Кристалина Георгиева: Политиците трябва да избягват грешките от миналото

2784
Кристалина Георгиева: Политиците трябва да избягват грешките от миналото
Снимка: Getty Images

"В свят на все по-чести сътресения и повишена несигурност повече от всякога се нуждаем от добри политики. Именно правилният избор на политики ще определи бъдещето на световната икономика.", заяви Кристалина Георгиева, която бе преназначена за ръководител на МВФ преди броени дни, в специална реч, произнесена в четвъртък, 11 април, в студиото на Атлантическия съвет във Вашингтон

"Нека започна с това къде се намираме днес. Следващата седмица ще видите, че в нашата прогноза за световната икономика глобалният растеж е малко по-силен от прогнозирания поради силната активност в Съединените щати и в много от икономиките на страните с нововъзникващи пазари. За това спомогнаха силното потребление на домакинствата и бизнес инвестициите, както и облекчаването на проблемите по веригите на доставки. Инфлацията се понижава.", каза в речта си Георгиева. 

Според Георгиева глобалната среда ни отправя все повече и по-големи предизвикателства. "Геополитическото напрежение увеличава рисковете от фрагментация на световната икономика. Освен това, както научихме през последните няколко години, живеем в свят, в който трябва да очакваме неочакваното.", казва в речта си Георгиева. Тя признава, че инфланцията не е напълно преодоляна, фискалните буфери са изчерпани, а дългът се е увеличил, което представлява сериозно предизвикателство за публичните финанси в много страни.

Още: ING: Крахът на долара е преувеличен

След пандемията

Снимка: Getty Images

"Белезите от пандемията все още са налице. Загубите в световното производство от 2020 г. нататък ще възлизат на около 3.3 трилиона долара, като разходите ще се стоварят непропорционално върху най-уязвимите държави. Наблюдаваме все по-големи различия, както в рамките на отделните групи държави, така и между тях.

Сред развитите икономики възстановяването в САЩ, подкрепено от нарастващия ръст на производителността, е най-силно. За разлика от САЩ, обаче, активността в еврозоната се възстановява много по-бавно, което отразява продължителните последици от високите цени на енергията и по-слабия растеж на производителността.", казва в речта си ръководителят на МВФ.

Според Георгиева най-фрапиращото разминаване е сред страните с ниски доходи, където белезите са най-дълбоки. "Сред тях нестабилните и засегнатите от конфликти икономики понасят най-тежкото бреме."

Още: МВФ: Кристалина Георгиева е единственият кандидат за управляващ директор

Какво могат да направят политиците?

В речта на Кристалина Георгиева се казва, че "в този момент политиците са изправени пред избор." Нуждаем се от "десетилетие на трансформация". Преди всичко, обаче, трябва да възстановим ценовата стабилност.", казва Георгиева.

"Когато е необходимо, политиците трябва да се противопоставят на призивите за преждевременно намаляване на лихвените проценти. Преждевременното облекчаване може да доведе до нови изненади, свързани с инфлацията, които дори да наложат допълнително затягане на паричната политика. От друга страна, прекалено дългото изчакване може да охлади икономическата активност.", казва още тя. 

"Повишаването на перспективите за растеж е от решаващо значение за подобряване на жизнения стандарт и укрепване на икономическата устойчивост. За целта е необходимо да се премахнат ограниченията пред икономическата дейност и да се създадат възможности за стимулиране на растежа на производителността.", се казва още в речта.

Какви да са основните реформи

Снимка: Getty Images

В изказването си Кристалина Георгиева посочи и кои да основните реформи: "укрепване на управлението, намаляване на бюрокрацията, повишаване на участието на жените в работната сила, подобряване на достъпа до капитал — всички те трябва да играят важна роля. В икономиките на нововъзникващите пазари и развиващите се икономики един добре подреден пакет от реформи би могъл да увеличи производството с 8 процента за четири години." 

Още: Украйна получи третия транш от МВФ в размер на почти 900 милиона долара

"Още повече може да се постигне с политики, които насърчават икономическата трансформация за ускоряване на екологичния и цифровия преход. От това доколко добре ще ги управляваме, ще зависи наследството на това десетилетие. Това е особено важно за екологичния преход. Темпът, с който ще осъществим този преход, ще има огромно влияние върху способността ни да управляваме рисковете, свързани с климата. Но преходът към нисковъглеродна икономика надхвърля управлението на рисковете. Той предлага и огромни възможности за инвестиции, работни места и растеж.", казва Георгиева.

За технологичния напредък 

Още: Удръжте на натиска: Кристалина Георгиева с призив към централните банки

"Технологичният напредък засяга много сектори на икономиката - от производството до здравеопазването и финансовите услуги. Преминахме към нова цифрова икономика, а сега изкуственият интелект вероятно ще ускори драстично Четвъртата индустриална революция.", казва Георгиева и допълва: "Това носи огромни потенциални ползи, но и рискове. Неотдавнашно проучване на МВФ показва, че изкуственият интелект може да засегне до 40 процента от работните места в световен мащаб и 60 процента в развитите икономики. Той би могъл да повиши производителността на работещите, но също така да изложи на риск някои работни места. Инвестициите в цифрова инфраструктура и умения, както и силните мрежи за социална закрила, ще определят темпа на внедряване на изкуствения интелект и неговото въздействие върху производителността."

Войни и геополитическо напрежение

Снимка: Getty Images

В речта ѝ бе засегната темата и за пандемията, войните и геополитическото напрежение. "Политиците се опитват да намерят баланс между ефективността и сигурността, между съображенията за разходите и устойчивостта на веригите за доставки. Вече има признаци, че търговските отношения също се променят. 

След нахлуването на Русия в Украйна ръстът на търговията между икономиките в политически отдалечени блокове се забави с 2.4 процентни пункта повече, отколкото търговията между тези, които са по-тясно интегрирани. Пренасочването на търговските потоци може да бъде от полза за "свързващите" държави. Но веригите за доставки стават все по-дълги, с потенциални разходи на всяка стъпка.", казва Кристалина Георгиева.

Още: Кристалина Георгиева призова Китай да направи икономически реформи

"В по-широк план ние призоваваме за повече търговия и трансгранични инвестиционни потоци, за да се повиши производителността и да се отговори на глобалните предизвикателства. Апелираме и за повече внимание към това как ползите от търговията и инвестициите се споделят в обществото. Трябва да избегнем грешките от миналото, когато отрицателното въздействие на глобализацията върху някои общности беше пренебрегнато и доведе до отпор срещу интегрираната световна икономика.", добавя към края на речта си Георгиева и завършва: "Съвместната работа означава да изберем добрите политики. Това е изборът, който ще осигури растежа, работните места и благоденствието, към които хората навсякъде се стремят."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Турция цели да намали зависимостта си от Русия: Внася втечнен газ от САЩ

Страните от Г-7 определиха кога ще затворят въглищните си централи

Манията по изкуствения интелект се завърна на Уолстрийт

Обрат в цените на петрола на фона на преговорите между Израел и "Хамас"

Накъде пое еврото в началото на седмицата?

Путин дои здраво европейските банки: Плащат в пъти по-големи данъци в Русия

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com