Кои големи икономики ще изпаднат в рецесия догодина?

9963
Кои големи икономики ще изпаднат в рецесия догодина?
Снимка: iStock

На фона на растящата инфлация, която принуди множество централни банки да затегнат паричната си политика и да вдигнат основния си лихвен процент, естествено съществува очакването много от големите световни икономики да изпаднат в рецесия догодина.

Понастоящем много от централните банки са си поставили една-единствена цел и тя е да се противопоставят на растящата инфлация. „Доверието в паричната политика е твърде ценен актив, за да бъде изгубен. Така че (банките) ще бъдат много агресивни.“, казва Роб Субараман, главен икономист в Nomura holdings, пред CNBC. „В момента много от развитите икономики изпадат в рецесия“, добавя той.

Еврозоната изпада в рецесия в края на годината, прогнозира Morgan Stanley

Очаква се еврозоната да изпадне в лека рецесия през четвъртото тримесечие на тази година на фона на намалените енергийни доставки от Ру...

Освен в САЩ, Nomura очаква рецесия в еврозоната, Великобритания, Япония, Южна Корея, Австралия и Канада през следващата година.

Политиката на световните централни банки бе хлабава за твърде дълго. Те смятаха, че инфлацията ще бъде преходно явление, коментира Субараман. Сега правителствата трябва да се опитат да си върнат контрола върху инфлацията с известно закъснение, казва той пред CNBC.

„Когато отслабващите икономики са много, не може да се разчита на износа за постигането на икономически растеж. Това е другата причина, поради която смятам, че рискът от рецесия е реален.“, казва Субараман.

Рецесията в САЩ

Прогнозира се плитка, но продължителна рецесия за период от пет тримесечия в САЩ, като най-вероятно страната ще изпадне в рецесия през последното тримесечие на 2022 г., казва Субараман.

Федералният резерв на САЩ и ЕЦБ са примери за институции, които отговарят на рекордната инфлация с повишаване на основните лихвени проценти.

Близо 50% шанс за глобална рецесия, прогнозира една от най-големите банки в САЩ

Вероятността за глобална рецесия възлиза на близо 50%, прогнозира американската инвестиционна банка Citigroup. Причината е повишаването...

Фед повиши основния си лихвен процент със 75 базисни пункта през юни, а председателят му Джером Пауъл не изключи ново увеличение от 50 или 75 базисни пункта през юли.

На този фон Nomura прогнозира и поредица от увеличение на лихвите с по 25 базисни пункта, докато основният лихвен процент не достигне 3,75% до февруари догодина.

Рисковете от рецесия за средно големите икономики

В няколко средно големи икономики, сред които са страни като Австралия, Канада и Южна Корея, се наблюдава имотен бум, подхранван от тегленето на дългове. Тези страни са изложени на риск от по-сериозни рецесии от прогнозираните, в случай че повишаването на лихвените проценти доведе до намаляване на задлъжнялостта, посочва Nomura.

„Единственото изключение е Китай, който се възстановява от рецесия, тъй като икономиката му се възражда на фона на подпомагащите политики. Макар че съществува и риск от нови COVID ограничения и последваща рецесия, ако Пекин избере да се придържа към своята политика за нулева заболеваемост.“, добавят от компанията.

„Ако централните банки не затегнат паричната си политика, за да противостоят на инфлацията“, навлизането на икономиката в период на продължителна инфлация за дълго време, ще се усети много по-болезнено, казва Субараман.

Инфлацията в еврозоната счупи нов рекорд

Инфлацията в еврозоната удари нов рекорден връх през юни непосредствено преди първото увеличение на лихвите на Европейската централна б...

Това ще доведе до изпадане в спиралата на постоянен ръст на цените и на заплатите, което би било „още по-болезнено“ за обикновения човек в дългосрочен план, добавя главният икономист.

Вземането на трудни решения с цел намаляване на покачването на цените обаче би било по-добър избор, отколкото оставянето на инфлацията да излезе извън контрол, какъвто беше случаят през 70-те години, заключава Субараман.

Още: Какво е рецесия?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Украинската централна банка понижи основната лихва

Еврокомисар: 1,5 млн. мигранти не са ни достатъчни

Недостигът тласка цената на медта все по-близо до границата от 10 000 долара за тон

Китaйcĸитe ĸoмпaнии нaмaлиxa драстично дocтaвĸите нa мaшини и oбopyдвaнe зa Pycия

Цените на петрола поддържат курса заради опасенията за търсенето в САЩ

Еврото с нов завой спрямо долара

Законодателите на ЕС одобриха таван от 10 000 евро за плащане в брой

Къде са санкциите? Приходите на Русия от петрол и газ през април ще се удвоят

"Бундесбанк": Германия започва да излиза от кризата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com