Край на руския газ през Украйна за Европа: Ливанска информационна помощ за Путин

2444
Край на руския газ през Украйна за Европа: Ливанска информационна помощ за Путин
Снимка: iStock

В края на тази година изтича споразумението, което позволява на Русия да продава газ на Европа и да го доставя през Украйна, което беше подписано през 2019 г. за срок от 5 години. Има много политически спекулации относно това дали, предвид войната между Русия и Украйна, споразумението ще бъде подновено или не. Изглежда би било от полза на трите страни по сделката да я подновят, защото всяка може да спечели от нея икономически, политически и стратегически. Така започва интересен ливански анализ за ситуацията*.

По същество това газово споразумение е единственият икономически договор на Русия с Европа, сега и за близко бъдеще. Украйна отхвърля всяка възможност за удължаване на споразумението. Русия няколко пъти потвърди, че не се водят преговори за подновяване на сделката. ЕС също не припира за подновяване. Тази ситуация повдига въпроси относно окончателния икономически бойкот от Европа на руския газ и петрол (бел. ред. - от 2025 година ефективно в ЕС вече има ембарго за всички на руския "тръбен" петрол, сега само Унгария все още получава доставки по петролопровода "Дружба").

Въпреки санкциите, наложени на Москва заради войната в Украйна, Русия все още изнася около 14 милиарда кубични метра газ за Европа всяка година (бел. ред. - преди войната обаче бяха над 155 милиарда). Един механизъм за доставка е тръбопроводът "Турски поток", който преминава под водите на Черно море и доставя газ през Турция до България, Сърбия и Унгария (бел. ред. - тръбопроводът е считан за част от икономическата стратегия на Путин да заобиколи последствията от подпалването на войната в Украйна). Втората (и по-стара с много десетилетия) тръба минава през Украйна за Словакия. Още: ЕС преизпълни целта за намаляване потреблението на газ

Най-големите европейски страни, които все още купуват руски газ, са Словакия, Унгария, Австрия и Италия (бел. ред. - Словакия, Унгария и Австрия са точно европейските държави, чиято външна политика е в най-голяма изгода за издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца Владимир Путин: Словашкият премиер заговори като Путин на 24 февруари (ВИДЕО). Цената на руския газ е малко по-ниска от доставчиците от други страни, така че те продължават да го купуват, за да спестят разходи. Всички тези страни обаче са подписали плана REPowerEU - споразумение, една от чиито цели е да сложи край на силната зависимост на Европа от руския газ до 2027 г.

Русия ще загуби голяма част от приходите си, ако нейните доставки на газ през Украйна бъдат прекратени. Тези доставки се управляват от "Газпром", руската държавна газова компания, която може да заплаши да съди европейски клиенти за обезщетение, тъй като повечето договори важат до 2040 г.

Според главния финансов директор на "Газпром" Фамил Садигов, приходите от газ през 2023 г. от местни и чуждестранни пазарите възлизат на около 48 милиарда долара (бел. ред. - към 7 март, 2024 г. всъщност са 45 млрд. долара заради курса на рублата като засега това е прогнозата, но преди лихви, данъци, амортизация приходите ще са около 26-28 млрд. долара т.е. спад на годишна база от над 40%, има материал в "Комерсант". С други думи, "Газпром" е в сериозно положение и нужда, защото азиатският пазар изобщо не може да замени европейския за Русия и то за още доста време, припомнете си как руската пропаганда опита да маскира това: "Газпром" се похвали: Доставките ни за Китай ще надминат тези за Западна Европа). Ако "Газпром" загуби между 7 и 8 милиарда долара годишно от приходи от износ за 14-те милиарда кубически метра газ, които отиват в Европа, това би било сериозен финансов удар. Още: "Това е дъното": Износът на руски газ се срина до нивата от 80-те

Техническите аспекти на транспортирането на газ през Украйна са значителни. Например, една от ползите за Русия е, че европейските компании плащат за газа, който получават чрез "Газпромбанк", руска финансова институция, която остава имунизирана срещу западните санкции.

От друга страна, руските тръбопроводи пресичат границата и преминават през украински измервателни станции, които изпращат газа към европейските получатели. Украйна може лесно да затвори тези станции и да спре подаването на газ. Може обаче да се наложи Киев да продължи да пренася руски газ през своята територия. Войната с Русия в крайна сметка ще приключи и Украйна дори може да попадне в икономическа зависимост от Руската федерация. Украинските власти също може да се поколебаят дали да блокират потока на руски газ през тяхна територия, защото Москва може да отмъсти, като ескалира войната в страната им като наказание за това, че Украйна предприема действия, които вредят на руската икономика. Отделно би било и недоволството на европейски клиенти, а Европа помага на Украйна.

Русия може също така да увеличи натиска върху Запада, като се опитва да посредничи в споразумения с ОПЕК+ (групата на страните производителки на петрол), които ще ударят икономиките на САЩ, Канада и Европа. Ако ОПЕК+ намали нивата на производство на петрол, цените ще се покачат, което може да предизвика рецесия в западните икономики (бел. ред. - САЩ обаче силно компенсират и поставят рекорди по собствен добив на "черно злато", което ще означава, че намалението от ОПЕК+ трябва да е по-значимо и тогава Саудитска Арабия може и да не е съгласна).

Най-добрият стратегически вариант за Украйна е да не оставя масивната си инфраструктура за доставка на газ да бездейства. Възстановяването на страната след края на войната ще увеличи нейните енергийни нужди. Украйна може да иска да бойкотира доставките на руски газ, но реалността е, че цената на този газ е по-ниска от тази на европейския. Следователно Киев ще трябва да вземе финансово решение. Още: ЕС постигна сделка, позволяваща на страните членки да забраняват вноса на руски втечнен газ

Украйна дори може да бъде принудена да купува руски газ, ако политическите и икономическите обстоятелства я принудят да го направи. Няма европейски или американски планове за проучване за петрол в Украйна. Дори да го направят и бързо да намерят петрол и газ в страната, ще им отнеме много време, за да станат находищата готови да продават на пазара. Повечето петролни рафинерии и газови депа в Украйна претърпяха щети от Русия по време на войната. (бел. ред. - противно на написаното от авторката, в Украйна има сериозни находища от газ и всъщност перспективата е много значима: Защо Русия нахлу в Украйна?)

Ливанска "четка" за отявлен коз на Путин в лицето на Фицо

Президентът на САЩ Джо Байдън не е коментирал този въпрос. Роберт Фицо, министър-председателят на Словакия, предложи европейските петролни и газови компании, а не Украйна, да подпишат свои собствени газови сделки с "Газпром" (бел. ред. - години наред руската политика беше точно тази, да няма общ договор на ниво ЕС, а двустранни договори, което позволява повече контрол за Москва). Ролята на Украйна в този случай се свежда просто да пропусне газа по тръбопровода през нейната територия по пътя към крайните си дестинации в няколко европейски страни. Следователно всяко потенциално газово споразумение от такова естество би било между Европа и Русия, а не между Русия и Украйна.

Друг вариант е Европа да се опита директно да купува газ от Русия, доставян през Украйна, но в по-малки количества. Още: Без руски газ: ЕС дава право на страните да късат с Москва без неустойка

Украйна ще загуби 800 милиона долара от плащания за пренос, ако газовата сделка не бъде подновена. Междувременно в Европа все още може да има търсене на руски петрол. Европейските нации не са единни относно това как най-добре да се справят с Москва.

Може би малка страна, като Словакия, би могла да успее да осигури добри икономически отношения между Русия, Украйна и Европа, като продължи доставките на газ от Русия за Европа въпреки войната.

ОЩЕ: Руският втечнен газ добре показва кой в Европа не се отказва съвсем от Путин

* Автор: Мария Маалуф, ливански журналист, телевизионен оператор, издател и писател - за ArabNews

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com