Без руски газ: ЕС дава право на страните да късат с Москва без неустойка

10781
Без руски газ: ЕС дава право на страните да късат с Москва без неустойка
Снимка: iStock

ЕС възнамерява да даде на страните членки право да приключат с вноса на газ от Русия и Беларус близо две години след инвазията в Украйна.

Всяка страна от ЕС ще може да забранява на компании от Русия и Беларус да купуват капацитет на газопроводите и терминалите за втечнен газ, гласи чернова на законопроект, предложен от Брюксел и видян от Financial Times.

Предложението ще даде възможност на европейските енергийни компании да разтрогнат договорите си с руски газови компании, без да плащат неустойки, пише изданието, позовавайки се на високопоставени европейски източници.

Някой страни все още разчитат на руските доставки

27-те от ЕС намалиха драстично енергийната си зависимост от Русия след инвазията от февруари 2022 г., но все пак една десета от доставките остана. Някои страни членки като Австрия и Унгария все още сериозно разчитат на руските доставки.

Още: Руският газ се услажда на Австрия

Европейската комисия иска страните да отрежат напълно газовия внос. Някои, като Полша и Балтийските страни искат още по-твърди действия срещу Москва.

Европейските страни членки ще могат частично или където е възможна напълно да ограничат достъпа до инфраструктурата си на газови оператори от Русия и Беларус, когато е необходимо "да защитят националната си сигурност", се казва в черновата на документа.

Очаква се преговарящите да одобрят текста още днес. Финалната версия ще трябва да се одобри от европарламента и националните парламенти.

Вместо да забранява руския газов внос, което ще дестабилизира пазарите и ще срещне съпротива от страните с малко алтернативи, Еврокомисията се опитва да накара членките да диверсифицират източниците си на горива, като целта е ЕС да бъде независим от руски изкопаеми горива до 2027 г.

През третото тримесечие на 2023г., Русия доставя 12% от газа в ЕС, по данни на Евростат.

Белгия и Испания са големи вносители

Белгия и Испания, които имат големи терминали за втечнен газ, са най-големите вносители на руски газ тази година, след Китай.

Нидерландия вече прекрати няколко договора за доставка на руски втечнен газ с ледоразбивачи през Арктика. Но Белгия, Испания и Франция разрешиха вноса и реекспорта на руски втечнен газ да продължи с аргумента, че техните компании не могат да разтрогнат съществуващите договори. Още: Руският втечнен газ добре показва кой в Европа не се отказва съвсем от Путин

Други страни, между които и Германия също ползват руски газ, доставен през други европейски държави. Затова ЕС преценява, че мерките трябва да се разширят, за да се избегне газова криза и покачване на цените в бъдеще.

За всичко това трябва да се постигне съгласие на срещата на енергийните министри от ЕС на 19 декември, но то ще бъде само формално, ако страните се споразумеят за новите мерки още днес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Обрат в цените на петрола на фона на преговорите между Израел и "Хамас"

Накъде пое еврото в началото на седмицата?

Путин дои здраво европейските банки: Плащат в пъти по-големи данъци в Русия

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com