ЕС е дал на Путин милиарди евро с покупки на втечнен газ през 2023 г.

5954
ЕС е дал на Путин милиарди евро с покупки на втечнен газ през 2023 г.
Снимка: Getty Images

След като Центърът за изследване на демокрацията в България уличи "Лукойл" в заобикаляне на санкциите за руския петрол и в незаконно финансово облагодетелстване на режима на Владимир Путин, сега става ясно, че военната машина на диктатора е взела милиарди и от друг източник.

Страните от Европейския съюз тихомълком са снабдили Путин с 6,1 милиарда евро само през настоящата година чрез закупуване на втечнен природен газ (LNG), разкрива британският вестник The Telegraph.

Въпреки обещанието на държавите от ЕС да се откажат от руските изкопаеми горива, броят на товарните кораби, превозващи втечнен природен газ от Русия за Европа, се е увеличил. Блокът изкупува повече от половината от износа на втечнен природен газ от Москва, като Испания и Франция са вторият и третият най-голям купувач след Китай.

Още: България де факто се отказа от транзитната такса за руския газ

Топ 3 на Европа

Търговските данни на Евростат, с които са се сдобили журналистите от The Telegraph, показват, че през първите 9 месеца на 2023 година Мадрид е купил LNG от Русия за 1,8 млрд. евро.

Вторият по големина купувач в Европа е Франция, като в нейните пристанища са пристигнали пратки на стойност 1,5 млрд. евро. Белгия е купила руски втечнен природен газ на стойност 1,36 млрд. евро.

Някои от най-пламенните поддръжници на Киев в Европа, включително Естония и Литва, също са продължили да изпращат пари на Москва за LNG.

Още: Politico: Руските газови игри на България ядосват Европа

Снимка: Getty Images

Продажбата на газ генерира огромни приходи за Путин

Очаква се продажбите да донесат големи приходи за Русия в момент, когато страните от ЕС се надяват да лишат режима на Путин от средствата, необходими за водене на война в Украйна.

В петък руският парламент увеличи военния бюджет до една трета от общите разходи, което се равнява на огромните 6% от общия БВП на страната.

Още: САЩ: Работим със съюзници по санкции срещу руски арктически проект за втечнен газ

Предишен анализ на европейския внос на руски втечнен природен газ сочи, че покупките са се увеличили с 40% в сравнение с 2021 г. - преди Путин да нареди инвазията в Украйна. Всичко това сега се случва въпреки плановете на ЕС да прекрати използването на руски изкопаеми горива до 2027 г.

Откакто избухна войната, газовите потоци по тръбопроводите от Русия до Европа спаднаха до исторически минимум, като втечненият природен газ се използва, за да се компенсира недостигът на доставки. Блокът наложи санкции върху морските доставки на руски суров петрол и петролни продукти - например дизелово гориво.

Още: Санкции ли? Вносът на руски газ за Европа е нараснал с 9%

Блокиране на руските горива

По-рано тази година еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон призова блока да намали зависимостта си от руския втечнен природен газ.

През декември миналата година Великобритания забрани вноса на руски доставки на този газ, а също така блокира услугите, свързани с доставките. САЩ също се опитват да ограничат плана на Русия да се превърне в основен износител на LNG, като Москва планира да произвежда 100 млн. тона от горивото до 2030 г.

Още: Обявиха победителя в търга за доставка на втечнен газ през зимата

Испания и Белгия заявиха, че големите им покупки вероятно са резултат от това, че търговци съхраняват руски втечнен природен газ в съоръжения на техните пристанища.

През септември министърът на енергетиката на Испания заяви, че не се планира забрана на руския втечнен природен газ. "Съществува усещане за недостиг и страх", каза тогава Тереса Рибера, като имаше предвид опасенията за недостиг на енергия.

Белгийските пристанища Антверпен и Зебрюге изпълняват ролята на хъбове за достъп до 18 пазара, включително Франция и Германия, като според правителствени данни само 2,8% от газа се потребява на вътрешния пазар.

Европейската комисия, която изготвя пакетите от санкции срещу Русия, прехвърли топката в полето на отделните страни: "Държавите членки трябва да вземат единодушно решение за санкциите на ЕС".

Още: "Още няколко десетилетия": ЕС ще зависи от американския втечнен природен газ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Страните от Г-7 определиха кога ще затворят въглищните си централи

Манията по изкуствения интелект се завърна на Уолстрийт

Обрат в цените на петрола на фона на преговорите между Израел и "Хамас"

Накъде пое еврото в началото на седмицата?

Путин дои здраво европейските банки: Плащат в пъти по-големи данъци в Русия

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com