса за руския газ

За финал на този материал - "Газпром" вече обяви, че доставките ѝ за Западна Европа са 21 млрд. куб. метра, а преди войната надхвърляха 150-160 млрд. метра! За да скрие това имиджово, руският енергиен монополист се похвали как ще изнася повече за Китай, отколкото за Западна Европа - 22 млрд. куб. метра годишно: "Газпром" се похвали: Доставките ни за Китай ще надминат тези за Западна Европа

Източник: Sohu

Превод: Ганчо Каменарски

Германците вече не се боят, че ще мръзнат без руския газ. Ето защо

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Манията по изкуствения интелект се завърна на Уолстрийт

Обрат в цените на петрола на фона на преговорите между Израел и "Хамас"

Накъде пое еврото в началото на седмицата?

Путин дои здраво европейските банки: Плащат в пъти по-големи данъци в Русия

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com